سرویس سیاسی جمله، باران بیسابقهای که چندی قبل در دوبی بارید و خیابانهای شهر و خودروهای مردم در آب غرق شد، برای بسیاری از مدیران ستاد بحران در ایران، خوشایند بود چون پس از آن هرگاه از آنان پرسیده شود چرا در سیل و آبگرفتکی اقدامی نکردید، در کمال آرامش میگویند حوادث طبیعی اجتنابناپذیر است و ارجاع میدهند به سیل دوبی تا مطالبهگران را ساکت کنند اما به چند سوال پاسخی نمیدهند ازجمله اینکه آیا مقاومت سازهها در شهرهای ایران با دوبی یکسان است و آیا نباید خوف از این داشت که خانهای که روز گذشته در منطقه سیدی مشهد، چهار متر در آبِ گلآلود غرق بود، چند ماه بعد بر سر خانه ساکنان خود آوار شود و آیا حمایتی که از صاحبان خودروهایی که ماشین و تراکتور خود را در خیابانهای مشهد و روستاهای فریمان از دست دادند در ایران، با حمایت از همان زیاندیدگان در دوبی برابر است ؟
لازم است تأکید کنیم این نگاه که اوضاع بد مدیریتی کشورمان در پیوند با حوادث طبیعی را با موارد بدتر در کشورهای همسایه یا غربی مقایسه کردن، عادت مدیران ناکارآمد و توجیهگر است همانها که هرگز وضعیت شهرسازی پایتخت امارات متحده عربی را با تهران و مشهد قیاس نمیکنند اما این سیل را مانند برکتی در ذهن و ضمیر خود تا سالها بعد، نگاه میدارند و هرگاه در برابر نقد و انتقادی قرار گرفتند، متوسل به آن میشوند.
نکته مهم بعدی درخصوص سیلاب اخیر در مرکز استان خراسان رضوی، بیخبری و ادعای برخی مدیران مانند «کلیدری» رییس پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری مشهد و نمایش برخی دیگر مانند «محسن داوری» فرماندار مشهد بود.
بنا به گزارش منابع معتبر، رییس پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری مشهد در مصاحبه با «بهاره موفقی»، خبرنگار مشهدی در ساعت ۳ بعد از ظهر روز چهارشنبه بیست و شش اردیبهشت از خیابانهای شهر آگاهی نداشت و از خبرنگار پرسید: کدوم سیل؟! همه جا تحت کنترله! همه دنیا همینجوریه! دوبی که میگفتن که خوب و خوشه دیدین چه اتفاقی افتاد!
دقیقاً در دقایقی که این مدیر مدعی بود مقابل دستگاه کنترل نشسته و شهر را زیر نظر دارد، چندین منطقه کلانشهر مشهد با سیلاب دست و پنجه نرم میکردند و چندین نفر نیز جان خود را از دست داده بودند و حتی آبگیری در مقابل یکی از مدارس ابتدایی مشهد، از مقدار معمولی فراتر رفته بود و معلم، دانشآموزان مقطع ابتدایی را بغل و از میان آبگرفتگی عبور میکرد و آنان را به نقطه امن میرساند و روشن نیست جناب کلیدری در این ساعات در هوا بودند یا در زمین ؟
پس از اوجگیری اخبار و آگاهی همه مردم از عمق فاجعه، فیلمی از فرماندار مشهد گرفته شد -احتمالاً سفارشی و مهندسیشده- که در حال مشارکت با پلیس راهور و هدایت خودروها بود. همان اندازه که ناآگاهی رییس پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری مشهد، مایه شرمساری بود، اقدام نمایشی فرماندار مشهد نیز موجب تأسف بود اما چه توقعی میتوان از مدیران ناکارآمد داشت که فقدان دانش لازم در حوزههای تحت مدیریت خود هستند.
فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که به نظر «محسن داوری»، فرماندار مشهد است که به جای چاره مدیریت سیل و بحران، نقش پلیس راهنمایی و رانندگی را بازی میکند و برای افکار عمومی، این نمایش و ناکارآمدی از سیلاب مخرب مشهد، فریمان و سرخس هم ویرانگرتر بود اما ریشه این مصائب کجاست؟
حقیقت این است که ریشه اتفاقاتی مانند سیلاب اخیر، در چند نکته است ازجمله بیتوجهی مدیران طی سالها نسبت به خشکسالی که موجب مهاجرت گسترده شهروندان از روستاها به کلانشهرها شد و مناطق حاشیهای زیادی را شکل داد که خانههای متراکم، بدون توجه به اصول ایمنی و شهرسازی و همچنین سکونت در نقاط حاشیه مانند منطقه سیدی مشهد مقدس شده است.
موضوع دوم بهکار گرفتن افرادی بهعنوان مدیر است که نه تخصصی دارند و نه تعهدی و نه اساساً روشن نیست بهخاطر کدام ویژگی به چنین جایگاههای مهمی دست یافتند. مدیرانی که تنها ادعا و نمایش را خوب یاد گرفتند و زمانی که در حوزه مدیریت آنان، حادثه یا چالشی خود را نشان دهد، توانایی انجام سادهترین اقدامات را نیز ندارند.
همین ناترازی در مدیریت است که ریشه مصائبی چون تبعات سیل در مشهد، فریمان و سرخس شد که تا این لحظه دهها کشته و مفقود، آسیب جدی به صدها خودرو و منزل مسکونی شده است و روشن نیست این خسارتها در شرایط امروز اقتصادی شهروندان که عموماً از اقشار آسیبپذیر هستند، جبران خواهد شد و وزیر کشور هم که تا مشهد رفت تنها توانست وعده کفن و دفن مجانی به کشتهشدگان سیل بدهد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی