مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی اعلام کرد: در سال زراعی گذشته که از اول مهرماه ۹۶ شروع و تا ۳۱ شهریورماه ۹۷ ادامه داشت، حدود ۲۹ درصد کاهش بارش را در کل کشور داشتیم که تاثیر زیادی بر منابع آبی کشور داشته است. صادق ضیاییان، افزود: امسال، سومین سال کم بارش در طول دوره […]
مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی اعلام کرد: در سال زراعی گذشته که از اول مهرماه ۹۶ شروع و تا ۳۱ شهریورماه ۹۷ ادامه داشت، حدود ۲۹ درصد کاهش بارش را در کل کشور داشتیم که تاثیر زیادی بر منابع آبی کشور داشته است.
صادق ضیاییان، افزود: امسال، سومین سال کم بارش در طول دوره آماری ۳۰ سال گذشته بود، کمبارشترین سالی که در طول دوره آماری اتفاق افتاد در سال ۸۶ -۸۷ با حدود ۴۱ درصد کاهش بارش بود.
وی اظهار داشت: سیستان و بلوچستان با ۷۵ درصد، بیشترین کاهش بارش را داشته و به ترتیب، استانهای کرمان و هرمزگان بیش از ۶۷ درصد، فارس و کهگیلویه و بویر احمد و تا حدودی استان بوشهر بیش از ۵۰ درصد کاهش بارش را تجربه کردند. ضیاییان ادامه داد: در مقابل، استانهای آذربایجان غربی با حدود ۲۴ درصد و آذربایجان شرقی با ۲۱ درصد، بیش از نرمال، بارش دریافت کردند و همچنین استانهای کردستان، اردبیل، همدان، کرمانشاه، زنجان، ایلام و سمنان بارش نرمال داشتند. وی گفت: نقشه خشکسالی، نشان از وقوع خشکسالی شدید تا بسیار شدید در بیشتر استانهای کشور دارد که گویای شرایط بحرانی منابع آب است.
مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: وضعیت دمایی نیز به گونهای بود که از ابتدای سال زراعی حدود ۱٫۳ دهم درجه سانتیگراد، افزایش دما را در تمام کشور داشتیم به نحوی که تقربیا بیشتر استانها افزایش دما داشتند.
وی افزود: بررسیهای خشکسالی هواشناسی که ترکیبی از بارش، تبخیر و تعرق است، نشان میدهد که در بازه کوتاه مدت یکساله، بخشهای مختلفی از کشور که عمدتا نیمه جنوبی، نیمه شرقی و تا حدودی مرکز کشور درگیر خشکسالیهای بسیار شدید بودند. ضیاییان با بیان اینکه حدود ۹۲ درصد از مساحت کشور با درجات مختلف خشکسالی مواجه بودند، گفت: حدود ۷٫۲ دهم درصد مساحت کشور خشکسالی خفیف، ۱۹ درصد خشکسالی متوسط، ۲۱٫۲ دهم درصد خشکسالی شدید و ۴۶٫۲ دهم درصد مساحت کشور، خشکسالی بسیار شدید داشتند و فقط ۸ درصد از مساحت کشور در حد نرمال بوده است. وی اظهار داشت: اگر خشکسالی بلندمدت ۱۲۰ ماهه را نیز بررسی کنیم، میبینیم حدود ۹۸ درصد از مساحت کل کشور را درجات مختلف خشکسالی در برگرفته است.
وی گفت: تاثیر خشکسالی ۱۲۰ ماهه، بیشتر بر روی منابع آبی نشان داده میشود و وقتی میبینیم که ۹۸ درصد مساحت کشور را شدتهای مختلف خشکسالی در بر گرفته نشان میدهد که منابع آبی ما به شدت در خطر است، چون وقتی یک سال کم آب داشته باشیم، نمیآییم فعالیتها را کم کنیم، بنابراین از همان ذخایر آبی موجود استفاده میکنیم، سال دوم و سوم نیز به همین روال پیش میرویم.
مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی تاکید کرد: ذخایر موجود بالاخره تمام شدنی هستند، بنابراین وضعیت موجود ذخایر نشان میدهد که ما از ذخایر و منابع آبی خود چقدر و چگونه استفاده کردهایم. ضیاییان افزود: پیشبینیها نشان میدهد بارش در فصل پاییز در بخشهایی از شمال غرب کشور و زاگرس تا حدودی بیش از نرمال باشد، اما کمبود بارشهای ۱۰ ساله گذشته را جبران نمیکند.