هزاران راه نرفته برای بازگشت
هزاران راه نرفته برای بازگشت
- بازگشت آزادانه ایرانیان خارج از کشور به وطنشان چه برای سکنی گزیدن و چه برای تجدید دیدار موقت، دغدغه‌ای است که هرچندوقت یکبار نقل محافل مختلف می‌شود و با اینکه همیشه از جانب مسئولین مربوطه از این مطالبه با فراغ بال استقبال می‌شود، اما تاکنون به شکل شایسته و بایسته‌ای که مدنظر مطالبه‌گران بوده، تحقق بخشیده نشده‌است.

سایه برین روزنامه نگار – بازگشت آزادانه ایرانیان خارج از کشور به وطنشان چه برای سکنی گزیدن و چه برای تجدید دیدار موقت، دغدغه‌ای است که هرچندوقت یکبار نقل محافل مختلف می‌شود و با اینکه همیشه از جانب مسئولین مربوطه از این مطالبه با فراغ بال استقبال می‌شود، اما تاکنون به شکل شایسته و بایسته‌ای که مدنظر مطالبه‌گران بوده، تحقق بخشیده نشده‌است. به تازگی نیز پیرو آخرین صحبت‌های «غلامحسین محسنی اژه‌ای»، رئیس قوه قضائیه در این خصوص، این مطالبه به صدر اخبار بازگشته‌است.

هر ایرانی وطن‌دوست و ملتزم به قانون، مورد احترام است
به گزارش ایسنا، محسنی اژه‌ای طی سخنانی در دیدار دبیران کارگروه‌های تخصصی شورای‌عالی امور ایرانیان خارج از کشور و مدیران ذیربط در وزارت امور خارجه، با بیان اینکه از نظر اسلام عزیز، حب‌وطن جزئی از ایمان محسوب می‌شود، اظهار کرد: «هر ایرانی اعم از ایرانیان داخل و خارج از کشور در پناه قانون هستند و قوانین جمهوری اسلامی ایران شامل حال همه ایرانیان است (به استثنای مواردی خاص که پیش‌بینی‌های مربوطه در خود قانون شده است)؛ هر ایرانی وطن‌دوست و ملتزم به قانون، مورد احترام است؛ البته هر ایرانی که التزام بیشتری به قانون داشته باشد، طبیعتاً از حمایت بیشتر قانون نیز بهره‌مند است.»
رئیس قوه قضاییه در ادامه به تبیین و تشریح برخی از موانع بازگشت ایرانیان به میهن پرداخت و در این رابطه به مقوله «بی‌اعتمادی متقابل» اشاره کرد و گفت: «در مقوله بازگشت ایرانیان به وطن، باید موانعی که سبب بی‌اعتمادی در طرفین ماجرا می‌شود، رفع گردد؛ در اینجا نقش خود ایرانیان خارج از کشور و اطرافیان آن‌ها بسیار پررنگ و برجسته است؛ فی‌المثل ممکن است فرد متخصصی در یک برهه حساس نظیر جنگ، از کشور خارج شده باشد و حتی فرار کرده باشد، او حالا می‌خواهد بازگردد و سرمایه یا تخصصش را ارزانی مردمش کند، در اینجا شاید از طرف مسئول و مجموعه داخلی، اعتمادی به او وجود نداشته باشد؛ از سویی دیگر خیلی از ایرانیان خارج از کشور تمایل به بازگشت دارند، اما اعتماد ندارند؛ خب باید سازوکارهایی تعبیه شود که این اعتماد متقابل در طرفین ماجرا ایجاد شود؛ برای نمونه، شاید بتوان برخی امور حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور را به گونه‌ای حل و فصل کرد که آن‌ها نیازی به مراجعه به کشور نداشته باشند و از این طریق برای بازگشت به میهن، در آن‌ها ایجاد اطمینان و اعتماد شود.»
نتیجه آنکه محسنی اژه‌ای از این بازگشت استقبال کرده و در صورت التزام به قانون در روزهای حضور در داخل کشور، مانعی برای این رفت و آمد نمی‌بیند.
آیا تاکنون سابقه داشته‌است؟
شاید چهره‌هایی که هربار این مسئله مطرح می‌شود، نامشان برای ورود به کشور ورد زبان‌هاست تا امروز به ایران بازنگشته‌اند، اما با رعایت جانب انصاف، آغوش باز مسئولان مربوطه برای ورود ایرانیان به کشور، فقط در حدود ادعا نیست و در موادری عینیت بخشیده شده‌است. مثلا «رابعه اسکویی»، دی ماه ۱۳۹۴ از ایران رفت و در شبکه ماهواره‌ای GemTV مشغول به فعالیت شد. او سال ۱۳۹۶ به ایران بازگشت و امروز آزادانه مشغول فعالیت است و از بازگشتش احساس خوشحالی کرد. وی مورد استقبال گسترده بازیگران قرار گرفت و در اولین مصاحبه‌اش هدف اصلی مهاجرت به خارج از کشور را توجه نکردن بعضی‌ها به هنرمندان در داخل کشور و تصمیم‌گیری شخصی خودش و همچنین هدف از بازگشت به ایران را بیماری و علاقه به وطن
عنوان کرد.

قیصر سینمای ایران هم بازگردد؟
در مقابل مواردی نیز وجود دارد که چندین و چند سال است که صحبت از بازگشتشان مطرح است اما با وجود ثبت درخواست‌های رسمی، این اتفاق واکنش‌های تندی به دنبال داشته‌است. «بهروز وثوقی»، بازیگری است که بارها برای بازگشت به ایران ابراز تمایل کرده و حتی به گزارش برترین‌ها، فوت «ناصر ملک مطیعی» ترس از دست دادن وثوقی در غربت را پر رنگ کرد و صد هنرمند با تقدیم بیانیه‌ای از «حسن روحانی»، رئیس جمهور وقت خواستند که: «یک بار برای همیشه تدبیری صورت گیرد تا هنرمندانی که صرفا به جهت کار هنری و فرهنگی با ممنوعیت خروج و ورود و ممنوعیت کار روبرو هستند، بدون ایجاد مزاحمت بتوانند به وطن خود، رفت و آمد داشته و از حق طبیعی کار و فعالیت بهره‌مند شوند، از آن‌جمله خواهان رفع محدودیت‌های غیر قانونی برای هنرمند گرانمایه آقای بهروز وثوقی هستیم.»
در مقابل رسانه‌هایی مانند روزنامه‌ی کیهان، وثوقی را شریک اشرف پهلوی و همراه بسیاری از عوامل دربار و ساواک و دیگر مزدوران رژیم شاه دانستند و «سردار بهمن کارگر»، رئیس بنیاد آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس نیز واکنش‌های بسیار تندی نسبت به این موج داشت. به گزارش تسنیم، وی گفت: «عده‌ای در کشور راه افتادند تا افراد معلوم‌الحال و فاسد را الگوی سینما قرار دهند. سوال این است که هدف امام و مردم چه بود که انقلاب کردند و چه کسانی در راس نظام فاسد قبلی بودند و چه کسانی کاباره‌ها را اداره می‌کردند و در آنجا مراسم لهو و لهب اجرا می‌کردند و در آن حضور داشتند.»
رئیس بنیاد آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ادامه داد: «اکنون در این میان عده‌ای به رئیس جمهور می‌گویند که بهروز وثوقی را به کشور بازگردانید، سوال ما این است که آیا اینها از شهدا و فرزندان شهدا خجالت نمی‌کشند که اینگونه مطالب را بیان می‌کنند!»

ضرغامی: ورود ایرانیان را سطحی نکنید!
به گزارش ایسنا، «عزت‌الله ضرغامی»، وزیر میراث فرهنگی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران با تشکر از مواضع رئیس قوه قضاییه درباره باز بودن درهای کشور برای ورود ایرانیان خارج از کشور در این خصوص اظهار داشت: «متاسفانه هر وقت این بحث مطرح می‌شود مثلا یک نفر مصاحبه می‌کند و می‌گوید خب می‌خواهید در را باز کنید همه ایرانیان بیایند، فلان هنرپیشه هم بیاید؟ اصلا موضوع را در پایین‌ترین سطح مطرح می‌کنند. تصمیمات کلان کشور متاسفانه در گروی برخی برخوردهای موردی و مقطعی که اصلا محلی از اعراب ندارد، قرار می‌گیرد.»
وی در ادامه گفت: »بعد یک عده سوال می‌کنند اگر فلان هنرپیشه مشهور به کشور آمد حالا چه می‌شود؟ هیچی نمی‌شود. اصلا قرار نیست چیزی شود. قرار است درها به روی میلیون‌ها ایرانی باز شود تا با امنیت و به راحتی به داخل کشور بیایند. در کمیته گردشگری هم مصوبات خوبی داشتیم که ان‌شاءا… بتوانیم به این حق و مطالبه همه ایرانیانی که در خارج از کشور هستند پاسخ مثبت بدهیم و همچنین برای گردشگری کشورمان که باید رونق بگیرد، اقدام موثری کنیم.»
نکته اینجاست که مسلما ایرانی‌ها نمی‌توانند از حال تک تک مهاجران باخبر باشند و به طبع بحث کسی که دوست دارند او را در وطن ببینند را مطرح می‌کنند.

معین بازگردد؟ بله!
پیرو همین کاری که آقای ضرغامی خیلی دوستش ندارد، در حاشیه جلسه هیات دولت از «محمدمهدی اسماعیلی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص بازگشت معین خواننده به ایران سوال شد که به گزارش جماران وی پاسخ داد: «می‌تواند به ایران برگردد و برای دریافت مجوز هم مانند سایر خوانندگان روال قانونی را طی خواهد کرد. »
اسماعیلی اظهار داشت: «اجازه فعالیت او، مرحله بعدی است اما ورودش به کشور در حدود قانون اشکالی ندارد.»
برای حصول نتیجه دقیق تر باید منتظر گنجانده شدن این ساز و کار در حدود قاون باشیم و امیدواریم که برای هیچکس بازگشت به وطنش، یک
آرزو نباشد.

  • نویسنده : ارسالی توسط سایه برین