بانوان ورزشکار و هزاران دغدغه
بانوان ورزشکار و هزاران دغدغه
کنار هم قرار گرفتن کلمه «زنان» و «ورزش»، خواه ناخواه یادآورد مشکلات و ممنوعیت‌هاست.

سایه برین روزنامه نگار – بازی‌های آسیایی هانگژو، با حضور درخشان و افتخارآفرین ورزشکاران ایرانی به اتمام رسید و قاب‌های غرورآفرین و گاهی غم‌انگیزی را در حافظه ورزشی ایران ثبت کرد. به‌عنوان نمونه، یکی از قاب‌های ماندگار و افتخارآفرین این بازی‌ها، ارمغان نخستین مدال بازی‌های آسیایی برای تیم ملی ژیمناستیک توسط «مهدی الفتی» بود و از سرانجام‌های ناراحت‌کننده، می‌توان شکست تیم فوتبال امید ایران در مرحله یک چهارم نهایی مقابل تیم ملی هنگ کنگ را یاد کرد. این بازی‌ها در نهایت با کسب ۵۴ مدال شامل ۱۳ طلا، ۲۱ نقره و ۲۰برنز برای کشورمان به پایان رسید و کاروان کشورمان در جایگاه هفتم ایستاد. لازم به ذکر است که ۱۷ مدال از این مدال‌ها، توسط بانوان ورزشکار کشورمان در بازی‌های فردی و تیمی کسب شده‌است؛. آماری بسیار دوست‌داشتنی و افتخارآفرین که خالی از لطف نیست به بهانه این حضور قدرتمند، نگاهی به مشکلات ورزش بانوان داشته باشیم که مهم‌ترین و مانع‌ترین آن‌ها، لزوم کسب اجازه از همسر جهت خروج از کشور و شرکت در رویداد‌های
بین‌المللی است.
کنار هم قرار گرفتن کلمه «زنان» و «ورزش»، خواه ناخواه یادآورد مشکلات و ممنوعیت‌هاست. در حدی که حتی ممنوعیت‌ها، سال‌های طولانی گریبان بانوان غیرورزشی را هم گرفته بودند. در حدی که ممنوعیت ورود به استادیوم فوتبال برای تماشای مسابقه‌ها (که البته جدیدا شاهد حضور پراکنده بانوان در ورزشگاه هستیم) به اتفاقات تلخی چون فوت «دختر آبی» منجر شدند. خود بانوان ورزشکار، سال‌های طولانی است از دستمزد غیر قابل مقایسه با ورزشکاران هم‌تراز مرد، رنج می‌برند. مقایسه امکانات زنان و مردان ورزشکار خنده‌دار است. پوشش خبری ورزش زنان آن‌طور که شایسته است انجام نمی‌گیرد و در نتیجه از نبود تبلیغات و اسپانسر هم آسیب دیده‌اند. پیش آمده که در مواقع بحرانی چون آلودگی شدید هوا، ورزش‌های بانوان لغو نشده در صورتی که برای آقایان دقیقا در همان روز لغو شده‌است. بانوان ایرانی اجازه انجام برخی ورزش‎ها را ندارند. از جمله این ورزش‌های ممنوعه می‌توان «بادی‌فیزیک»، «بادی‌بیلدینگ»، «مچ‌اندازی»، «ورزش‌های زورخانه‌ای»، «پاورلیفتینگ» و «فیتنس‌چلنج»، را نام برد که مجوز حضور بانوان را ندارند. برخی استان‌های کشور نیز به شکل کاملا سلیقه‌ای، مجوز «صخره‌نوردی» و «دوچرخه‌سواری» را برای زنان صادر نمی‌کنند.
اما اسکار دردسرسازترین و تبعیض‌آمیزترین مانع ورزش بانوان، مربوط به لزوم کسب اجازه از همسر برای حضور در بازی‌های بین‌المللی است. از بانوانی که در طول دهه‌های گذشته از این تبعیض آسیب دیده‌اند می‌توان «زهرا نعمتی»، «سمیرا زرگری»، «نیلوفر اردلان»، «الهام اصغری» و امثالهم را نام برد. متاسفانه این لیست، بلند بالاست و ذکر نام تمام بانوانی که مشمول این قانون اشتباه شده‌اند انقدر زیاد است که به ذکر تنها چند نفر از مشهورترین آنان بسنده کردیم. گفتنی‌است فیلم داستان زندگی «الهام اصغری» و «نیلوفر اردلان» که قربانی این قانون شده‌اند، به ترتیب تحت عناوین «اورکا» ساخته «سحر مصیبی» و «عرق سرد» ساخته «سهیل بیرقی»
تولید شده‌است.
«سارا فلاحی»، عضو فراکسیون ورزش شورای اسلامی نیز ضمن تاکید بر توجه بیشتر به معقوله ورزش بانوان، نکاتی را تشریح کرد. این نماینده مجلس با اشاره به ممنوعیت خروج برخى بانوان ورزشکار بدون اجازه همسر، عنوان کرد: «این همان موانع قانونی است که به نظر من باید در مجلس برطرف شود و خانم‌های ورزشکار ما دیگر نگران این موانع نباشند و با طیب خاطر و علاقه با آرامش فکر در رویدادهای بین‌المللی شرکت کنند. قطعاً در مجلس به این مسئله ورود می‌کنیم که این مصائب و مشکلات دیگر برای بانوان ما مطرح نباشد.»
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این‌که هرجا به خانم‌ها اعتماد کردیم، پاسخ گرفتیم، اضافه کرد: «اگر به بانوان ورزشکار توجهات لازم شود، هم می‌توانند افتخار کسب کنند، هم جمهوری اسلامی را معرفی کنند و هم خیلی از تریبون‌هایی که در دنیا به ناحق علیه ما باز شده و می‌گویند خانم‌ها در ایران در مضیقه هستند را ببندند. بنابراین به نظر من سرمایه‌گذاری روی خانم‌ها در این حوزه یک راه میانبر است که انتظار می‌رود بیشتر در این زمینه توجه و کار شود.»
وی ادامه داد: «قطعاً این موارد را مطرح می‌کنیم و می‌خواهیم به خانم‌های ورزشکار بیشتر توجه کنند؛ چرا که دادن امکانات و میدان به خانم‌ها، یک سرمایه‌گذاری زودبازده است.»
این مانع، از جمله مسائلی است باید حتما در دستور کار مجلس شورای اسلامی باشد و اتفاقا در صحن علنی هم بررسی شود. مسیر بررسی قانون هم کاملا مشخص است و این کار را آسان می‌کند؛ هر عقل سلیم و دغدغه‌مندی باید معتقد باشد که بانوان دارای جایگاه بین‌المللی، هیچ احتیاجی به اجازه همسر و پدر برای خروج از کشور و اتخاذ تصمیم‌های زندگی خود ندارند و اگر این مجلس، بتواند این مانع را از سر راه بانوان بردارد، برگ سبزی در کارنامه خود ثبت خواهد کرد که دعای خیر بسیاری را به دنبال خواهد داشت.

  • نویسنده : ارسالی توسط سایه برین