گروه اقتصادی جمله، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به عادت ماهیانه خود اقدام به انتشار پایش بخش حقیقی بخش صنعت و معدن اقتصاد کرد که این گزارش برای بخش معدن حاوی اخبار خوشی نیست.
مطابق محاسبات این مرکز میزان تولید بخش صنعت در اسفند ماه ۲٫۸ درصد و تولید معدن ۲۸ درصد نسبت به دی ماه افت کرده است. همچنین شاخص فروش معدن نیز ۱۶٫۴درصد در این ماه افت کرده است. با این حال شاخص فروش صنعت مثبت بوده است.
بر پایه تحلیل اکو ایران شاخص تولید که نماتیانگر میزان تولید حقیقی است نشان میدهد که شاخص تولید صنعت ۲٫۸ درصد در اسفند ماه نسبت به ماه قبل و ۰٫۷ درصد نسبت به اسفند سال قبل افت کرده است.
در میان سه زیرگروه مهم بخش صنعت نیز زیرگروه شیمیایی به جز دارو و خودرو و قطعات افت ۶٫۸ درصدی و ۸٫۶ درصدی را نسبت به دی ۱۴۰۲ داشتهاند. این در حالی است که تولید حقیقی فلزات پایه ۵ درصد نسبت به این ماه رشد کرده است. با این حال در مقیاس نقطه به نقطه تولید حقیقی در هر سه زیرگروه با کاهش همراه بوده است. در این میان تولید شاخص تولید خودرو و قطعات ۴٫۷ درصد، فلزات پایه ۳٫۷ درصد و شیمیاییها ۲ درصد نسبت به اسفند ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
تولید حقیقی بخش معدن نیز نسبت به ماه قبل افت شدید ۲۸ درصدی را تجربه کرده است. با این حال تولید این بخش نسبت به موقعیت مشابه سال قبل ۱۵٫۱ درصد رشد کرده است.
شاخص فروش نیز که میزان فروش حقیقی را اندازه میگیرد، در مقیاس ماهانه در بخش صنعت ۶٫۹ درصد رشد کرده است. هرچند نسبت به اسفند سال گذشته ۱ درصد کاهش یافته است.
رشد ماهانه فروش در هر سه زیرگروه صنعت نیز وجود داشته به طوری که فروش زیرگروه شیمیایی به جز دارو ۵٫۷ درصد، فلزات پایه ۹٫۷ درصد و خودرو و قطعات ۴٫۱ درصد نسبت به دی ماه ۱۴۰۲ بیشتر شدهاند.
با این حال در مقیاس نقطه به نقطه فروش حقیقی تنها در زیرگروه فلزات پایه و خودرو و قطعات ۱۱٫۳ درصد و ۳٫۴ درصد افت کرده است. و رشد فروش تنها در زیرگروه شیمیایی به جز دارو رخ داده که در آن میزان فروش ۷٫۸ درصد نسبت به اسفند ماه سال قبل افزایش یافته است.
هرچند شاخصهای فروش بخش صنعت اغلب مثبت بوده اما در بخش معدن چه در مقیاس ماهانه و چه در مقیاس نقطه به نقطه افت کرده است. به طوری که فروش حقیقی معدن ۱۶٫۴ درصد در یک ماه و ۱۴٫۵ درصد در یک سال کم شده است.
به طور کلی نمیتوان وضعیت بخش صنعت و معدن را به ویژه در سمت تولید مثبت ارزیابی کرد. و افت وضعیت به ویژه در بخش معدن بیشتر نمایان است. البته ارزیابی دقیق وضعیت نیازمند بررسی در مقیاس بلندمدتتری است.
به گزارش جمله از سوی دیگر اکثر معادن در ایران زیاد شده و ممکن است از یک معدن ۳۰ سال استخراج انجام شده باشد؛ بنابراین ذخایر روزی به اتمام میرسد.
در همین راستا علیرضا شهیدی ضمن هشدار درباره اینکه ذخایر معادن سطحی در کشور رو به اتمام است، اظهار کرد: معادنی که در سطح هستند به لحاظ ذخیره محدودیتهایی دارند و همانند معادنی که در عمق هستند، ذخایر بسیار بزرگ ندارند؛ ضمن اینکه در دنیا اصولاً معادن خیلی بزرگ، زیرزمینیاند و از عمق صد متر به پایین وجود دارند.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور افزود: سن اکثر معادن در ایران زیاد شده و ممکن است از یک معدن ۳۰ سال استخراج انجام شده باشد؛ بنابراین ذخایر روزی به اتمام میرسد و ما باید مانند تمام کشورهای دیگر رویکردمان این باشد که به اکتشاف ذخایر پنهانی و یا ذخایری که در عمق وجود دارد بپردازیم.
معاون وزیر صمت ادامه داد: در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور حدود ۲۰ سال است که از لایه ژئوفیزیک هوابرد برای اکتشاف ذخایر پنهان استفاده میکنیم و امیدواریم که از این روش عملیاتی در جهت افزایش ذخیره مواد معدنی بهرهمند شویم.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی