مخالفان درمان هزاران درد!
مخالفان درمان هزاران درد!
همزمان با شروع گمانه‌زنی‌هایی مبنی براینکه فیلترینگ قرار است به زودی تبدیل به یک خاطره در حافظه تاریخی ایرانیان شود، اظهار نظرات مخالف و موافق این اقدام بیش از گذشته به گوش می‌رسد.

بارزترین واکنش نیز که تبدیل به یکی از پربازدیدترین اخبار فضای مجازی در روزهای اخیر است، برگزاری تجمعات اعتراضی در حمایت از ادامه محدودیت و صیانت است. معترضان حتی شرایط فعلی را هم درست نمی‌دانستند و معتقد بودند محدودیت دسترسی کافی نیست و باید به گونه‌ای باشد که حتی با فیلترشکن هم نتوان به برنامه‌های کاربردی بیگانه دسترسی پیدا کرد. بی‌شک می‌توان گفت این یکی از نوآورترین انواع اعتراض است. تقریبا در تمام مواردی که از اعتراض به یاد داریم، حرف متحصنان و معترضان احقاق حقی برای خود بوده است اما در این مورد به خصوص، این افراد معتقد بودند یک انتخاب باید از گزینه‌های روی میز تمام ایرانیان حذف شود. در باب اینکه حذف این فیلترینگ افسارگسیخته چقدر ضروری است، هرگونه اظهار نظری توضیح واضحات است. بر همگان مبرهن است که وقتی صحبت از عدم محدودیت مطرح می‌شود، اولین انگیزه و اولیت، انتفاع اقتصادی است. تعطیلی کسب و کارها، اضافه شدن یک هزینه جدید تحت عنوان فیلترشکن برای خانواده‌های ایرانی تحت فشار تورم و گرانی، تاثیرات بین‌المللی ناشی از مخدوش شدن وجهه‌مان در برخورد با ارتباطات همچون نوسانات دلار و افزایش تحریم‌ها و جا ماندن از برخی رویدادها و آزمون‌ها در سطح جهانی، تنها نمونه‌هایی از این محدودیت است. شمردن تمام آسیب‌های فیلترینگ، مجالی مفصل‌تر می‌خواهد. هدف متن پیش رو، پرداختن به یکی از ابعاد این آسیب‌هاست که مربوط به عدم دسترسی به ارتباطات رانندگان و مسافران در جاده‌هاست. همگی شنیده‌ایم اخباری شبیه اینکه بعضا یک ساعت هوشمند یا ردیاب فوق قوی در ماشین‌های خارجی چطور توانسته جان مسافران را در هنگام تصادفات در کشورهای دیگر نجات دهد. این مهم در کشور ما، اینگونه است که بعضا در نقاط کور جاده‌ها، دسترسی به اینترنت ضعیف است و اینطور گمان کنید که شاید به هردلیل در لحظه وقوع حادثه، افراد نتوانند فیلترشکن خود را وصل کنند؛ که بعید هم هست وصل شود. واضح است که یکی از دلایل کم بودن سرعت اینترنت در کشور ما همین فیلترینگ است که چون مانعی بر سر راه جریان قوی ارتباط عمل می‌کند. ادامه این شرایط، به تلاش‌ها برای دسترسی بهتر نقاط کور جاده‌ای و روستاها به اینترنت هم آسیب می‌زند. گفتیم که اعتراض به ادامه محدودیت اینترنت در نوع خود نوآور است، یک دلیل دیگر اینکه تصور کنید دولت تلاش دارد بر سر وعده خود بماند و اقدامات شایسته‌ای انجام دهد اما گروهی به جد در برابر آن می‌ایستند. به گزارش بازار، «ستار هاشمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، پس از حضور در نشست مشترک با اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی که با هدف بررسی وضعیت آنتن‌دهی تلفن همراه در جاده‌های اصلی و فرعی کشور برگزار شد، گفت: «در دولت چهاردهم وضعیت آنتن‌دهی تلفن همراه را مجدداً بازنگری کردیم، برخی از روستاها دارای پوشش آنتن بوده اما کیفیت مناسبی ندارند. لذا مشکلات موجود احصا و برآورد مالی آن انجام شده است و به دنبال تأمین منابع آن هستیم تا پوشش مسیرها و روستاها را مطابق با زمان‌بندی برنامه هفتم توسعه انجام دهیم و امیدواریم خدمات را به مردم سراسر روستاهای کشور بدهیم.»
وی افزود: «در حوزه پوشش آنتن در جاده‌ها نیز تاکید شد که پوشش‌دهی در مناطق کور و حادثه‌خیز جاده‌ها را با همکاری سایر دستگاه‌ها انجام دهیم. جزئیات برنامه‌ریزی‌ها در جلسه ۲ هفته آینده با کمیسیون عمران با حضور مسئولان مطرح خواهد شد.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص وعده دولت برای افزایش سرعت اینترنت گفت: «تیم کارشناسی قوی را برای بررسی چالش‌های کیفیت و سرعت اینترنت تعیین کردیم که دستاوردهای بسیار خوبی هم داشت. در همین راستا گلوگاه‌هایی را هم شناسایی کردیم که با دو رویکرد پیگیری خواهیم کرد؛ ابتدا بهسازی زیرساخت‌های شبکه است که اقدامات آن شروع شده و دیگری ارتقا تجهیزات برخی از مناطق است. به صورت طبیعی فرآیند تأمین تجهیزات، نصب و راه‌اندازی زمان‌بر بوده، اما امیدواریم مردم به زودی کیفیت ارائه اینترنت را در زندگی خودشان احساس کنند.»
این نشان می‌دهد که این حرکات و شعارهایی چون (واتس‌اپ، تلگرام، اینستا/ رانت و فساد و فحشا) خود گویای آن است که سردهندگان آن معنی رانت و فساد و فحشا را نمی‌دانند و مثلا برنامه واتس‌اپ را نمی‌شناسند، هم اینکه کوچکترین درکی از ابعاد آسیب‌های تداوم وضعیت فعلی ندارند. اندک کمکی به مسافران گرفتار در شرایط سخت جاده‌ای با بهبود وضعیت اینترنت از طریق رفع فیلترینگ، تنها یک نمونه از این الزام است. پس از دیگر ابعاد نوآور بودن این جنبش اعتراضاتی این است که باید اذعان داشت، دولت با تمام توان به مسیر خود در راستای رفع فیلترینگ و محدودیت دسترسی اینترنت ادامه دهد و هیچ توجهی به اعتراض‌کنندگان و مخالفان این حوزه نداشته باشد.