سرویس سیاسی جمله؛ بالاخره آمارهای مربوط به شاخص قیمت مصرف کننده که در واقع شاخص اصلی آن تورم است توسط مرکز آمار ایران منتشر شد. براساس این گزارش در مرداد ماه ١٤٠٢ ، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ١٩٧,٧ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ٢.٤درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ٣٩.٨ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ٤٦.٧ درصد افزایش داشته است.
تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد. در مرداد ماه ١٤٠٢ ، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ٣٩,٨ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ٣٩.٨ درصد بیشتر از مردادماه ١٤٠١ برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کرده اند. تورم نقطه به نقطه مرداد ماه ١٤٠٢ در مقایسه با ماه قبل، ٠.٤ واحد درصد افزایش یافته است.
تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد. در مرداد ماه ١٤٠٢ ، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ٢,٤ درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، ٢.٦ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ٢.٤ درصد بوده است.
نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد. در مرداد ماه ١٤٠٢، نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ٤٦,٧ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ٠,٨ واحد درصد کاهش یافته است.
درصد تغییرات شاخص قیمت در دهکهای هزینهای کل کشور در مرداد ماه ١٤٠٢
نرخ تورم سالانه کشور در مرداد ماه ١٤٠٢ ، برابر ٤٦,٧ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهکهای مختلف هزینهای از ٤٦.٤ درصد برای دهک نهم تا ٤٨.٢ درصد برای دهک اول است. بر این اساس فاصله تورمی دهکها در این ماه به ١.٨ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٣.١ واحد درصد) ١.٣ واحد درصد کاهش داشته است.
نکات مهم این آمار این است که تورم نقطهای، تورم ماهانه و تورم سالانه مرداد ۱۴۰۲ به ترتیب ۳۹.۸درصد، ۲.۴درصد و ۴۶.۷درصد بوده است. همچنین این آمار از تورم بالای ۹۰ درصدی گوشت در مرداد ماه خبر داده که با اظهارات اخیر مسئولان دولتی درباره کاهش تورم کالاهای اساسی در تضادی آشکار است.
بر این اساس، یزد و اصفهان به ترتیب با نرخ تورم نقطهای ۵۰.۹درصد و ۴۸.۲درصد دارای بیشترین نرخ تورم در ماه گذشته بودهاند. در مقابل، خوزستان با تورم نقطهای ۳۳.۷درصدی دارای کمترین نرخ تورم در بین استانهای کشور بوده است. تورم نقطهای استان تهران نیز ۳۵.۷درصد بوده است.
نرخ تورم نقطهای گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ۱.۳ واحد درصدی از ۳۷.۱ درصد در تیرماه ۱۴۰۲ به ۳۸.۴درصد در مرداد ماه رسیده است. جالب توجه است که نرخ تورم نقطهای «گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها»، «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» در مردادماه سال جاری به ترتیب ۹۲.۳درصد و ۹۴.۷درصد بوده است.
نرخ تورم نقطهای گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ۰.۱ واحد درصدی از ۴۰.۶درصد در تیرماه ۱۴۰۲ به ۴۰.۵درصد در ماه گذشته رسیده است.
در این اطلاعات تورم هتل و رستوران و کیف و کفش در صدر تورم نقطه به نقطه قرار دارند و کمترین میزان تورم نقطه به نقطه به حوزه ارتباطات و آموزش اختصاص دارد. نکته جالب این است که تورم ماهانه خشکبار کاهش داشته که نشان می دهد اظهارات فروشندگان خشکبار مبنی بر کاهش شدید قدرت خرید مردم
با واقعیت منطبق است.