مدیریت آدم‌های خوب بی‌عرضه
مدیریت آدم‌های خوب بی‌عرضه

جمله/گروه سیاسی: طی یک‌صد روز اخیر که از شروع اعتراضات گذشت، ندرتاً دیدیم رجال و شخصیت‌های مستقل سیاسی و مذهبی در این خصوص ورودی مثمر و موثر داشته باشند و صراحتاً اعلام موضع کنند در حالی‌که برابر توصیه بزرگان دینی، در چنین شرایطی «توصیه به حاکمان» و «پند به صاحبان قدرت» به موازات حدیث شریف […]

جمله/گروه سیاسی: طی یک‌صد روز اخیر که از شروع اعتراضات گذشت، ندرتاً دیدیم رجال و شخصیت‌های مستقل سیاسی و مذهبی در این خصوص ورودی مثمر و موثر داشته باشند و صراحتاً اعلام موضع کنند در حالی‌که برابر توصیه بزرگان دینی، در چنین شرایطی «توصیه به حاکمان» و «پند به صاحبان قدرت» به موازات حدیث شریف «النصیحهُ لأئمهِ المسلمین»، نوعی امر به معروف و نهی از منکر است که نباید فراموش شود. علما، مراجع و بزرگان شهر قم و حوزه علمیه این شهر نیز در همه تاریخ خود به این معروف بوده است که هر گاه مصلحت اسلام را در خطر دیدند، اظهار نظر کردند و حتی پس از انقلاب نیز در این‌گونه اقدامات، پیشتار بودند.
جای تأسف است که طی این یک‌صد روز، کمتر شاهد بودیم رجال سیاسی و مذهبی مستقل پایتخت جهان تشیع، صریح و واضح درخصوص این اعتراضات، حرفی زده باشند یا توصیه روشنی به دولتمردان و حتی مردم داشته باشند.
این قصور به حدی واضح بود چند تن از بزرگان در این خصوص تذکر دادند و ازجمله سید ابراهیم رییسی، رییس دولت سیزدهم به‌طور غیرمستقیم از این افراد با عناوینی چون «خواص مردود» یاد کرد.
این بزرگان هم از سوی طرفداران اعتراضات، امتیاز منفی گرفتند که چرا به نفع مردم حرف نمی‌زنید و هم از سوی موافقان نظام، مردود شناخته شدند که چرا از مظلومیت نظام دفاع نمی‌کنید.
در این میان اما «آیت‌الله عبدالله جوادی آملی» یک پدیده نادر بود و در این مدت چندین بار اعلام نظر داشت و نکته جالب این بود که در همه اعلام نظرهای خود، راه میانه را گرفت به این معنا که هم سهم و کوتاهی معترضان را دید و به مردم تذکر داد و هم سهم مدیران و مسئولان دولتی را به آنان یادآور شد.
در آخرین اظهار نظر روز گذشته این استاد مسلم حوزه علمیه قم دیداری با «محمدباقر قالیباف» داشت و در این دیدار نیز تذکراتی سازنده داد.
آیت‌الله العظمی جوادی آملی با بیان اینکه نباید مسئولیت اجرایی را به آدم‌های خوب بی‌عرضه و یا بداختلاسی داد، گفتند: اگر درست رفتار نکنیم خداوند ما را خواهد برد و به وسیله قوم دیگری دینش را حفظ خواهد کرد. آیت‌الله جوادی آملی، این مرجع تقلید شیعیان در دیدار آقای محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی بیان داشتند: دو چیز مملکت را نگه می‌دارد؛ یکی سواد فعلی و دیگری امید آینده که مسئولین باید تلاش کنند این دو امر از دستشان در نرود، اگر سواد فعلی و امید آینده بود، نتیجه‌اش پایداری مردم در جنگ هشت ساله علیه نظام اسلامی است، اما اگر نه سواد فعلی بود و نه امید به آینده، هم فرار مغزها خواهد بود و هم مشکلات اقتصادی در ازدواج و اشتغال و مسکن جوانان و هم این قرآن‌سوزی‌ها و مسجدسوزی‌ها.ایشان ادامه دادند: ما دو وظیفه داریم، یکی دعاکردن به درگاه خداست که از دعاهای سحر نباید غافل شد و دیگری عقل
و تدبیر است.
این مرجع تقلید با بیان اینکه نباید مسئولیت اجرایی را به آدم‌های خوب بی‌عرضه و یا بداختلاسی داد، اظهار داشتند: حضرت امیر علیه‌السلام، کمیل را مسئول منطقه‌ای نمود، سربازان اموی به این منطقه حمله بردند و آنجا را غارت کردند، حضرت نامه‌ای به کمیل نوشته که در نهج‌البلاغه آمده، مضمون آن این است که برخی تنها به درد دعای کمیل می‌خورند ولی توان اداره یک منطقه را ندارند! لذا باید از واگذاری مسئولیت به آدم‌های خوب بی‌عرضه در کشور جلوگیری شود و همچنین جلوی آدم‌های بداختلاسی و نجومی
نیز گرفته شود.
ایشان بیان داشتند: داشتن رهبر خوب، یک طرف قضیه است، ما بالاتر از امیرالمومنین که نداریم، اگر مدیران و کارگزاران باعرضه وجود نداشته باشد و مردم در صحنه نباشند، شکست قطعی است! اگر ضعف در مدیریت داشته باشیم خداوند نظر خود را از ما بر می‌گرداند، امیرالمومنین علیه السلام می فرماید «مَن وَجَدَ ماءً وَ تُراباً فَافتَقَرَ فَاَبعَدَهُ الله» کشوری که آب دارد، خاک دارد، نتواند خود را اداره کند و نیازمند به دیگران باشد خدا او را از رحمت دور کند!
ایشان با بیان اینکه شهداء سرمایه‌های کشور هستند، اظهار داشتند: اگر در صحنه کربلا یک عابس وجود داشت که عریان به میدان آمد، ما در هشت سال دفاع مقدس، جوانان پاک زیادی داشتیم که پلاک‌های خود را کندند و هیچ نام و نشانی از آنها نیست، اینها سرمایه‌های کشور و صاحبان اصلی آن هستند.
ایشان ادامه دادند: امیدواریم تا خداوند به حرمت خون‌های پاک این شهداء کشور را حفظ کند، اما باید بدانیم که اگر درست رفتار نکنیم خداوند ما را خواهد برد و به وسیله قوم دیگری دینش را حفظ خواهد کرد؛ در ادعیه ماه مبارک رمضان می خوانیم که خدایا تو که دینت را حفظ خواهی کرد، چرا ما حافظ دین تو نباشیم أَنْ تَجْعَلَنِی مِمَّنْ تَنْتَصِرُ بِهِ لِدِینِکَ وَ لَا تَسْتَبْدِلْ بِی غَیْرِی چرا ما نباشیم؟! چرا ما دین خدا را حفظ نکنیم؟!
آیت‌الله جوادی آملی در پایان ابراز داشتند: آخرین حرف این است که مواظب زبانمان و ادبمان باشیم، مبادا از حرف ما، گفتار ما، سوء استفاده شود، هم حوزویان، هم دانشگاهیان و هم مسئولین و همه و همه باید رعایت کنند.اگر به این سخنان دقت بیشتری کنیم اوج دلسوزی و نهایت احساس مسئولیت را در آن می‌بینیم ضمن این‌که ادبیات و جملات به‌گونه‌ای بود که هیچ بدخواه و براندازی نمی‌تواند از این تذکرات، سوء استفاده کند و سوال ما از بزرگان قم این است که چرا آنان، اقدامی نمی‌کنند و عادلانه و صادقانه درخصوص وضعیت کشور
اظهار نظر نمی‌کنند؟