غزّه؛ آوارگی در آوارگی!
غزّه؛ آوارگی در آوارگی!
طی دو روز گذشته که آتش‌بس در غزّه اجرایی شد، صدای انفجار توپ و خمپاره و لرزش زمین در این منطقه از فلسطین متوقف و مبادله اسرا بین طرفین نیز آغاز شد اما نگرانی‌ها درخصوص آینده این آتش‌بس از نکات مبهم آن است.

سرویس سیاسی جمله – طی دو روز گذشته که آتش‌بس در غزّه اجرایی شد، صدای انفجار توپ و خمپاره و لرزش زمین در این منطقه از فلسطین متوقف و مبادله اسرا بین طرفین نیز آغاز شد اما نگرانی‌ها درخصوص آینده این آتش‌بس از نکات مبهم آن است.
در داخل اسراییل، عمده جریانات سیاسی افراطی که با دولت نتانیاهو، ائتلاف کردند بر ادامه جنگ تا رسیدن به اهدافی که تعیین کردند، تأکید و اصرار دارند.
در دو جنگ و درگیری که در سال‌های گذشته بین اسراییل و حماس و همچنین حزب‌الله لبنان ایجاد شده بود، ابتدا آتش‌بس موقت شکل گرفت و در ادامه طرفین با آن موافقت کردند و آتش‌بس دائمی شد اما برخی قراین حکایت از آن دارد که اسراییل این‌بار نمی‌خواهد جنگ را متوقف کند.
در پی آغاز آتش‌بس بسیاری از خانواده‌هایی که از شهر غزه به سمت جنوب نوار غزه و شهر خان‌یونس و اطراف گذرگاه رفح رفته بودند یا کوچ اجباری کردند با خوشحالی خواستند که به خانه و زندگی خود برگردند و آواربرداری از خرابه‌ها را آغاز کنند که با مخالفت جدی اسراییل مواجه شدند.
ارتش اسراییل اعلام کرد که حاضر نیست ساکنان شهر غزه را بپذیرد و اگر اوضاع به همین وضعیت پیش برود شاهد یک آوارگی گسترده خواهیم بود، آوارگی در آوارگی.شاید کسی دقیقاً از این حقیقت تلخ آگاه نباشد که شهری که امروز با نام غزه شناخته می‌شود حدود ۴ هزار سال قدمت دارد اما بسیاری از ساکنان امروز آن شهروندان دیگر شهرها و روستاهای مناطق اشغالی هستند که از سال ۱۹۴۷ به این‌سو آواره شدند و به این منطقه کوچ داده شدند و اگر امروز از این نقطه با عنوان پرتراکم‌ترین منطقه جهان یاد می‌شود به همین دلیل است که خانواده‌های فلسطینی از دیگر مناطق به این باریکه کوچ داده شدند و با توجه به بسته بودن گذرگاه رفح و مرز مصر، جایی دیگر برای رفتن ندارند و این بزرگترین زندان دنیا، هم تبعدگاه است و هم گوشه‌ای مهجور از خاک فلسطین.
نکته مهم و البته دردناک درخصوص این مردم مظلوم و تنها این است که با تصمیم اشغالگران قرار است یک‌بار دیگر آواره شوند و به عبارت روشن، آوارگی در آوارگی را
تجربه کنند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران ساعاتی قبل در گفت‌وگوی تفصیلی با الجزیره به آخرین تحولات نوار غزه و آتش‌بس موقت در آن پرداخت.
حسین امیرعبداللهیان گفت: امیدواریم اخبار رسیده به ما درست باشد؛ آمریکا اکنون اراده لازم برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی، تداوم آتش‌بس، مقابله با کوچاندن اجباری و احترام به حقوق فلسطینی‌ها را دارد.
وی همچنین گفت: رژیم صهیونیستی از گسترش دایره جنگ استقبال می‌کند اما این گسترش تا زمانی است که آمریکا از آن حمایت کند همان‌طور که در هفته‌های پیش شاهد حمایت همه‌جانبه آمریکا بودیم اما ما از طریق برخی واسطه‌ها مطلع شدیم که در طول ۱۰ روز گذشته دولت آمریکا و کاخ سفید به این نتیجه رسیدند که تداوم این حمایت‌ها و به این شکل از رژیم صهیونیستی به نفع سیاستمداران آمریکایی و کاخ سفید نیست و آمریکا اکنون اراده لازم برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی، تداوم آتش‌بس و ارسال کمک‌های بشردوستانه، مقابله با کوچاندن اجباری و احترام به حقوق فلسسطینی‌ها را دارد و امیدواریم که اخبار رسیده به ما درست باشد. طبیعتا راست‌آزمایی باید این‌گونه باشد که آمریکا رژیم صهیونیستی را مجبور به تداوم آتش‌بس کند و این آتش‌بس به توقف کامل جنگ منجر شود.
سخن وزیر امور خارجه ایران درست است و آمریکا از حدود ده روز قبل از آتش‌بس نیز دربرابر قطع‌نامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه جنگ، سکوت کرد و نشان داد چندان تمایلی به ادامه و استمرار نبرد ندارد اما اسراییل هم نشان داد بر استمرار این نبرد، بسیار جدی است و بعید نیست به پیشنهاد و توصیه کاخ سفید بی‌توجه باشد.
روند اتفاقات طی چند روز بعد، افق آینده را روشن خواهد کرد و جهان شاهد خواهد بود آیا یک بار دیگر جنایات اسراییل که حدود هشت دهه سابقه دارد، در این منطقه توسعه خواهد یافت یا اسراییل از شهر غزه عقب‌نشینی می‌کند ؟
اگر اسراییل آن‌گونه که پیشتر گفت برنامه دارد شمال غزه را برای همیشه تخلیه کند و اجازه بازگشت آوارگان را ندهد، وضعیت انسانی و کمبود امکانات رفاهی و درمانی در جنوب باریکه غزه به شرایط حادی خواهد رسید.لازم است دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با سران کشورهای منطقه به‌ویژه کشورهای عرب مسلمان رایزنی و از همه اهرم‌های دیپلماتیک استفاده کنند تا باریکه غزه به وضعیت قبل از ۱۵ مهر بازگردد.
نکته مهم دیگری که نباید آن را از نظر دور داشت این است که دولت نتانیاهو که راستگرا و افراطی است، در داخل خود با گرایش‌های تندتری هم مواجه است که آنان توقع تخلیه کامل غزه و الحاق این منطقه را به خاک اسراییل دارند و اگر کشورهای اسلامی امروز دربرابر زیاده‌خواهی امروز اسراییل، کوتاه بیایند قطعاً طی چند سال آینده تخلیه و طرح الحاق کامل باریکه غزه به اسراییل دور از انتظار نخواهد بود.