کورس مشکلات در مسیر خرید خودرو
کورس مشکلات در مسیر خرید خودرو
سامانه یکپارچه تخصیص خودرو که قرار بود ایجاد شفافیت، تخصیص عادلانه و ارتقاء رضایت مصرف‌کننده، نظارت بر عرضه و تقاضا و همچنین تنظیم بازار را برای خریداران به ارمغان آورد، امروز حتی ادامه حیاتش نیز در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته‌است.

سایه برین روزنامه نگار – سامانه یکپارچه تخصیص خودرو که قرار بود ایجاد شفافیت، تخصیص عادلانه و ارتقاء رضایت مصرف‌کننده، نظارت بر عرضه و تقاضا و همچنین تنظیم بازار را برای خریداران به ارمغان آورد، امروز حتی ادامه حیاتش نیز در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته‌است. درست زمانی که ثبت‌ نام‌کنندگان این سامانه باید در حال تدارک برای دریافت خودروی مورد نظرشان باشند، در حال شنیدن اخباری مبنی بر تعطیلی یا عدم تعطیلی این سامانه‌اند. چندین ماه است که از شروع فرآیند ثبت نام در سامانه یکپارچه خودرو می‌گذرد و موعد مقرر تحویل خودرو به متقاضیان نیز گذشت، اما خریداران همچنان سردرگم هستند و مثل همیشه به جز امروز و فردا، اخبار ضد و نقیض و تکذیب این و تصدیق آن، هیچ چیز عایدشان نشده‌است و بازتاب این فرآیند در عموم جامعه، رنگ و بویی از رضایت ندارد. جالب است بدانید که منبع این اخبار و اطلاعات ضد و نقیض هم رسانه اول و مورد تایید حاکمیت، یعنی رسانه ملی است و هنوز ۴۸ ساعت کامل از زمانی که «منوچهر منطقی»، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت در گفتگو با سیما اعلام کرد سامانه یکپارچه تخصیص خودرو حذف خواهد شد، نگذشته‌است. وی اظهار داشت: «روش فروش خودرو تغییراتی داشته‌است و سومین سامانه یکپارچه فروش خودرو برگزار نمی‌شود.» به گفته منطقی، با توجه به افزایش عرضه خودروها و آغاز واردات، بازار خودرو به یک تعادلی می‌رسد و دیگر نیاز نیست تا فروش خودرو به روش قبل اجرا شود و روش عرضه به صورت فروش مستقیم و از کارخانه خواهد بود.
وی گفت: «عرضه جدید خودرو از ۸ مهرماه (یعنی روز گذشته) شروع می‌شود. روش عرضه به صورت فروش مستقیم و از کارخانه است و در سامانه ثبت خواهد شد.»
کمتر از چند ساعت بعد، همین مقام مسئول در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن تکذیب حذف سامانه یکپارچه، اظهار کرد: «ایجاد شفافیت، تخصیص عادلانه و ارتقاء رضایت مصرف‌کننده، نظارت بر عرضه و تقاضا و همچنین تنظیم بازار از جمله دستاوردها و کارکردهای سامانه یکپارچه تخصیص خودرو است که با همکاری شورای رقابت، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، معاونت صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت و شرکت‌های صنایع خودروسازی حاصل شده‌است.»
اینکه مسئولی در فاصله چند ساعت گفته‌های خودش را تکذیب کند هم از آن موارد نادری است که تنها از دولتمردان ما برمی‌آید.
«سپهر دادجوی توکلی»، مدیرکل روابط عمومی مرکز ملی رقابت نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت:‌‌ «متاسفانه برداشت غلطی از سخنان آقای منطقی صورت گرفته در حالی‌که ایشان در گفتگو با رسانه‌ها آینده و وضعیت مطلوب را ارائه داده‌اند که همه ما در تلاش هستیم به آن نقطه برسیم. اما بدون برنامه و شتاب‌زده قطعا مانند سنوات گذشته دچار خطای محاسباتی می شویم.»
این‌که چه کج‌فهمی ممکن است از عبارت (سومین سامانه یکپارچه فروش خودرو برگزار نمی‌شود) در ذهن مخاطب شکل بگیرد را هم متوجه نمی‌شویم و اتفاقا ای کاش که گفته‌های ابتدایی منطقی صحت داشت.
چرا که گیر و گرفت این سامانه با متقاضیان، تنها در حدود اعلام یک خبر و بعد انتشار تکذیبیه در خصوص آن نیست و طی یک اتفاق نادر، مشتریان ثبت‌نامی ایران‌خودرو در این سامانه یک مرحله به عقب بازگشته‌اند. با این‌که برای خیلی از متقاضیان سامانه، تنها مرحله تکمیل وجه باقی مانده بود، با مراجعه به سامانه مشاهده می‌کنند که تیک مرحله تکمیل وجه برداشته شده‌است.
به نظر می‌رسد که این اتفاق در راستای افزایش قیمت‌ها به وقوع پیوسته‌است که در این خصوص ذکر یک نکته مهم خالی از لطف نیست. این‌که در ابتدای فرآیند خرید خودرو، چه در این دوره و چه در دوره‌های گذشته تعهد گرفته می‌شود که هزینه باقی‌مانده به‌روز محاسبه خواهد شد، امری است که ما نیز به آن واقفیم و کسی که در ابتدای ثبت نام این تعهد را می‌پذیرد، نمی‌تواند بعدها صحبتی در این باره داشته باشد؛ اما خوانندگان مستحضرند که تعهد و ضمانت، یک امر دو طرفه است و اگر شخص خریدار موظف است به آن‎چه گفته عمل کند، فروشنده نیز این وظیفه را دارد. دریافت قیمت روز، مربوط به زمانی است که همان روز وعده داده شده خودرو تحویل شود و حالا که دیر شده، ایران‌خودرو و سایپا هیچ حقی در افزایش قیمت‌ها ندارند و اتفاقا منتظر نقض و تکذیب این افزایش قیمت هستیم.
دادجوی توکلی در خلال اظهارتش مبنی بر تکذیب صحبت‌های ابتدایی منطقی، تاکید کرد: «مصرف‌کنندگان نگران نباشند و هیچ حقی از ایشان تضییع نمی‌شود و تلاش شده با تضمین سود تولیدکننده، عرضه به درجه تعادل برسد و با کمک سامانه در شناخت مصرف کننده واقعی و حذف دلالی، ثبات در این بازار ادامه یابد.» لازم است شفاف بگوئیم که از قضا مصرف‌کنندگان خیلی نگرانند و دلیل اصلی نگرانی‌شان هم همین تضییع حقوقشان است.
خودرو ها به موقع تحویل داده نشده‌اند، ممکن است هزینه‌ها خلاف وعده افزایش یابد و خود سامانه یکپارچه تخصیص خودرو هم روی لبه تیغ به حیاتش ادامه می‌دهد. اگر می‎خواهید مصرف‌کنندگان نگران نباشند، لازم نیست کار خارق‌العاده‌ای انجام دهید؛ تنها به آنچه وعده داده شده عمل شود کافی‌ست که هیچ‌وقت با دستور و نصیحت و تذکر، نگرانی هیچ‌کس کاهش نمی‌یابد.

  • نویسنده : ارسالی توسط سایه برین