در جستجوی گمشده‌های وزارت نفت
در جستجوی گمشده‌های وزارت نفت
هفته گذشته بود که خبری مبنی بر گم شدن مجدد یک دکل نفتی در خوزستان، توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد. استعمال واژه مجدد، به این علت است که مشابه این اتفاق، پیش از این در سال 1394 و در زمان دولت «محمود احمدی‌نژاد» نیز رخ داد.

سایه برین روزنامه نگار – هفته گذشته بود که خبری مبنی بر گم شدن مجدد یک دکل نفتی در خوزستان، توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد. استعمال واژه مجدد، به این علت است که مشابه این اتفاق، پیش از این در سال ۱۳۹۴ و در زمان دولت «محمود احمدی‌نژاد» نیز رخ داد و اصطلاح گم شدن دکل نفتی، از آن زمان وارد دایره لغات ایرانیان شد. اما جالب است بدانید که سال ۹۴، دکل نفتی به شکل فیزیکی گم نشده بود و بر خلاف تصور قاطبه جامعه، این‌گونه نبود که سازه‌ای روی دریا، امروز وجود داشته باشد و فردا ناپدید شود. پیش از پرداختن به ماجرای دکل ناپدید شده اخیر، خالی از لطف نیست نگاهی به اتفاق مشابه آن داشته باشیم. ماجرا از این قرار بود که در آن سال، «بابک زنجانی»، که در جریان فعالیت‌های کلان مالی مرتبط با دور زدن تحریم‌های بین‌المللی و فساد اقتصادی، به اتهام اختلاس و فساد مالی زندانی است، یک دکل نفتی از کشور چین با پیش پرداختی به مبلغ ۹۰ میلیون دلار خریداری کرد و شرکت چینی، حدود ۵۰ میلیون دلار دیگر درخواست کرده بود تا دکل را تحویل دهد. سپس این دکل به‌عنوان بخشی از بدهی بابک زنجانی در اختیار شرکت «پترو ایران» قرار گرفت تا چاه‌های لایه نفتی پارس جنوبی را حفر کند. اما این دکل، چه از کانال زنجانی و چه از کانال شرکت دولتی، هیچ‌گاه وارد ایران نشد و این‌که دکلی خریداری شد، بخش اعظم پول آن پرداخت شد اما هیچ‌وقت کشور چین را به مقصد ایران ترک نکرد، در جامعه به عنوان دکل گمشده نفتی شهرت یافته‌است. حال در این مورد اخیر که همین هفته گذشته به وقوع پیوسته، ماجرا متفاوت بوده و اتفاقا خود شاکله فیزیکی دکل ناپدید شده است و شاهدان عینی گزارش کرده‌اند که نیمه شب، تریلرهایی که پلاک تهران داشته‌اند، قطعات مختلف این دکل را از شهر خارج کرده‌اند. لازم به ذکر است تا این لحظه، هیچ فرد یا سازمانی مسئولیت این اتفاق را به عهده نگرفته‌است.
بلافاصله پس از وقوع این اتفاق و باخبر شدن جامعه از آن، گمانه‌زنی‌ها درفضای مجازی آغاز شد. با توجه به این‌که دولتی بودن ریشه این اتفاق بعید به نظر می‌رسید و وزارتخانه نفت یا کشور هیچ واکنشی نسبت به این رخداد نداشتند و فقط به شکل غیر مستقیم اعلام بی‌اطلاعی و سلب مسئولیت از خود می‌کردند، توجه‌ها معطوف به بخش خصوصی شد و اولین کسی که در معرض اتهام قرار گرفت، بابک زنجانی بود چرا که پیشینه چنین رخدادی از او وجود داشت. ارتباط این دکل مفقود با بابک زنجانی روزبه‌روز در حال قوت گرفتن بود تا این‌که «جواد اوجی»، وزیر نفت دولت سیزدهم در حاشیه جلسه هیات دولت توضیحاتی در این خصوص ارائه کرد.
به گزارش شانا، اوجی تشریح کرد: «این دکل نه متعلق به دولت و نه متعلق به اموال بابک زنجانی است و مربوط به یک شرکت بخش خصوصی است که چند سالی در همان منطقه رها شده بود.»
وی تأکید کرد: «کارگروهی از شرکت ملی نفت ایران و دستگاه‌های نظارتی برای انتقال اموال بابک زنجانی به نفت تشکیل شده که دستاورد‌های خوبی را نیز به دنبال داشته‌است.»
همانطور که مستحضرید، اطلاعات جدیدی از توضیحات اوجی در اختیار قرار نگرفت و تنها ابهام ماجرا افزایش یافت. احتمالا با توجه به درخواست عموم، تا چند هفته آینده مشخص خواهد شد که اصل ماجرا از چه قرار است. پیش از ارائه توضیحات احتمالی، ذکر چند نکته را خالی از لطف نمی‌دانیم.
نخست این‌که جواد اوجی، پیش از این‌که در حاشیه جلسه هیات دولت، یک سوال جانبی مطرح شود، هیچ تصمیمی بر ارائه توضیحات در این خصوص نداشت؟ دزدیده شدن یا ناپدید شدن یک دکل نفتی، به غیر از وزارتخانه نفت، به کدام قسمت این کشور ارتباط دارد که تا پیش از مطرح شدن یک سوال جانبی، هیچ بیانیه یا واکنشی نسبت به این اتفاق صادر نمی‌شود؟ نکته دوم این‌که ابعاد مختلف این اتفاق به هیچ عنوان در چارچوب قانون به نظر نمی‌رسد. اگر یک دکل معطل در جنوب که سال‌هاست به حال خود رها شده، حالا توسط یک شرکت خصوصی جابجا می‌شود، چرا این اتفاق باید نیمه شب بیفتد؟ اگر بخواهیم این احتمال را هم در نظر بگیریم که بسیاری از کارهای سنگین در شب که عبور و مرور راحت‌تر هستند انجام می‌شود، چرا نباید بلافاصله پس از این جابجایی، توضیحات مربوط به آن ارائه شود؟ البته یک احتمال برای سکوت می‌توانیم در نظر بگیریم و آن این است که واقعا اساس این جابجایی، اتفاق مهمی نبوده باشد و مسئولان مربوطه اصلا نیازی به ارائه توضیحات احساس نکرده‌اند.
وزارت نفت این روزها وزارتخانه پرسروصدایی است. علاوه بر ماجرای این دکل نفتی مفقود، شائبه استعفای اوجی نیز چند روزی در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شد که نهایتا تکذیب شد. همچنین وزیر نفت، خبر از کشف چهار میدان نفتی و گازی جدید با عملیات اکتشافی در سراسر کشور داد. یعنی یک دکل گمشده، چهار میدان نفتی یافت شده و احتمال استعفای سکاندار وزارتخانه، اخبار وزارت نفت تنها در چند روز است و حال باید منتظر تنها خبر بلاتکلیف این میان، یعنی دکل نفتی گمشده باشیم.

  • نویسنده : ارسالی توسط سایه برین