سرویس سیاسی جمله- خبرگزاری آسوشیتدپرس دوشنبه شب گزارش داد که دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا با صدور معافیتی برای بانکهای بینالمللی زمینه را برای انتقال ۶ میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده ایران در کره جنوبی به قطر فراهم کرده است؛ همچنین آمریکا موافقت کرده است تا پنج شهروند ایرانی زندانی در ایالات متحده را آزاد کند.
بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز در یادداشتی که به کنگره ارسال کرد، ضمن تأیید این خبر، مثل همیشه تأکید کرده است که این پول تحت نظارت آمریکا و برای اهداف بشردوستانه خرج خواهد شد.
به گزارش جمله، به نظر میرسد درروزهای آینده باید منتظر نهایی شدن این توافق موردی میان دو کشور بود که نخستین توافق ایران و آمریکا در دولت سیزدهم را رقم میزند.
اگرچه تندروها در آمریکا به شدت با این توافق مخالفت کردهاند، اما افکار عمومی آن را خبر خوبی میداند، زیرا به احتمال زیاد به ثبات نرخ ارز کمک خواهد کرد و صدالبته کسری ارزی دولت برای تهیه برخی از اقلام ضروری به خصوص دارو را جبران میکند.
سوال اصلی اما این است که آیا این توافق میتواند سرآغازی برای توافق بزرگتر در حوزه هستهای باشد یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش باید گریزی به نشست اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی زد که از عدم همکاری کامل ایران خبر میدهد اما همزمان بیانیهای بر ضد جمهوری اسلامی صادر نکرده است. این تضاد میتواند برای ایرانیها خبر خوبی باشد، زیرا امیدها برای توافق در آینده را افزایش میدهد و صدالبته از تنشها میکاهد. ایران برای دستیابی به بازارهای جهانی نیازمند تنشزدایی از پرونده هستهای است و غرب به خصوص ایالات متحده نیز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بیش از گذشته نیازمند توافق با ایران است، تا حداقل بتواند برخی از بزرگترین رسوایی های دولت بایدن در حوزه سیاست خارجی ازجمله خروج مفتضحانه از افغانستان را جبران کند.
ایرانیها اما عجلهای ندارند و سخنرانی های طرفداران دولت به خصوص اعضای جبهه پایداری نشان میدهد که آنها معتقدند سیاست تحریمها شکست خورده و نشانه این شکست را در افزایش معنادار فروش نفت ایران میبینند.
برخی از کارشناسان اما معتقدند آسان گیری آمریکا در قبال تحریمها یک حرکت تاکتیکی برای آزادسازی زندانیان آمریکایی است و بعد از نیل به این مفصوذع، ایالات متحده دوباره سختگیری های تحریمی را افزایش خواهد داد.
گفتنی است فرایند آغاز آزادسازی داراییهای توقیف شده ایران و تبادل زندانیان آمریکایی میان تهران – واشنگتن پس از دو سال گفتوگوهای غیرمستقیم طرفین، در بحبوحه احساس خطر دولت جو بایدن از منافع خود در غرب آسیا روز پنجشنبه ۱۹ مردادماه (۱۰ اوت) اعلام شد.آسوشیتدپرس در همین رابطه نوشته است:«به دلیل تحریمهای متعدد آمریکا بر بانکهای خارجی جهت جلوگیری از منفعت ایران در معامله با آنها، چندین کشور اروپایی از مشارکت در انتقال پولهای ایران از کره جنوبی خودداری کرده بودند. هدف معافیت صادره توسط بلینکن کاهش نگرانی آنها در مورد هرگونه خطر تحریمهای آمریکا است».
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی