رضا شریعتی، روزنامهنگار پاییز که میرسد بسیاری از استانهای کشور از جمله کرمانشاه و بسیاری از استانها نظیر مازندران، همدان و… . آماده میزبانی از پرندگان مهاجر است. معمولا هم در این زمان توجه رسانهها بیشتر به حقوق حیوانات معطوف میشود اما آیا فقط پرندگان مورد خشونت انسان قرار میگیرند؟ بر خلاف روال معمول که […]
رضا شریعتی، روزنامهنگار
پاییز که میرسد بسیاری از استانهای کشور از جمله کرمانشاه و بسیاری از استانها نظیر مازندران، همدان و… . آماده میزبانی از پرندگان مهاجر است. معمولا هم در این زمان توجه رسانهها بیشتر به حقوق حیوانات معطوف میشود اما آیا فقط پرندگان مورد خشونت انسان قرار میگیرند؟ بر خلاف روال معمول که مرگ، تجاوز، قتل و دزدی در قلمرو انسانها مورد توجه رسانهها قرار میگیرد، در این گزارش سراغ پدیدهای به نام تجاوز به عرصه حیاتوحش میرویم تا بدانیم دیگر این انسانها نیستند که از حیوانات به خاطر حالت تدافعیشان از روبهرو شدن با خطر میترسند، بلکه حیوانات هم باید برای فرار از دست خشونتهای انسانی به دنبال راهکار باشند.
جالب اینکه در آثار ادبی مختلفی از این مرز و بوم هم به این موضوع اشاره شده تا ادبیات هم به کمک حیوانات بیاید، اما شرایط روز به روز بدتر شد نوشتههای ادبی و تلنگرهایی که اصحاب فرهنگ و ادبیات در همه سالها و دهههای اخیر از راه کتاب و ادبیات به جامعه زدند، تنها در همان کتابها و مقالات باقی ماند و در عرصه فرهنگ رفتاری مردم این مرز و بوم تاثیری نداشت.
اگر نگاهی در مسیرهای رفتوآمد و ریلسازی بشر بیندازیم میبینیم که انسان چگونه حیاتوحش را مورد هجوم قرار داده است. کاش آزارها و تعرض بشر به همینجا ختم میشد، اما کافیست تا جستوجویی در اینترنت داشته باشیم، با فیلمهای متعددی از حیوانآزاری روبهرو میشویم که انسانهای به اصطلاح متمدن انجام میدهند. با لگد به شکم حیوانات میکوبند، گربهای را آتش میزنند و خوشحال از فرار حیوان بیچاره از این شادی خشونتآمیز فیلم میگیرند. این موضوعات بخشهای غیر قابل انکار زندگی بشر در قرن ۲۱ هستند که جز شرمساری نمیتوان چیزی در موردشان نوشت .
گستاخی شکارچیها ناشی از نبود قانون برخورد قاطع با متخلفان است
«مینا قنبری»، از فعالان و دوستداران حفاظت از حیاتوحش در گفتوگو با جمله با اشاره به ویدئوهای متعدد از شکار حیوانات، دلیل گستاخی شکارچیها و رجزخوانی آنان را در قالب کلیپها را ناشی از نداشتن قانون برای برخورد قاطع با چنین متخلفانی عنوان میکند. وی معتقد است مسامحه با افراد مذکور از یکسو و حمایت نشدن کافی از محیطبانان مزید بر علت شده تا هر از چندگاهی شاهد به تصویر کشیده شدن چنین وقایع تاسفآوری باشیم. قنبری وجود اسلحههای شکاری غیر مجاز را نیز عامل دیگری قلمداد میکند که در کنار نبود برخوردهای قاطع، باعث جری شدن عدهای از شکارچیان میشود. وی در تشریح برخی از مسامحهها در برابر تخلفات شکارچیان گفت: شکارچیان متخلف در حالی آزادانه و بیمحابا به کشتار گونههای ارزشمند جانوری منطقه ادامه میدهند که پس از هر بار دستگیری بهزودی آزاد میشوند.
معاضدتهای قانونی
استاندار سابق گلستان و نماینده بهشهر، نکا و گلوگاه هم در گفتوگو با جمله خواستار تعیین تکلیف هرچه سریعتر لایحه حمایت از محیطبانان شد. «علیمحمد شاعری» با اشاره به وجود ۲ هزار و ۷۰۰ محیطبان در کشور، گفت: متأسفانه این تعداد اندک از ۱۵ میلیون هکتار از عرصههای طبیعی کشور محافظت میکنند. یعنی هر محیطبان حفاظت از حدود ۵ هزار هکتار از منابع طبیعی کشور را بر عهده دارد. در حالی که سرانه محیطبانی در دنیا حدود ۱۰۰ هکتار است.
وی کمبود محیطبان را دلیل اصلی تعرض شکارچیان غیرمجاز به عرصههای طبیعی و آسیب رساندن به محیطبانان دانست و یادآور شد: متاسفانه تعداد اندک محیطبانان باعث شده این قشر در مواجهه با شکارچیان غیرمجاز به شهادت رسیده و مجروح شوند. در کنار این معضل، کمبود تجهیزات هم مزید بر علت شده است. به گونهای که محیطبانان با کمترین تجهیزات در حال دفاع و حفاظت از عرصههای طبیعی و حیات وحش کشور هستند.
این نماینده در مجلس دهم، باتأکید بر اینکه رفع کمبود محیطبان و تجهیزات آنها باید در لایحه حمایت از محیطبانان به صورت جدی دیده شود، تصریح کرد: در این لایحه موضوعاتی مانند افزایش حقوق و مزایا، معاضدتهای قضایی و نحوه دفاع، برخورداری از مزایای مشاغل سخت و زیانآور، وضع بازنشستگی و حمایت کافی در محاکم قضایی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
شاعری باتأکید بر اینکه معاضدت قضایی از محیطبانان برای بهکارگیری سلاح در لایحه حمایت از محیطبانان باید لحاظ شود، گفت: متاسفانه محیطبانان زحمتکشی که حفاظت از عرصههای طبیعی و حیات وحش کشور را بر عهده دارند اختیار لازم برای استفاده از سلاح برای حفاظت بهتر از حیات وحش، عرصههای زیست محیطی و حتی جان خود را ندارند. به گونهای که در بیشتر مواردی که برای حفاظت از جان خود و حیات وحش در مواجهه با شکارچیان غیرمجاز، به ناچار از سلاح خود استفاده میکنند، در محاکم قضایی محکوم میشوند. از این رو این خلاء قانونی باعث شده شکارچیان با کشتار حیات وحش و حتی محیطبانان بیدفاع و زحمتکش نگرانی در رابطه با پرداخت جریمه نداشته و با قساوت به این کار اقدام کنند.