آتش به خرمن تجهیزات پزشکی رسید
آتش به خرمن تجهیزات پزشکی رسید

جمله: سرویس جامعه :بحران دارویی کشور همچنان ادامه دارد و تجویزها و روش های مختلف دولتمردان نیز به تبع آن. روش ها و پیشنهاداتی که در بسیاری از موارد به جای اینکه راهگشا باشند موجب وهن گوینده هستند. مثل روالی که به تازه گی در برخی از رسانه های نزدیک به دولت به راه افتاده […]

جمله: سرویس جامعه :بحران دارویی کشور همچنان ادامه دارد و تجویزها و روش های مختلف دولتمردان نیز به تبع آن.
روش ها و پیشنهاداتی که در بسیاری از موارد به جای اینکه راهگشا باشند موجب وهن گوینده هستند.
مثل روالی که به تازه گی در برخی از رسانه های نزدیک به دولت به راه افتاده که مدام بگوید این مردم ایران هستند که بیهوده و اضافی آنتی بیوتیک مصرف می کنند یا پزشکان برای راحت تر شدن کار مثل نقل و نبات آنها را نسخه می کنند.
اگرچه این ادعا از لحاظ میدانی و علمی تا اندازه ای به حقیقت نزدیک است اما حکم پاک کردن صورت مسئله را دارد و دلیلی نمی شود برای توجیح ناتوانی دولت در کنترل بازار دارو و تجهیزات پزشکی.
در یکماه گذشته روش های مختلف آزموده شده و یکی پس از دیگری شکست خورده است اما همچنان افراد جدید با روش های جدیدی حرف می زنند بدون آنکه اساسا قبول کنند این وضعیت بغرنج که جان مردم را تهدید می کند تقصیر آنهاست.
در تازه ترین اتفاق بازار دارویی کشور بحران از داروخانه ها به بیمارستان ها سرریز شد و حالا کار از دارو گذشته و به تجهیزات پزشکی
رسیده است.
آتشی که قرار بود توسط دولت و متولیان امر خاموش شود حالا خرمن دیگری را شعله ورکرده است.
آن طور که عنوان می‌شود، کمبودهای حوزه تجهیزات پزشکی، بیشتر مربوط به اقلام مصرفی است که بیمارستان‌ها نیاز دارند.
شاید بتوان گفت که بیمارستان‌ها بدون دارو و تجهیزات پزشکی، هیچ کارآیی برای خدمت به مردم و بیماران ندارند و هر گونه اختلال در تأمین کالاهای سلامت محور، فعالیت مراکز درمانی را دچار مشکل می‌سازد.
گفته می‌شود بیمارستان‌ها در زمینه تجهیزات پزشکی قلبی، چشمی، ارتوپدی، مغز و…،دچارکمبودهستند و نیازهای خودرابه وزارت بهداشت وسازمان غذا و دارو گفته اند.
موضوع مدیریت بازار کالاهای سلامت محور که ارتباط مستقیم با جان مردم دارد، از وظایف بدیهی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو است.
همانطور که در گزارش‌های مربوط به کمبودهای دارویی، مشخص شد که سازمان غذا و دارو نیز بی تقصیر نبوده است، حالا در بازار تجهیزات پزشکی نیز چنین اتفاقی تکرار شده است.
زیرا، اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، وظیفه دارد که همواره بازار تجهیزات پزشکی را رصد کند تا شرایط به مرحله بحرانی نرسد.
یکی از تبعات ناگوار کمبود تجهیزات پزشکی در بیمارستان‌ها، به تأخیر افتاد اعمال جراحی بیماران است که می‌تواند بعضاً با مشکلاتی برای بیمار همراه شود. از همین رو، بیمارستان‌ها نیز گزارش‌های خود را به سازمان غذا و دارو
ارائه می‌دهند. اما، سوال اینجاست که علت بروز مشکل در تأمین کالاهای سلامت محور که ارتباط مستقیم با جان مردم و بیماران دارد، چه کسی و چه
مجموعه‌ای است.
اگر سازمان غذا و دارو مسئول تأمین تجهیزات و ملزومات پزشکی مراکز درمانی است، باید پاسخگو باشد و اگر مسئول نیست، باید مشخص شود متولی چه کسی است.
به نظر می‌رسد علت اصلی بروز کمبودها در حوزه کالاهای سلامت محور، مدیریت بازار باشد که بر عهده وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو است.
وقتی ما تولید کننده داخلی داریم که می‌تواند نیاز کشور را تأمین کند و حتی صادر کننده باشد، چرا باید با کمبود در بیمارستان‌ها مواجه شویم.
این سوالی است که متولیان تأمین سلامت مردم، باید پاسخگو باشند.
کمبود بیش از ۲۰۰ قلم تجهیزات و ملزومات پزشکی در کشور، موضوعی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.
زیرا، تشدید این وضعیت می‌تواند به بحران تبدیل شود.
یک متخصص ارتوپد در همین رابطه می گوید: بیماران متاسفانه در نوبت‌های ۶ ماهه و یکساله هستند زیرا شرکت‌ها می‌گویند چون برخی اقلام وارد نشده نمی‌توانند سرویس دهی داشته باشند.
ما به شدت در زمینه کمبود تجهیزات پزشکی با مشکل مواجه هستیم و اغلب بیماران با درد زیاد در صف‌های طولانی هستند و ما هم نمی‌توانیم بدون تجهیزات برای آن‌ها کاری انجام دهیم.
به گزارش جمله؛ نکته تاسف بار اینجاست که این وضع از ابتدای سال قابل پیش بینی بود اما وزارت بهداشت ادعای مدیریت آن را داشت و اعلام می کرد که جای نگرانی نیست.
وزیر بهداشت در بهار سالجاری با بیان اینکه امسال سه میلیارد دلار ارز دارو داریم که آن را برای تامین دارو استفاده می‌کنیم، درباره تغییر سیاست ارزی دارو، گفت: اگر بخواهیم این منابع را برای تقویت بیمه‌ها به ریال بدل کنیم، در صورتی است که سازمان برنامه و بودجه بتواند ریالش را تامین کرده و به ما بدهد، این اقدام صورت می‌گیرد؛ اما فعلا برنامه‌ای در این زمینه وجود ندارد.
دکتر بهرام عین‌اللهی درباره مباحث مربوط به ارز دارو گفت: سال قبل دو میلیارد دلار ارز برای دارو داشتیم، اما امسال این عدد به سه میلیارد دلار افزایش یافته است.
بنابراین هیچ مشکلی در رابطه با تامین
دارو نداریم.
از جمله گروه های پرمصرف تجهیزات پزشکی م=بتلایان به دیابت هستند.
متاسفانه با اعلام اخبار حذف ارز۴۲۰۰ در سال ۱۴۰۱به یکباره قیمت تجهیزات پزشکی و مخصوصا تجهیزات کنترل قند چندین برابر و نایاب شده است مثلا نوار تست قند خون دستگاه ۰۱ از ۷۳ هزار تومان در برخی فروشگاه‌ها حتی به ۲۰۰ هزار تومان و سوزن انسولین قلمی از ۸۰ هزار تومان به ۳۶۰ هزار تومان رسیده و بسیار نایاب هم شده‌اند.
با این شرایط ،خطر و عوارض کنترل نکردن قند خون در انتظار افراد دیابتی می‌باشد.
از همه مسولین خواهش می‌کنیم خود را در جای افراد بیمار و مخصوصا کودکان دیابتی که شبانه‌روز باید قند خونشان را کنترل و علاوه بر درد و رنج همیشگی، هزینه‌های فراوانی برای کنترل و پیشگیری از کمای دیابتی پرداخت نمایند قرار دهند و اقدام جدی و فوریتی
انجام دهند.
در همین رابطه وبسایت کارزار بحثی را برای تحت تاثیر قرار دادن وزارت بداشت به
راه انداخت.
این کارزار با عنوان درخواست مقابله با گرانی،٬کمبودوانحصارتجهیزات پزشکی بیماری دیابت برای وزیر بهداشت ارسال شد و شرح آن بدین قرار بود:
احتراماً به استحضار می‌رساند مدتی‌ است ما بیماران دیابتی، با کمبود تجهیزات پزشکی، به‌خصوص کمبود نوار تست قند خون با کیفیت مورد اعتماد، در سطح کشور مواجه هستیم (ظاهراً برای واردات نوار تست قند خون محدودیت در نظر گرفته شده است). اینموضوع موجب گرانی بیش از حد تجهیزات پزشکی افراد دیابتی، حتی برندهای داخلی، در بازار شده است.
ظاهراً هیچ نظارتی بر قیمت‌ها چه کالای داخلی و چه خارجی نیست و هر شرکت تجهیزات پزشکی و داروخانه‌ای نرخ خودش را برای کالاها تعیین کرده است. این موضوع افراد دیابتی، به‌خصوص افراد کم‌درآمد را نگران کرده است.
لذا متمنی است دستور فرمایید تا این گرانی بی‌سابقه کنترل شود و بازار تجهیزات پزشکی به بازاری انحصاری مبدل نشده و با لابی‌گری کنترل نشود.
اکنون در کشور تنها یک شرکت تأمین‌کننده با برند داخلی در حال تأمین قسمت کوچکی از نیاز مردم است و این اصلاً به نفع بازار رقابتی کالاهای پزشکی از جمله نوار تست قند خون نیست.
کیت های آزمایشگاهی نیز از جمله حیاتی ترین تجهیزات پزشکی مورد نیاز در تمامی سطوح به ویژه آزمایشگاه هاست.
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر کمبود کیت‌های تشخیصی آزمایشگاهی، رییس آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، گفت: یکی از دلایل کمبود تجهیزات تشخیصی آزمایشگاهی، تحریم‌های ظالمانه است که روی تأمین به موقع و کافی وسایل تشخیصی آزمایشگاه پزشکی تأثیر منفی داشته، اما این کمبود تجهیزات آزمایشگاهی فراگیر نیست.
دکتر عبدالحسین ناصری در گفت‌وگو با ایسنا، درباره کمبود کیت‌های تشخیصی آزمایشگاهی، گفت: کمبودهایی در زمینه کیت‌های تشخیصی آزمایشگاهی به ویژه کیت‌های وارداتی در کشور وجود دارد که اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو پیگیر است که این کمبودها را رفع کند.
وی با بیان اینکه بحث تامین کیت‌های آزمایشگاهی مربوط به اداره کل تجهیزات پزشکی است، افزود: در عین حال مواد اولیه کیت‌های آزمایشگاهی تولید داخلی هم از خارج از کشور تامین می‌شود.
البته عمدتا کمبود در کیت‌های آزمایشگاهی وارداتی است.
ناصری گفت: یکی از دلایل کمبود تجهیزات تشخیصی آزمایشگاهی تحریم‌های ظالمانه است که روی تامین به موقع و کافی وسایل تشخیصی آزمایشگاه پزشکی تاثیر منفی داشته، اما این کمبود تجهیزات آزمایشگاهی فراگیر نیست.
در عین حال اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو پیگیر تامین کیت‌های تشخیصی آزمایشگاهی بوده و امیدواریم این مشکل به زودی مرتفع شود.
این امیدواری هم باید به لیست دیگر امیدواری ها اضافه شود، اما مشکل اینحاست که جان مردم را نمی توان در گروه اظهار امیدواری مسئولان گذاشت، بلکه باید چاره ای جز به گردن تحریم ها انداختن اندیشید تا مردم درد مضاعفی را تجربه نکنند و سرگردان مراکز درمانی نشوند.