نیاز «نتانیاهو» به جنگ
نیاز «نتانیاهو» به جنگ
چند روز قبل و در تحلیلی در صفحه سیاسی روزنامه «جمله» نوشته بودیم «بنیامین نتانیاهو» بنا به لایل متعدد داخلی از ادامه جنگ و حتی گسترده شدن دامنه این نبرد نابرابر و کشیده شدن آن به سمت جنوب لبنان و حتی جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کند.

سرویس سیاسی جمله – چند روز قبل و در تحلیلی در صفحه سیاسی روزنامه «جمله» نوشته بودیم «بنیامین نتانیاهو» بنا به لایل متعدد داخلی از ادامه جنگ و حتی گسترده شدن دامنه این نبرد نابرابر و کشیده شدن آن به سمت جنوب لبنان و حتی جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کند.
«غلامعلی حداد عادل» نیز در سخنان اخیر خود در پاسخ به افرادی که بر مداخله مستقیم جمهوری اسلامی ایران در جنگ غزّه تأکید دارند، گفت این موضوعی است که اسراییل از آن استقبال می‌کند و تلویحاً گفت این امر در حال حاضر مصلحت نیست.
اتفاقات وضعیتِ دو روز گذشته جنگ در غزّه این تحلیل‌ها را تأیید کرد و در شرایطی که برخی پیش‌بینی‌ها از نزدیک شدن به آتش‌بس حکایت داشت و همچنین آمریکا و شرکای غربی‌اش نیز قطع‌نامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر محکومیت کشتار غیرنظامیان و ضرورت آتش‌بس تأکید داشت را وتو نکردند، شاهد هستیم ماشین جنگی ارتش اسراییل ادعاهای جدیدی را مطرح کرد.
در شرایطی که «تل‌آویو» ادعا کرده بود شمال باریکه غزّه و شهر غزّه را از جمعیت خالی خواهد کرد تا مواضع حماس و جهاد اسلامی را در این مناطق نابود کند و این نقطه را منطقه حائل امنیتی خواهد کرد و در چندین مرحله موفق به کوچ اجباری شهروندانی شد که نخواستند محل زندگی خود را ترک کنند، از روز گذشته تصمیم بعدی خود را علنی کرد و نشان داد قصدی برای توقف جنگ و پایان دادن به زیاده‌خواهی‌های خود ندارد.
ارتش اسراییل به مردم «خان‌یونس» در جنوب غزه و نزدیک به گذرگاه رفح در مرز با مصر هم هشدار داد طی چند روز آینده شهر را خالی کنند تا در این منطقه هم عملیات نظامی اجرا کند.
این اقدام دولت نتانیاهو در شرایطی است که طی دو روز گذشته خانواده افرادی که توسط گروه‌های مقاومت به گروگان گرفته شدند، اعتراضات خود را تشدید کردند و پس از آنکه «بنیامین نتانیاهو» حاضر نشد با آنان ملاقات کند با «اسحاق هرتزوک» رییس‌جمهوری اسراییل و دو تن از اعضای کابینه دولت دیدار داشتند.
حرف اصلی این افراد این است که نتانیاهو از ابتدا جنگ غزه را با ادعای آزادی گروگان‌ها شروع کرد اما در این چهل روز هیچ نوع مذاکراتی با اعضای حماس و جهاد اسلامی نداشت و حتی به‌گونه‌ای رفتار کرد گه گویی جان گروگان‌ها برایش هیچ اهمیتی ندارد.
در سوی مقابل، «یاییر لاپید» رقیب سرسخت نخست‌وزیر اسراییل و برخی از دیگر احزاب مخالف «لیکود» حزب متبوع نتانیاهو، وی را متهم به کوتاهی و حتی خیانت در برابر امنیت کشور کردند و گفتند: حتماً پس از خارج شدن از وضعیت جنگی، دستگاه قضایی باید «نتانیاهو» را محاکمه کند.
مجموعه این اتفاقات نشان می‌دهد نخست‌وزیر اسراییل، نیاز دارد به این‌که در آتش جنگ بدمد و پای حزب‌الله و جمهوری اسلامی را هم به میان بیاورد اما گویا هوشیاری کامل را ندارد و نمی‌داند دو مانع بزرگ در پیش پای او قرار دارد.
مانع نخست این است که ایالات متحده آمریکا مخالف بزرگ گسترش و حتی ادامه‌دار شدن جنگ در منطقه است و یکی از دلایل این‌که از حق وتو در جلسه اخیر شورای امنیت استفاده نکرد همین است ضمن این‌که تلاش پشت پرده وسیعی انجام داد تا پای جمهوری اسلامی به این جنگ باز نشود.
طی چند روز گذشته در افکار عمومی و به‌ویژه در میان نسل جوان آمریکا این سوال و این اعتراض طرح شد که چرا کاخ سفید این اندازه خود را وارد بازی‌های جهانی و تنش‌های بی‌حاصل مختلف کرد و هزینه حکمرانی را برای مردم این کشور بالا برد و نتیجه و حاصل این مداخلات، آسیب‌های داخلی در کشور شد. موضوعی که دولت بایدن با توجه به نزدیکی انتخابات ریاست‌جمهوری نمی‌تواند به آسانی از کنار آن بگذرد و به همین دلیل، مخالف جدی تل‌آویو در گسترش جنگ است.
نکته دوم در داخل مرزهای اراضی اشغالی است. ظرفیت رژیم صهیونیستی اقتضای جنگ گسترده و طولانی را ندارد و نارضایتی‌های چند روز اخیر در پایتخت اسراییل که با بهانه بی‌توجهی دولت به آزادی گروگان‌ها شروع شد قطعاً در روزهای آینده و درصورت نرسیدن به آتش‌بس یا درصورت گسترده شدن جنگ، تشدید خواهد شد.
در سوی مقابل اما موقعیت پیچیده بنیامین نتانیاهو اقتضا دارد در جنگی گسترده غرق شود و احتمالاً وی با همین نگاه و نگرش و با هدف تحریک حزب‌الله به ورود به جنگ غزّه، برنامه دارد که به جنوب باریکه غزه نیز حمله کند و حدِ یقفی برای خود قائل نیست اما آیا بنیامین نتانیاهو می‌تواند در این ترک‌تازی پیروز شود؟
تحلیل ما این است که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نمی‌تواند در برابر موج مخالفت‌های داخلی و بین‌المللی مقاومت کند و طی چند روز آینده با آتش‌بس موافقت خواهد کرد، آتش‌بسی که درحقیقت پایانی است بر آغاز وی. پس از آن نیز زمینه برای عزل و محاکمه وی آغاز خواهد شد اما حماس و جهاد اسلامی که ریشه در مردم فلسطین دارد، در آینده نزدیک خود را بازسازی خواهد کرد.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی