داغ زمرّدنشان بر دل ایران
داغ زمرّدنشان بر دل ایران

جنگل‌های هیرکانی برای کمتر از یک هفته است که در آتش می‌سوزند و به ویژه وضعیت در مناطقی از گیلان بسیار وخیم گزارش می‌شود. متاسفانه آنچه که همواره در اینگونه موارد بیش از همه به چشم می‌آید، نبود یا کمبود امکانات و تجهیزات و نرساندن به هنگام نیروهای کمکی به ویژه بالگردهای اطفای حریق به […]

جنگل‌های هیرکانی برای کمتر از یک هفته است که در آتش می‌سوزند و به ویژه وضعیت در مناطقی از گیلان بسیار وخیم گزارش می‌شود.
متاسفانه آنچه که همواره در اینگونه موارد بیش از همه به چشم می‌آید، نبود یا کمبود امکانات و تجهیزات و نرساندن به هنگام نیروهای کمکی به ویژه بالگردهای اطفای حریق به مناطق آتش گرفته جنگلی است.
این موضوع، فارغ از آنکه عامل آتش سوزی انسانی باشد یا نباشد که معمولا هم مورد اول صحیح است، نشان از عدم اراده مسوولان در حفظ و حراست از حریم عرصه‌های طبیعی کشور به ویژه جنگل‌های زمردنشان و منحصر بفرد و باستانی هیرکانی دارد که بارها و بارها فریادِ دلسوزان و متخصصان و فعالان محیط زیست و منابع طبیعی را به آسمان بلند
کرده است.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور در همین راستا با اشاره به وقوع ۲۷ فقره حریق در جنگل‌های شمال کشور از ابتدای آذرماه گفت: بیشترین میزان آتش‌سوزی در استان گیلان رخ داده است.
طی چهار، پنج روز گذشته اخباری مبنی بر آتش‌سوزی بخشی از جنگل‌های هیرکانی در محدوده رستم آباد رودبار منتشر شد که عامل تاثیرگذار در این آتش‌سوزی نامشخص بود.
سرهنگ رضا اکبری درباره علت این آتش‌سوزی اظهار کرد: با توجه به آغاز فصل پاییز و خزانی که در جنگل‌ها اتفاق می‌افتد، حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر برگ‌های خشکیده و لاش‌برگ در کف جنگل وجود دارد و به دلیل این که در منطقه هیرکانی و سه استان شمالی بارندگی نداشتیم و با توجه به وزش باد گرم موسمی در پاییز، دمای بالا و رطوب پایین این منطقه شاهد حریق‌های بسیاری در این منطقه بودیم.
سریال تکراری آتش‌سوزی عرصه‌های جنگلی استان‌های شمالی و نبود امکانات موضوعی است که باید موردتوجه مسئولان ملی قرارگرفته و در استقرار بالگرد برای اطفای حریق در این استان‌ها تسریع شود.
بزرگترین و مهم‌ترین ثروت طبیعی استان‌های شمالی جنگل و سرسبزی بی‌مثال آن است. وقتی می‌گوئیم شمال، بلافاصله به یاد انبوهی از درختان سبز سر به فلک کشیده در هم تنیده می‌افتیم که حتی تصورشان هم لذتی عمیق را به ما می‌چشاند و آرامش را برای ذهن پرمشغله انسان امروزی به ارمغان می‌آورد.
اگرچه جنگل‌های استوار و انبوه شمالی همچنان چشم‌ها را از عظمت و شکوه خود خیره می‌کند اما با گذشت زمان و بی تدبیری و غفلت مسئولان، از حجم این ثروت سبز ملی کاسته و حفاظت از آن را حساس‌تر از گذشته کرده اما طی روزهای اخیر وزش باد گرم موجب آتش سوزی‌های نسبتاً گسترده در عرصه‌های طبیعی استان‌های شمالی شد و این در حالی است که سازمان هواشناسی پیش از وقوع آن، هشدارهای لازم مبنی بر ایجاد حریق در اراضی جنگلی را صادر کرده بود.

آتش سوزی در ۵ منطقه استان مازندران
طبق اعلام سرپرست اداره کل منابع طبیعی مازندران، آتش سوزی در سه هکتار از مناطق جنگلی اجو کجور، پشت روستای بسطام و پیمبور رخ داده که خسارت زیادی نداشته است و با همت و مشارکت نیروهای مردمی، بسیجی و یگان حفاظت منابع طبیعی اطفا شده است.
ملکی با بیان اینکه دو اکیپ در پیمبور برای مقابله با حریق احتمالی آماده باش هستند، ادامه داد: با توجه به شرایط جوی و کاهش بارندگی شهروندان باید برای صیانت از منابع طبیعی و پرهیز از روشن کردن آتش در عرصه‌های طبیعی همکاری بیشتری داشته باشند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران نیز با اشاره به وقوع آتش سوزی در جنگل‌های منطقه پاچی میانا سنگده ساری سطح آن را دو هکتار ذکر کرد و گفت: با تلاش نیروهای مردمی، بسیجی و یگان حفاظت این آتش سوزی صبح روز ۶ آذرماه مهار شده است.
سرهنگ مجید ذکریایی به انباشت لاش برگ به دلیل فصل خزان در سطح جنگل‌ها اشاره و اضافه کرد: آتش سوزی منطقه پاچی شب گذشته اطلاع رسانی شد که خوشبختانه با تلاش همکاران امروز مهار شده است.

۵ شهرستان گیلان طعمه حریق شدند
طبق اعلام مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان طی روزهای اخیر، ۴۵ هکتار از اراضی جنگلی استان درگیر حریق شده‌اند که شامل بخش‌هایی از جنگل‌های پنج شهرستان رودبار، تالش، فومن، ماسال و رضوانشهر است.
وقوع آتش سوزی در باغات اطراف رودآباد، یک هکتار از جنگل‌های حلیمه جان رودبار، آتش سوزی در محدوده جنگلی مازیان، سرک و شمام، ۴۰ هکتار از مناطق جنگلی سلانسر شهرستان رودبار، سرایت حریق جنگل‌های رستم آباد به ارتفاعات هرزویل منجیل، آتش سوزی در ۸ هکتار از اراضی صعب العبور املش در این مدت از جنگل‌های ارزشمند استان گیلان گزارش
شده است.
فرماندار رودبار در تشریح آخرین وضعیت آتش سوزی‌ها در گیلان، با اشاره به تلاش‌های مردمی و امدادی در اطفای حریق در جنگل‌های شهرستان رودبار، اظهار کرد: حریق ارتفاعات هرزویل منجیل با تلاش نیروهای مردمی، بسیج و تفنگداران دریایی منجیل در همان ساعت‌های اولیه آتش سوزی کنترل و مهار شد.
طهمورث عموپور با اشاره به تلاش چند روزه مدیریت بحران در اطفا حریق جنگل‌های رستم آباد، افزود: تلاش‌ها برای کنترل و مهار حریق جنگل‌های رستم آباد ادامه دارد.
فرماندار رودبار با اشاره به شرایط جوی نامناسب و موقعیت جغرافیایی و کوهستانی بودن مسیرهای دسترسی حریق در جنگل‌های رستم آباد، بیان کرد: با اعزام بالگرد به منطقه برای چندمین بار عملیات اطفای هوایی انجام شد و تا مهار کامل حریق ادامه خواهد داشت.
عموپور با تاکید بر احساس مسئولیت مردم در حفظ و حراست از عرصه‌های جنگلی و منابع طبیعی، اضافه کرد: همه نسبت به حراست و نگهداری از جنگل‌ها، مراتع و منابع
طبیعی مسئولیم.
تداوم آتش سوزی‌ها در منطقه کوهستانی رستم آباد روز گذشته استاندار گیلان را به این منطقه کشاند و اسدالله عباسی بعد از بازدید از منطقه در جلسه مدیریت بجران شهرستان شرکت کرد.
وی اظهار کرد: وزش باد گرم و صعب العبور بودن و کوهستانی بود منطقه سبب شده تا اطفا حریق جنگل‌های رستم آباد رودبار با مشکل روبرو شود.
عباسی با تاکید بر سرعت بخشیدن به عملیات اطفای حریق در جنگل‌های رستم آباد، افزود: دو بالگرد برای اطفای حریق این منطقه از پایتخت به گیلان اعزام شده و بزودی این آتش سوزی کنترل و مهار می‌شود.
استاندار گیلان با اشاره به مشارکت مردم، بسیجیان و نیروهای نظامی در اطفا حریق جنگل‌های رستم آباد، بیان کرد: به جد پیگیر کنترل و مهار آتش سوزی جنگل‌های رستم آباد هستیم.
عباسی با اشاره به سعه صدر و خویشتن داری مردم منطقه در بروز بحران، اضافه کرد: هیچ تهدیدی متوجه منازل مسکونی اطراف
رستم آباد نیست .
با تلاش‌های مردمی، نیروهای بسیجی و امدادی و اعزام بالگرد آتش را مهار می‌کنیم.
وی با تاکید بر حفظ و حراست از جنگل‌ها و منابع طبیعی، افزود: مردم بهترین حافظان طبیعت و جنگل هستند و در این راستا دست ما را می‌گیرند.
با وجودی که مدیرکل منابع طبیعی گیلان از اطفا و مهار حریق در سلانسر رودبار خبر داده اما پیگیری‌ها نشان دهنده تداوم آتش سوزی در این منطقه است.
علاوه بر سهل انگاری‌های مسئولان مبنی بر تشدید نظارت و حفاظت از اراضی جنگلی و جلوگیری از دخالت‌های انسانی در آتش سوزی‌ها، نبود بالگرد در دو استان گیلان و مازندران برای اطفای حریق نیز مشکلات را تشدید کرده و ضرورت دارد که مسئولان ملی برای حفظ این سرمایه ملی دو بالگرد اختصاصی را برای این استان‌ها
اختصاص دهند.