زهرا معتمد/خبرنگار اسكان غير رسمی پديده ای است نابهنجار كه در به بافت متداول شهر مشاهده میشود. اين پديده، تجلی فقدان برآورده شدن نياز مسكن و سرپناه اقشار كم درآمدی است كه در فضای رسمی و برنامه ريزی شده شهر جايی ندارند و در فرار از محدوديت های قانونی خارج از توان خود، به […]
اسكان غير رسمی پديده ای است نابهنجار كه در به بافت متداول شهر مشاهده میشود. اين پديده، تجلی فقدان برآورده شدن نياز مسكن و سرپناه اقشار كم درآمدی است كه در فضای رسمی و برنامه ريزی شده شهر جايی ندارند و در فرار از محدوديت های قانونی خارج از توان خود، به برپايی سكونتگاههای نابسامان در حاشيه شهر، به اميد آنكه به فرصتهای شغلی با درآمد مستمر شهری دسترسی پيدا نمايند، میپردازند و شامل افراد و خانوارهايی میشود كه در محدودهی فيزيكی و اقتصادی شهر زندگی میكنند ولی هنوز جذب نظام شهری نشده و از بسياری جهات با بافت اصلی شهر تفاوت دارند؛ به عبارتی از نظر اشتغال، سكونت، بهداشت، خدمات عمومی و تسهيلات زيربنايی شهری در شرايطی نامطلوب به سر میبرند. اسکان کم درآمدها و ساماندهی و توانمندسازی بافتهای نابسامان شهری از موضوعات و مسائل مهم توسعه شهری کشور است. اسکان غیررسمی یکی از چهرههای بارز فقر شهری است که درون یا مجاور شهرها به شکل خود رو فاقد مجوز ساختمان و برنامه رسمی شهرسازی و سطح نازلی از کمیت و کیفیت زندگی شکل میگیرد.
باورش سخت است در روزهای برفی وسرد زمستان که استرس چند روزه قطعی گاز هرکسی را به دنبال راه حلی برای تامین سوختهای جایگرین وا می دارد هنوز هم باشند کسانی در شیراز که یک تکه کارتن، یک پتوی گرم و یک مخروبه سرپوشیدهتر حتی یافتن تکه ای نان برای شان حکم سرپناه و نهایت خواست وآرزویشان از این دنیای پر زرق وبرق را پیدا کند. در این بین زنان که آمار دقیقی از کارتنخوابی آنان در شیراز و حتی کشور به دلیل ملاحظات مختلف ارائه نمیشود، اما اثرات سوء اعتیاد آنان و کارتنخوابیشان در کلانشهرها بهویژه در بافت مرکزی و تاریخی شهر، قابل نادیده گرفتن نیست.
حمید آذرمی رئیس اداره بهزیستی شیراز در این باره گفت: طبق پیشبینیها ۲۰۰ زن معتاد متجاهر در شیراز هستند که به جز کمپهای خصوصی محل دیگری برای این زنان در شیراز وجود ندارد، در حالی که زنان معتاد به خاطر وضعیت جسمانیشان، مشکلات بیشتری دارند و نیازمند خدمات خاصی هستند.
وی با اشاره به اینکه شهرداری شیراز بخشی از پروژه احداث مرکز ویژه زنان در نزدیکی محل ماده ۱۶ آقایان را انجام داده است، ادامه داد: بهزیستی آمادگی راهاندازی این مرکز را دارد اما مشکل ما در تخصیص بودجه است، به دلیل شرایط اقتصادی موجود و گرانیها، هزینه نگهداری معتادان مرد هم افزایش پیدا کرده است.
این مقام مسؤول افزود: راهاندازی مرکز نگهداری زنان معتاد تنها وظیفه بهزیستی نیست، سازمان برنامه و بودجه، ستاد مبارزه با مواد مخدر، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نیروی انتظامی، شهرداری و… نیز باید همکاری کنند.
آذرمی تصریح کرد: بهمحض در اختیار قرار دادن بودجه طی یک هفته مرکز ویژه زنان را راهاندازی میکنیم، اما شرط لازم تخصیص بودجه و تهیه تجهیزات و امکانات لازم است که البته قولهایی هم به ما داده شده است.
۳۵ زن متجاهر در شیراز
ابراهیمی، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس هم در این باره با اشاره به اینکه در نوروز ۹۷ حدود یک هزار و ۱۰۰ نفر معتاد در شیراز جمعآوری شدند که ۳۶ نفر آنها زن بودند، افزود: برخیها میگویند تعداد زنان معتاد متجاهر در شیراز بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر است، اما طبق تجربه من تعداد این زنان حدود ۳۵ نفر است.
ابراهیمی مشارکت همهجانبه دستگاههای متولی در مبارزه با مواد مخدر و ساماندهی معتادان را ضروری دانست و بیان کرد: اگر اعتبارات لازم تخصیص داده شود، محل نگهداری زنان معتاد متجاهر در کمتر از یک روز قابل افتتاح است.
به گفته وی در مرکز ماده ۱۶ آقایان ۲۴۰ نفر طی ۳ ماه نگهداری و درمان میشوند که برای افزایش ظرفیت نیازمند تأمین اعتبار است.
با بررسی آمار زنان کارتن خواب در جامعه می توان گفت که آسیب های اجتماعی در زنان به سرعت رو به افزایش است و کارشناسان با مطرح کردن این مساله در مجامع و رسانه ها با توجه به کاهش سن مبتلایان به این بیماری به دنبال مهار اعتیاد هستند. در این بین شاید مریم نمونه کوچک و بارزی از همین زنان جامعه است که به دلیل فقدان شناخت، ضعف اراده، پائین بودن سطح تحمل، اعتیاد والدین، طلاق، نبود پایه های تربیتی مناسب و مسائلی از این دست با آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد مواجه می شود و سبب می گردد تا حالا دیگر دیدن واژه زن در کنار کلماتی همچون فقر، اعتیاد، بیکاری و به عبارت کاملتر آسیبهای اجتماعی عادی شود و موضوع تا جایی پیش برود که دیگر دیدن زن معتاد در پارکها و یا در شهر جای تعجب نداشته باشد.