بازگشت امید به مهمترین وعده رییس‌جمهور
بازگشت امید به مهمترین وعده رییس‌جمهور

جمله- گروه اقتصاد: وعده ساخت ۴ میلیون مسکن در دوران رقابت های انتخاباتی توسط آیت الله رییسی پس از استقرار دولت سیزدهم به پاشنه آشیل وی بدل شد. اگرچه دولت سعی کرد از طریق وزارت راه و شهرسازی با تامین مسکن به عنوان پیشران، این طرح را به جریان بیاندازد، اما تجربه تلخ مردم از […]

جمله- گروه اقتصاد: وعده ساخت ۴ میلیون مسکن در دوران رقابت های انتخاباتی توسط آیت الله رییسی پس از استقرار دولت سیزدهم به پاشنه آشیل وی بدل شد. اگرچه دولت سعی کرد از طریق وزارت راه و شهرسازی با تامین مسکن به عنوان پیشران، این طرح را به جریان بیاندازد، اما تجربه تلخ مردم از طرح های قبلی به‌علاوه عدم مشارکت مناسب بانک ها و صدالبته گرانی مداوم مصالح ساختمانی موجب گردید که دولت نتواند در سال نخست به ساخت ۱ میلیون مسکن برسد.
به گزارش جمله؛ بعد از اینکه تقریبا مردم از احداث مسکن ناامید شدند، مخبر؛ معاون اول دولت در گفتگوها با رسانه ها اساسا منکر این وعده شد و گفت: منظور رییسی از ساخت ۴ میلیون مسکن این بوده که مردم آن را بسازند نه دولت. این اظهارات دقیقا آن روی سکه حرف های عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت حسن روحانی بود که می گفت: خانه ساختن وظیفه دولت نیست. در همان دوران و پس از آن، و البته تا پیش از اظهارات اخیر آقای مخبر، منتقدان دولت روحانی مدام با بیان اینکه: “وزیر دولت قبل افتخار می کرد که مسکن نساخته”، عملکرد عمرانی دولت های یازدهم و دوازدهم را زیر سوال می بردند و همواره با کنایه هایی تند از آن نقل قول یاد می کردند. اما پس از حرف های مخبر، بخش عمده آنها سکوت پیشه کردند، چرا که حرف خاصی برای گفتن نداشتند.
این ماجرا تا تغییر وزیر راه و شهرسازی و حضور مهرداد بذرپاش یکی از نیروهای جوان اصولگرایی ادامه داشت، اما بذرپاش جانی تازه به این طرح دمید و از زمان روی کار آمدنش و پس از نشست ویژه با مدیران کل استانی، طرح مسکن ملی دولت تکانی جدی خورد.
بذرپاش علی رغم فرصت اندکی داشت، موفق شد خونی تازه را در رگ های این وعده رییس جمهور جاری سازد؛ چرا که شناخت درستی از ایده این طرح داشت و از همین رو موفق شد زمینه را برای به حرکت در آمدن طرح ایجاد کند.
از ابتدای تصویب قانون جهش تولید و تامین مسکن با هدف ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی در مرداد سال گذشته در بخش تامین زمین مشکل چندانی وجود نداشت. با فرض این‌که غالب پروژه‌ها به صورت انبوه‌سازی اجرا شود تا کنون برای حدود ۲.۵ میلیون واحد مسکونی تامین زمین شده است.
اما در بخش آورده متقاضیان و منابع بانکی چالش‌هایی وجود دارد. سازندگان پیشنهاد داده‌اند که در قبال دریافت واحدها بخشی از منابع ساخت را بر عهده بگیرند. بانک‌ها نیز که تا کنون به نوعی از طرح نهضت ملی مسکن جاخالی داده بودند به تدریج در حال ورود به این پروژه هستند و در گام اول، بجز بانک مسکن قرار شده پنج بانک دیگر نسبت به انجام تعهدات خود اقدام کنند.
از طرف دیگر با پیشرفت برخی پروژه‌ها متقاضیان نسبت به واریز آورده ترغیب شده‌اند. آن‌طور که مسئولان می‌گویند برخی پروژه‌های مسکن ملی به پیشرفت حدود ۷۰ درصد رسیده و این باعث شده تا متقاضیانی که شاید به دلیل تجارب قبلی چندان به این پروژه خوشبین نبودند انگیزه پیدا کنند و اقساط ۴۰ میلیون تومانی خود را به موقع واریز کنند. معاون بنیاد مسکن در این زمینه به ایسنا گفت که ریزش متقاضیان به طور محسوسی کاهش یافته است.
اوایل ماه گذشته مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی در نشست با مدیران استانی وزارت راه و شهرسازی از آنها خواست تا ابتکارات حداکثری را در جهت پیشبرد طرح نهضت ملی مسکن به کار ببرند و تاکید کرد که در این صورت به مدیران اختیارات حداکثری نیز داده می‌شود. او از مدیران خواست تا از ظرفیت همه‌ی بخش‌های عمومی و خصوصی در استان‌ها برای به اتمام رسیدن طرح‌های نهضت ملی مسکن استفاده کنند.
درآمدزایی و فروش اقساطی از طریق مزایده و تامین هزینه‌های زیرساخت‌های مسکن، واگذاری زمین در حوزه قانون جوانی جمعیت و کاربری‌های عمومی و مزایده املاک سازمان ملی زمین و مسکن از جمله برنامه‌هایی است که به منظور تسریع در اجرای طرح نهضت ملی مسکن مورد توجه قرار گرفته است.
به طور کلی در طرح نهضت ملی مسکن حدود ۵.۵ میلیون نفر ثبت نام کردند و ۳.۶ میلیون نفر واجد شرایط شناخته شدند. طبق جدیدترین آماری که روز ۳۰ بهمن ماه توسط بانک مسکن ارایه داده تاکنون ۸۴۵ هزار نفر متقاضی پذیرفته شده در طرح نهضت ملی مسکن در بانک افتتاح حساب کردند. این بانک نیز با ۲۱۲ هزار و ۵۱۰ واحد به مبلغ ۷۲ هزار و ۳۶۸ میلیارد تومان قرارداد منعقد کرده است.
اوایل بهمن ماه تعداد کسانی که در بانک افتتاح حساب کرده بودند ۸۰۵ هزار نفر بود که آمار از رشد ۴۰ هزار نفری طی یک ماه حکایت دارد.
درخصوص قیمت واحدها برآوردهای مختلفی وجود دارد. معاون مسکن شهری بنیاد مسکن در جدیدترین بررسی از قیمت واحدها به ایسنا گفته است: در حال حاضر قیمت تمام شده واحدهای یک طبقه حدود ۶ میلیون تومان در هر متر مربع است. بلوک‌های ۴ و ۵ طبقه هم بین ۷ تا ۸ میلیون تومان در هر متر مربع هزینه در بر دارد.
رقم ۷۲ هزار میلیارد تومان منابعی که بانک مسکن به این طرح اختصاص یافته فاصله‌ی معناداری با تعهد ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی نظام بانکی دارد؛ زیرا در ماه‌های اخیر بانک مسکن در تامین تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن، دست تنها بوده است. این امیدواری وجود دارد که با ورود سایر بانک‌ها برنامه روی غلتک بیفتد.