é گروه استانها، بجنورد خشکسالیهای پی در پی باعث شده عموم دشتهای خراسان شمالی در وضعیت ممنوعه قرار بگیرند که این مسئله به صورت مستقیم بر کشاورزی که شغل بخش عمدهای از مردم استان است تاثیر گذاشته است. روزگاری دشتهای خراسان شمالی به دلیل پرآبی مخازن زیر زمینی سرسبز بود اما امروز شرایط؛ تغییر کرده […]
é گروه استانها، بجنورد
خشکسالیهای پی در پی باعث شده عموم دشتهای خراسان شمالی در وضعیت ممنوعه قرار بگیرند که این مسئله به صورت مستقیم بر کشاورزی که شغل بخش عمدهای از مردم استان است تاثیر گذاشته است.
روزگاری دشتهای خراسان شمالی به دلیل پرآبی مخازن زیر زمینی سرسبز بود اما امروز شرایط؛ تغییر کرده است. خشکسالیهای پی در پی و کاهش بارندگیها در قیاس با دهههای قبل به وضوح قابل لمس است و این مسئله آسیبهای متعددی را به محیط زیست و چرخه حیات در خراسان شمالی وارد کرده است.
میانگین سطح مخازن آبهای زیرزمینی در دشتها به ۵۰ سانتی متر کاهش یافته است.
کمشدن آب و خشکسالی بحرانی است که گریبان کره زمین را گرفته است؛ البته این وضعیت بغرنج در خراسان شمالی با وضعیت آب و هوایی گرم و خشک بیشتر نمایان بوده لذا دیگر از رودخانهها و چشمههای خروشان گذشته که روزی از هر نقطهای سر از زمین بیرون میآورد، سرابی بیش نمانده است. به اذعان فعالین حوزه محیط زیست هشت دشت استان خراسان شمالی در طبقه بندی ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار داشته و سه دشت آزاد استان نیز ظرفیتهای لازم را برای برداشت آب ندارند.
از مجموع دشتهای مطالعاتی خراسان شمالی، »مانه«، «غلامان» و «قوری میدان» محدودههای آزاد هستند و هشت دشت ممنوعه بحرانی شامل سملقان، بجنورد، رباط قره بیل، جاجرم، صفیآباد، اسفراین و قوچان – شیروان است که برداشت بی رویه از این منابع سبب شده است تا این دشتها با افت شدید سطح آب مواجه شوند.
علی رغم هشدارهای متولیان محیط زیست استان، استفاده بیرویه از آب در حالی انجام میشود که وضعیت دشتها به ممنوعه بحرانی درآمده و بخشهای وسیعی از خراسان شمالی از افت سفرههای زیرزمینی آب تأثیر گرفته و قلب دشتها در بحران خشکسالی در حال فرو نشست است.
به استناد آمارها، میزان بارشها در کشور و به تبع آن، استان خراسان شمالی، از کمترین میزان نیم قرن گذشته هم کمتر است؛ واقعیتی که رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی را واداشت تا اعلام کند: خشکسالی بیسابقه در انتظار ایران است و خشکسالی شدیدی ایران را در بر خواهد گرفت.
بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» که با اصطلاح SPEI شناسایی میشود، در بازه ۱۰ ساله، ۷۴.۲ درصد از مساحت استان خراسان شمالی درگیر خشکسالی است.
é ۷۰ درصد خراسان شمالی تحت تأثیر خشکسالی است
یک کارشناس محیط زیست در مصاحبه با خبرنگار مهر اظهار کرد: خشکسالیهای اخیر و کاهش بارندگی، افزایش مداوم تقاضای آب برای مصرف کنندگان مختلف را به همراه داشته است که موجب شده آبخوانها با افت شدید سطح آب زیر زمینی مواجه شوند. هم اینک وضعیت آب در خراسان شمالی از مرز بحران عبور کرده است.
وی اضافه کرد: هم اکنون حدود ۷۰ درصد از مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد. این در حالی است که پیشران اقتصادی این خطه بخش کشاورزی بوده لذا تداوم خشکسالی این بخش، کشاورزی را سخت کرده است.
یک کارشناس زراعت جهاد کشاورزی نیز در مصاحبه با خبرنگار مهر با تأیید وضعیت سفرههای آب زیرزمینی، گفت: بخش کشاورزی این استان از آبهای سطحی و زیر زمینی استفاده میکند اما با افت آبهای زیر زمینی کشاورزان با چالشهای زیادی مواجه شدهاند.
وی بیان کرد: چنان که در برخی از دشتهای استان، افت مستمر منابع آب زیر زمینی و عدم تأمین آب سبب شده تا بسیاری از اراضی مرغوب بلا استفاده بماند و بسیاری از باغات چندین ساله رو به نابودی روند.
وی افزود: سیمای منابع آب استان خراسان شمالی وضعیت کاملاً شکنندهای دارد؛ به نوعی هم اینک ۵۰ درصد کشتزارهای آبی و باغی استان با تنش آبی مواجه هستند و همین امر موجب شده بسیاری از روستاهای خراسان شمالی با تنش آبی مواجه باشند.
این کارشناس جهاد کشاورزی با اشاره به بررسیهای صورت گرفته در خصوص مصرف آب در استان، گفت: هم اینک بر اساس آمار برداری انجام شده بیش از ۸۸.۴ درصد مصارف آبی مربوط به بخش کشاورزی، حدود ۹.۵ درصد مربوط به مصارف شرب و بهداشت و حدود ۲.۱ درصد بخش صنعت است.
وی افزود: این در حالی است که در متوسط جهانی میزان مصارف به صورت ۷۰ درصد در بخش کشاورزی، ۲۰ درصد در بخش صنعت و ۱۰ درصد در بخش شرب است.
é تأمین آب یک چالش شده است
رضا صادق یار، از دانشجویان رشته کشاورزی دانشگاه شیروان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هم اکنون در کشورمان به دلایلی چون محدودیت آب قابل دسترس، توزیع غیر یکنواخت همین آب محدود در سطح کشور، الگوی نامناسب شهرنشینی و مراکز سکونت گاهی و نوع و شیوه تولید محصولات زراعی از منظر سازگاری با اقلیم، تأمین آب مورد نیاز در بسیاری از مشکل شده است.
وی افزود: به تدریج بر ابعاد این بحران افزوده میشود؛ از طرفی بروز خشکسالیهای پی در پی در سالهای اخیر دسترسی به آب را با بحران شدیدتری مواجه کرده است، به طوری که تأمین آب قابل دسترس و مطمئن برای مصارف مختلف یکی از چالشهای مهم برای حاکمیت محسوب میشود.
این دانشجوی کشاورزی ضمن بیان برخی از آمارها از سیمای وضعیت آب در استان گفت: کاهش ۴۵ درصدی بارش باران نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۳۰۰ روستا در سطح استان را به مرز تنش آبی رسانده است و هم اکنون ۸۰ روستا در سطح استان توسط تانکرهای سیار آبرسانی میشوند.
é حل تنش آبی ۲ هزار میلیارد اعتبار نیاز دارد
رضا نعیمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی، در گفتگو با خبرنگار مهر به تنش آبی ۲۳۸ روستای خراسان شمالی اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به خشکسالیها، شاهد افزایش تنش آبی در سال اخیر هستیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی ادامه داد: به طور مداوم اگر سالانه تنش آبی تعدادی از روستاها را رفع کنیم، تعدادی روستای دیگر به این وضعیت دچار میشوند چرا که بسیاری از این روستاها از چاههای کم عمق تغذیه میشوند.
وی افزود: تأمین آب پایدار برای تمامی روستاهای استان در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که تأمین آن ظرف یک یا دو سال ممکن نیست.
نعیمی گفت: باید به تناسب اعتبارات سالانه تعدادی از موارد را رفع کنیم.
é ۷۷ درصد سدها خالی است
سید عقیل مرتضوی، مدیرعامل آب منطقهای خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اکنون ۷۷ درصد سدها خالی است.
وی با تاکید بر اینکه در سالهای پر بارش مشکلی برای تأمین آب شرب نداریم، گفت: امسال نیز با همراهی مردم از خطر عبور کردیم اما باید تدابیری برای سالهای بعد لحاظ شود. مرتضوی گفت: رعایت الگوی کشت و سطح زیر کشت زمینهای کشاورزی امری مهم است، اگر کشاورزان به کمک ما بیایند مشکل حل خواهد شد. وی بیان داشت: نباید محصولات پر آب کشت شود و سطح زیر کشت را افزایش دهیم.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام خبر داد؛
افزایش ۵۰ درصدی میانگین تولیدات پالایشگاه گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش ۵۰ درصدی میانگین تولیدات پالایشگاه گاز ایلام طی یک سال گذشته خبر داد.
روح الله نوریان با بیان اینکه هفته دولت فرصت مغتنمی برای بیان واقعیتها و اقدامات عملیاتی در راستای تحقق نامگذاری سال جاری است، افزود: خوشبختانه با تلاش جهادی همکاران ستادی و عملیاتی میزان تولید محصولات افزایش چشمگیری داشته است. وی به تولیدات این واحد صنعتی در هفته دولت سال گذشته تا امسال اشاره کرد و اظهار داشت: به منظور تحقق نامگذاری سال جاری، توسعه اقتصاد استان، موقعیت استراتژیک، پایداری وضعیت شبکه گاز و تزریق برق و غیره تلاش شده که تولیدات و فروش نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یابد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام به افزایش تولید محصولات پنجگانه این شرکت از هفته دولت سال گذشته تاکنون اشاره و تصریح کرد: در این مدت میانگین محصولات تولیدی ۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه رشد داشته و این مهم بیانگر توجه دولت به تولیدات داخلی است. نوریان از تزریق یک میلیون و ۴۷۲ هزار مترمکعب گاز طبیعی به خط سراسری خبر داد و افزود: این واحد صنعتی از هفته دولت سال گذشته تا امسال نزدیک به ۱۱۰ هزار تن گازاتان تولید نموده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۹۳ درصد رشد را نشان می دهد. وی از تولید بیش از ۱۸۷ هزار تن گاز مایع خام در این مدت خبر داد و اظهار داشت: این میزان تولید و فروش نسبت به سال گذشته از افزایش ۴۹ درصدی برخوردار است که نشان می دهد این واحد صنعتی برنامه های مدونی برای افزایش تولیدات و فروش آنها در دستور کار قرار داده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه ۷۰ هزار تن گوگرد درهفته دولت سال گذشته تا امسال تولید شده است، تصریح کرد: در این مدت یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در این واحد صنعتی تولید و در اختیار پتروشیمی ایلام قرار گرفته است. نوریان از تزریق بیش از ۵۳ هزار مگاوات ساعت برق به شبکه سراسری و استان در این مدت خبر داد و تصریح کرد: در راستای مسئولیت های اجتماعی و جلوگیری از خاموشی برق، این واحد صنعتی هر ساله میزان قابل توجهی برق به شبکه تزریق می کند.
استاندار مازندران:
۱۱۴۲ پروژه هفته دولت عملیاتی میشود
استاندار مازندران ولایت پذیری و مردمی بودن را مدل دولت شهید رجایی برشمرد و گفت: در هفته دولت هزار و ۱۴۲ پروژه با بیش از هشت هزار میلیارد تومان افتتاح و کلنگزنی میشود.
سید محمود حسینیپور در نشست با خبرنگاران به مناسبت هفته دولت با گرامیداشت یاد و خاطره شهید رجایی و باهنر، یکی از مهمترین مؤلفههای دولت شهید رجایی که سبب ماندگاری آن شده است، را وجهه مردمی بودن برشمرد و افزود: دولت شهید رجایی در مدت کوتاه خدمت، اتفاقات بزرگی را رقم زده است.
وی با بیان اینکه برخی از رفتارهای دولت رجایی به عنوان شاخص رفتار دولت اسلامی ثبت شده است، گفت: دشمن تصور میکرد اگر شهید رجایی را ترور کند میتواند مسیر و مانیفست فکری این شهید را از بین برد.
وی ادامه داد: با ترور شهید رجایی سیستم نفوذ و جریان نفاق شناسایی شدند و تفکر شهید رجایی در لایههای مختلف نظام رسوخ پیدا کرد و تاکنون استمرار پیدا کرده است.
حسینیپور ولایتپذیری شهید رجایی را از ویژگیهای ممتاز وی بیان کرد و گفت: سبک مدیریتی حاج قاسم نیز همانند شهید رجایی بود و با یک مکانیزم مدیریتی متصل به ولی فقیه دارای مقبولیت و محبوبیت شد.
استاندار مازندران تصریح کرد: هرکس با مردم باشد و در جهت خدمت به آنان حرکت کند، مردم قدردان هستند و شهید رجایی توانست این الگو را در کشور پیاده کند و دولت مردمی سیزدهم و رئیس جمهور طی یکسال گذشته بیشترین سفرهای استانی و مردم را داشته است.
وی ادامه داد: دولت با روش مدیریت مردمی توانست بسیاری از مسائل از جمله بیماری کرونا را مهار کند و مازندران نیز در صدر برنامهها قرار دارد.
استاندار مازندران بااشاره به شعار هفته دولت مبنی بر دولت مردم اظهار داشت: در عرصه اقتصادی دیپلماسی اقتصادی در دستور کار دولت قرار گرفت و دولت مردمی با شناخت جغرافیای منطقه در کشورهای شانگهای و سی آی اس تلاشهای زیادی برای برقراری تجارت انجام داده است.
وی با اظهار اینکه مازندران با سه بندر مهم از جمله بندر امیرآباد میتواند میتواند هاب مهم ترانزیت و صادرات در اقتصاد کشور باشد، گفت: طی یکسال گذشته ۱۴ سفیر به استان سفر کردند و با اتاق بازرگانی مذاکره کردند و قرارداد انتقاد سنگ کشورهای اطراف از طریق بندرامیرآباد به کشور هند منعقد شده است. استاندار مازندران به قرارداد صادرات یک میلیارد دلاری مرکبات به چین اظهار داشت: تفاهمنامه های خوبی در استان منعقد شده است. وی با اشاره به پایین بودن سهم استان از شرکتهای دانش بنیان کشاورزی گفت: تفاهمنامه ای با سازمان انرژی اتمی بسته شد و طرحهایی در این زمینه شروع شده است. حسینیپور با اشاره به سرمایه گذاری سه هزار میلیارد تومانی با چین گفت: همچنین کنسرسیومی از بانکها برای سرمایه گذاری در حوزه آب تشکیل شده است و در استان باید در زمینه مدیریت آب سرمایه گذاری کنیم. استاندار مازندران هزار و ۱۴۲ پروژه هفته دولت در استان افتتاح و کلنگ زنی میشود، گفت: برای بهره برداری وآغاز این پروژهها بیش از هشت هزار میلیارد تومان اعتبار درنظر گرفته شد و برای هزار و ۵۳۲ شغل ایجاد میشود.
شهردار اصفهان:
میدان نقش جهان موید تمامی نیازهای جامعه است
شهردار اصفهان گفت: در کنار هم قرار گرفتن تمام ابعاد نیاز جامعه از جمله اقتصاد، عبادت، تفریح و فضای عمومی شهری در میدان نقش جهان موید این مطلب است.
علی قاسمزاده در برنامه بهرهبرداری از پروژههای منطقه سه شهرداری اصفهان، اظهار داشت: خلق یک تمدن جدید آرمان همه ماست، انقلاب وقتی نتیجه بخش خواهد بود که یک تمدن جدید ایجاد کنیم.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد تمدن اسلامی جدید افزود: یکی از راههای رسیدن به این مهم تجزیه و تحلیل تمدنهای گذشته ایرانزمین است.
شهردار اصفهان با اشاره به خدمتهای صفویه به ایران تصریح کرد: صفویه خدمات زیادی داشته است، اما قرار نیست همان اقدامات را تکرار کنیم، با رمزگشایی تمدن صفوی میتوانیم به اقتضای نسل فعلی، تمدن جدیدی خلق کنیم.
قاسمزاده با تشریح روابط ایران در زمان صفویه اضافه کرد: در آن زمان برای اهل علم احترام قائل بوده و آنها را تکریم میکردند؛ بزرگانی همچون ملاصدرا و علامه مجلسی نیز در آن زمان زندگی کردهاند.
وی با بیان اینکه نگاه چندجانبه و متوازن به توسعه جامعه و شهر از جمله رموز موفقیت تمدن صفوی است، ابراز داشت: در کنار هم قرار گرفتن تمام ابعاد نیاز جامعه از جمله اقتصاد، عبادت، تفریح و فضای عمومی شهری در میدان نقش جهان موید این مطلب است.
شهردار اصفهان خاطر نشان کرد: تا پایان سال جاری هر دو هفته یک بار، بهرهبرداری از پروژههای مناطق شهرداری انجام خواهد شد که امیدواریم رضایت شهروندان را به دنبال داشته باشد.
استاندار آذربایجان غربی:
تردد زائران از مرز تمرچین بسترساز توسعه امنیتی و اقتصادی است
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به عزم جدی دولت سیزدهم برای استفاده از ظرفیت مرز تمرچین برای تردد زائرین اربعین حسینی گفت: این ظرفیت بسترسازتوسعه امنیت، اقتصاد و فرهنگ در منطقه است.
محمدصادق معتمدیان در نشست با استاندار اربیل با اشاره به پیش بینیهای صورت گرفته برای حضور زائرین اربعین حسینی در عتبات عالیات افزود: انتظار میرود تا طرف عراقی با توجه به اعلام آمادگی و همکاری مطلوبی که تا به امروز داشته نسبت به تقویت امنیت و ایجاد زیرساختهای خدماتی بویژه حمل و نقل از این مسیر اهتمام بیشتری داشته باشد.
وی اظهار کرد: تردد زائرین اربعین حسینی برای نخستین بار از مرز تمرچین به عنوان مسیری با صرفه و کوتاه بویژه برای زائرین شمال غرب کشور یک فرصت ویژه است.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه برای تقویت زیرساختهای حمل و نقلی در مسیر دسترسی به مرز تمرچین از چند ماه قبل پروژههای جدید راهسازی آغاز شده تا با اتمام آنها دسترسی به مرز مهم تمرچین برای زائرین اربعین حسینی و نیز تجارت مرزی راحت تر گردد، گفت: تأمین امنیت و زیرساختهای خدماتی، امدادی، بهداشتی و درمانی از اولویتهای جدی دولت برای تردد زائرین اربعین حسینی از مرز تمرچین است.
وی با اشاره به اینکه در صورت تأمین رضایتمندی لازم از مرز تمرچین برای تردد زائرین اربعین حسینی، این مرز میتواند در طول سال نیز پذیرای مشتاقان سفر به عتبات عالیات باشد، اضافه کرد: فرصت حضور زائرین اربعین حسینی از مرز تمرچین برای اقلیم کردستان عراق نیز فرصت مغتنمی در راستای توسعه گردشگری مذهبی و تقویت زیرساختهای عمرانی و امنیتی است.
معتمدیان در ادامه با اشاره به سیاستهای دولت سیزدهم در توجه به معیشت مرزنشینان ادامه داد: دولت سیزدهم اعتقاد راسخ به بحث معیشت مرزنشینان دارد و در این راستا با تدوین دستورالعمل تجارت خُرد مرزی نسبت به بازگشایی بازارچههای مرزی اهتمام جدی دارد. استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه تقویت زیرساختهای مرزی یک اولویت جدی بشمار میرود، تاکید کرد: از روشهای سنتی در مرزها باید عبور کرده و از امکانات الکترونیکی به روز بهره برد.
برگزاری دوازدهمین جلسه قرارگاه عملیاتی تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین و فن آوری سلامت
دوازدهمین جلسه قرارگاه عملیاتی تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین و فن آوری سلامت برگزار شد.
در این جلسه که به ریاست دکتر فرهاد غلامی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران و اعضای این قرارگاه برگزار شد، دکتر ابراهیمنژاد معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه گزارشی از مصوبات کارگروه ارتقاء سلامت و تجهیزات پزشکی قرارگاه عملیاتی تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین و فناوری سلامت استان ارائه کرد . همچنین مصوبات یازدهمین جلسه قرارگاه عملیاتی تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین و فن آوری سلامت دانشگاه پیگیری شد.
مدیرکل بانک صادرات در خصوص اعطای تسهیلات از طریق شعبه ۴۵۹۵ تحت عنوان شعبه دانش بنیان شرق تهران مطالبی ارائه کرد. در ادامه مهندس نتاج مدیر اجرایی شرکت مهر و تک به عنوان یک شتابدهنده و خانه خلاق و نوآوری در گزارش خود اقدامات و خدمات و تسهیلات قابل ارائه در این شرکت را مطرح کرد.
دکتر متولی دبير هيئت داوران اختراعات بخش طبرستان بنياد ملي نخبگان نیز گزارشی از سطوح ثبت اختراع و پشتیبانی مرکز مذکور از اختراعات ثبت شده در این مرکز ارائه کرد.
معاون استاندار آذربایجان شرقی:
افتتاح پروژههای ناقص و نیمه تمام ممنوع است
معاون سیاسی استاندار آذربایجان شرقی گفت: افتتاح پروژههای ناقص و نیمه تمام در استان ممنوع است و با فرماندار در صورت مشاهده افتتاح پروژه ناقص برخورد میشود.
تراب محمدی در اولین نشست مجازی اعضای هیئت رئیسه شوراهای روابط عمومی استان با گرامیداشت هفته دولت و ضرورت جهاد تبیین گفت؛ امروز اطلاع رسانی و انتشار اخبار حالت سنتی خارج شده و باید با شیوههای نو و استفاده از ظرفیت شبکههای مجازی خدمات دولت منعکس شود. معاون سیاسی استاندار آذربایجان شرقی یادآور شد: امروزه خبری که در فضاهای مجازی بازدید میشود بسیار کارساز خواهد بود. وی افزود: روابط عمومیها باید با استفاده از پیوست رسانهای دولت سیزدهم عمل کنند و سعی کنند تا اخبار فعالیتهای را به طرحهای عمرانی محدود نکنند؛ بلکه باید تصمیمهای کارگشا و تأثیرگذار نیز اطلاع رسانی شود. وی هشدار داد که افتتاح هرگونه پروژه ناقص یا افتتاح دوباره نباید اتفاق بیفتد و فرمانداریها مسئول این موضوع هستند.
تخصیص ۲ میلیارد تومان اعتبار برای احیای بافت با ارزش روستای تاریخی کنداب شهرستان کردکوی
کارشناسان معاونت عمران روستایی بنیاد مسکن استان و شهرستان کردکوی از روستای کنداب جهت هماهنگی اجرای پروژه بافت با ارزش این روستا بازدید میدانی کردند.
پروژه بهسازی بافت با ارزش در روستاهای تاریخی و دارای بافت سنتی با هدف حفظ و احیای بافت و معماری گذشته اجرا میشود که برای اجرای این خدمت در روستای کنداب ۲ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته که به زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد. فاز اول اجرای این طرح شامل کفسازی معابر (سنگفرش)، اصلاح شبکه هدایت آبهای سطحی، مرمت و احیای جدارهها خواهد بود.