جمله ـ گروه جامعه: یاد روزهای رقابتهای انتخاباتی بخیر، وقتی هریک از نامزدها قول میدادند اگر رییسجمهور شوند ایران را از این گلستانی که هست گلستانتر میکنند. بهویژه یاد یکی از نامزدها بهنام آقای رییسی بخیر که میگفت میخواهد در حوزهی بهداشت و درمان کاری کند که بیماران جز درد بیماری دغدغهی دیگری نداشته باشند. […]
جمله ـ گروه جامعه: یاد روزهای رقابتهای انتخاباتی بخیر، وقتی هریک از نامزدها قول میدادند اگر رییسجمهور شوند ایران را از این گلستانی که هست گلستانتر میکنند. بهویژه یاد یکی از نامزدها بهنام آقای رییسی بخیر که میگفت میخواهد در حوزهی بهداشت و درمان کاری کند که بیماران جز درد بیماری دغدغهی دیگری نداشته باشند.
دولت سیزدهم که در ۶ ماه نخست آغاز بهکارش از حل مشکل یکساله واکسن کرونا آنهم با یک تلفن رییسجمهور خبر داده و مدام از هر تریبونی آن را بر سر ملت میکویبد، حالا از تامین آنتیبیوتیک کشور هم عاجز است. به احتمال زیاد در این مورد یا تلفن رییسجمهور خراب شده یا بازهم تقصیر دولت روحانی و دشمنان بیرونی است.
تقریبا کمتر کسی است که از وضعیت بحرانی دارو در کشور مطلع نباشد. پیشتر بحران دارویی محدود به برخی از بیماریهای خاص بود و عامهی مردم آن را کمتر تجربه میکردند اما امروز باید برای خرید یک شربت یا قرص ساده چندین داروخانه را زیرورو کنی و اگر خوششانس بودی بهقدر مصلحت آن را با التماس از داروخانهچی بگیری.
علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان میگوید: «آمار دقیقی از میزان کمبود دارو در دست نیست. معمولا وزارت بهداشت تعریفی از کمبود دارو ارائه میدهد که حساسیتی در این مورد به وجود نیاید. ما در تشکلها و انجمنها هر دارویی که به اندازه کافی در بازار نباشد را کمبود دارو میدانیم. آنچه ما از داروخانههای خصوصی استعلام کردهایم، حدود ۲۰۰ قلم دارو را کمبود دارند»
برای اینکه بهتر درک کنیم چرا در وضعیت فعلی قرار داریم ابتدا بهتر است مروری داشته باشیم بر برخی از مهمترین اظهارات رییسجمهور درباره حوزهی بهداشت و درمان در سال گذشته.
در مرداد ماه امسال بود که رئیسی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا مجاهدتهای کادر درمان در مواجهه با کرونا را برگ درخشان تاریخ این مرز و بوم دانست که در حافظه جمعی ملت ایران ماندگار خواهد شد. یکماه بعد از این اظهارات به گفته رئیس سازمان نظام پرستاری ۱۰ هزار نیروی طرحی که در دوران کرونا طرح آنها تمدید شده بود خانهنشین شدهاند.
همچنین رییس جمهور در زمستان سال گذشته گفته بود که کشور در بخش دارو به خودکفایی رسیده و دشمنان علی رغم تحریم ها نتوانستند مسیر توسعه ما را متوقف کنند. وی همچنین با انتقاد از آمریکا مبنی بر تحریم برخی از داروهای خاص از مسئولان ایرانی خواست تا هرچه سریعتر راه علمی تهیه اندک اقلام باقی مانده دارویی را نیز هموار کنند.
اما عجیبترین اظهارنظر بهداشتی رییس جمهور به سخنان وی درباره نقلقولی از رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان بازمیگردد. رییسی در سخنانی میگوید: «به رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان زنگ زدم، تلفنی خسته نباشید بگویم، به من گفت فلانی! اتفاقی افتاده، از خود موضوع کرونا مهمتر چهرههای بسیجی و جهادی و انقلابی (در ایام کرونا) به بیمارستانها رفتهاند و به پزشکان و پرستاران یاد میدهند چگونه باید برای مردم کار کرد. من خودم وقتی رفتم کنار خانوادههای داغدار دیدم طلبههای ما هستند و تنها دل خانوادهها را حضور آنها آرام میکند»
این ادعای عجیب بلافاصله با واکنش گسترده جامعه پزشکی و پرستاری مواجه گردید و بالاخره معلوم نشد مردم باید کدام ادعای آقای رییسجمهور را باور کنند. اینکه کادر درمان کاری بزرگ و غیرقابل جبران کردهاند یا اینکه بار اصلی کرونا به دوش طلبهها و بسیجیان بوده است؟
به دنبال این اظهارات علی نوبخت دبیر مجمع انجمنهای علمی تخصصی گروه پزشکی و رییس پیشین کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خطاب به رییس علوم پزشکی گیلان گفت: «مطالبی که آقای رییسجمهور از قول جنابعالی گفتند متاسفانه باعث وهن جامعه پزشکی و قدرناشناسی جنابعالی نسبت به همکاران جان بر کف بهداشت و درمان و بزرگ کردن افراد غیرمسوول در امور تخصصی است. احتمالاً آقای رییسجمهور نتوانستند منظور جنابعالی را خوب توجیه کنند. ضمن خسته نباشید امیدوارم به نحو مطلوب جبران شود»
همچنین دکتر محمدرضا ظفرقندی رییس سابق سازمان نظام پزشکی نیز در توئیتر نوشت: «در بحران کرونا، مانند جنگتحمیلی جامعه پزشکی و پرستاری با جانفشانی و تقدیم شهدای بسیار به وظیفه خود عمل نمود. رییس دانشگاه علوم پزشکیگیلان با بیاحترامی شأن و زحمات این جامعه خدوم را ضایع کرد و متاسفانه رییسجمهور هم با اشتیاق و قدرناشناسانه این موضوع را تایید کردند. وا اسفا!»
البته انگار صدای انتقادها خیلی زود به گوش دولت نیز رسید و پس از واکنشهای فراوان جامعه پزشکی، علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت نیز در توئیتر نوشت: «کادر بهداشت و درمان، پزشکان و پرستاران خط مقدم جبهه مبارزه با ویروس کرونا بودهاند، ایثارگریهای آنان در تاریخ ثبت شده و از یاد ملت ایران نخواهد رفت. تقدیر از تلاشهای سایر اقشار مردم در این عرصه نافی خدمات و مجاهدتهای آنان نیست.»
اما آنچه گفته شد بیشتر در حد گعدههای رسانهای و نبردهای حزبی باقی ماند و برای مردم عادی چندان فرقی نمیکرد که رییسجمهور چه نقشی برای طلاب و بسیجیان در مبارزه با کرونا قائل است. قائله اینبار اما کاملا فرق دارد و تقریبا تمامی خانوارهای ایرانی را درگیر کرده است. این مسئله از آن جهت حائز اهمیت بیشتر است که با آغاز فصل سرما نیاز عمومی به آنتی بیوتیکها مخصوصا در کودکان افزایش پیدا میکند.
در تیرماه سالجاری و پیش از آغاز فصل سرماه و مشکلات فراگیر فعلی بسیاری از مسئولان بهخوبی از بحران زیرپوست جامعهی داروخانهای ایران مطلع بودند. مصداق این آگاهی را میتوان در اظهارات عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دید که گفته بود: ٣۵۶ قلم دارو در داروخانه سیزده آبان که مرجع تامین داروست، کمبود داریم.
عبدالحسین روح الامینی رئیس در اولین نشست بررسی موانع و راهکارهای اجرای سیاستهای کلی سلامت گفت: دارو به وضعیت بحرانی نزدیک شده است، در قانون برنامه بودجه مصوب شد که ارز به بیمهها برود و دارو برای مردم گران نشود و ٨٠ هزار میلیارد بودجه تخصیص یافت، امروز ١۵ تیرماه است و دریغ از یک قدم در اجرای طرح انتقال ارز دارو به بیمهها که این موضوع مشکلات بسیاری برای ما به وجود آورده است. کمیسیون قیمتگذاری تشکیل نشده و آنجایی که تشکیل شده مصوبات ابلاغ نشده و صنعت داروسازی در حال تعطیلی است.مصوبه انتقال ارز دارو به بیمهها روی زمین مانده است و با کمبودهای دارویی مواجه هستیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: ماده اولیه ٣٠ تن داروی متفورمید وارد کشور شده است، اما تولیدکننده به دلیل عدم توان مالی نمیتواند آن را ترخیص کند و عملا بی خیال آن شده است.
وی یادآور شد: ما با یک میلیارد دلار ارز دارو کشور را مدیریت میکنیم و عراق با چند برابر این ارز داروی خود را تامین میکند، هفته پیش در مجلس تذکر دادیم، اما اتفاقی نیفتاد، دولت به هشدارها توجه نمیکند.
رئیس کمیته دارو مجلس شورای اسلامی گفت: در اجرا، اختیار و امضای طلایی دست دولت است و اینکه بین وزارتخانهها پاسکاری کنیم به نتیجه نمیرسیم و در جلسات مدام عذرخواهی و بهانه میشنویم.
وقتی اوضاع قرمز شد و دولت نیز قدم خاصی برای رفع بحران برنداشت، وزارت بهداشت بالاخره تصمیم گرفت بعد از فشارهای فراوان تکانی به خود بدهد. بنابراین در راستای حل این معضل مثل اکثر اقدامات دولت جدید طرحی ضربتی و کارشناسیشده به راه انداخت که مدعی بود همهی مشکلات ۴۰ سال اخیر را حل می کند. طرح «دارویار» با این پیشفرض به راه افتاد و به گفته مسئولان حداقل ۶ماه کار مطالعاتی را پشتوانه خود داشت.
اما طرح دارویار چیست؟ بهرام عیناللهی هدف از این طرح را کمک به بیماران در پرداخت هزینههای دارویی خود دانسته و گفته بود هدف اصلی وزارت بهداشت از این طرح این است که پوشش بیمهای داروها را افزایش دهد. در این طرح باتوجه به دستوری که ریاست جمهور دادند، اعتبار بسیار خوبی برای بیمهها در نظر گرفته شده تا بتواند مخارج مربوط به داروهای بیماران را تامین کند. انشاءالله این طرح را در کل کشور اجرا میکنیم و هدف این است که بتوانیم هزینههای مربوط به بیماران را در کل کشور تامین کنیم. در ادامه طرح هم هدف این است که پوشش بیمهای اکثر داروها را انجام دهیم و وقتی بیماران به مراکز درمانی و داروخانهها مراجعه میکنند، هیچ تغییری در پرداخت هزینههای داروییشان
نداشته باشند.
وزیر بهداشت تاکید کرده بود ثابت ماندن پرداخت از جیب بیماران از اهداف این طرح بوده است. متاسفانه در سالهای قبل وضعیت به گونهای بود که پرداخت از جیب بیماران افزایش پیدا کرد. در حالی که هدف اصلی از این طرح این است که به تدریج پرداخت از جیب بیماران را به ویژه در حوزه دارو که برای بیماران ضروری است، کاهش دهیم و انشاءالله دولت بتواند مخارج مربوط به داروی بیماران را تامین کند.
به گفته وی در قالب این طرح تعداد داروهای تحت پوشش بیمه، افزایش یافته است؛ بهطوریکه ۱۰۰ قلم داروی پر مصرف را که قبلاً بیمه نبودند تحت پوشش بیمه قرار داده شدهاند. به این ترتیب داروهایی مانند داروهای سرماخوردگی، دیفن هیدرامین و غیره که قبلا بیمه نبودند، تحت پوشش بیمه قرار گرفتند.
اسم طرح به ظاهر یاریرسان بود اما درواقعیت نه تنها گرهای را باز نکرد، بلکه کشور را وارد بحرانی جدید در حوزه دارویی نمود که در دو دههی اخیر کمسابقه بود. با وقوع این بحران وزیر بهداشت پا را پس کشید و گفت شکست این طرح را نمیپذیرد و آن را به گردن کسانی انداخت که باید پولش را میدادند!
حالا مردم ماندهاند و کوهی از وعدهها که موش زاییده است.