پدافند غیرعامل عراقچی
پدافند غیرعامل عراقچی
در حمله دو روز پیش اسراییل به مواضعی در چند استان که توسط اسراییل انجام شد، یکی از اهداف اصلی رژیم صهیونیستی، پدافند هوایی بود و چهار شهیدی که درخط مقدم مقابله با این حمله هوایی، به شهادت رسیدند، از نیروهای پدافند ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند و ملت بزرگ ایران، نامشان را گرامی می‌دارد و ارزش کار آنان را فراموش نخواهد کرد.

به موازات ارزش و اهمیت نیروهای غیور پدافند ارتش و سپاه که در کاهش آسیب این حملات، نقش مهمی داشتند، تردیدی نیست که تحرکات «سید عباس عراقچی» طی چند هفته اخیر و مشخصاً پس از عملیات وعده صادق دو تا حمله اسراییل به برخی مناطق در کشور که دو روز قبل انجام گرفت، بی‌سابقه بود و بی‌راه نیست اگر بگوییم سفرهای دیپلماتیک وزیر امور خارجه دولت چهاردهم همانند پدافند ضدهوایی در بی‌اثرکردن این حمله موثر بوده است.
وزیر امور خارجه دولت چهاردهم طی چند هفته اخیر با رهبران کشورهای منطقه و همچنین کشورهای اروپایی دیدارهای مستمری داشت و به‌ویژه در دیدار با «محمد بن‌سلمان» ولیعهد عربستان سعودی و همچنین دیدارش با «عبدالفتاح السیسی» به‌عنوان دو کشور بزرگ منطقه که روابط نزدیکی با آمریکا و غرب دارند و مسأله فلسطین هم برای این دو کشور بزرگ اسلامی مهم است، بسیار کلیدی و
محوری بود.
سید عباس عراقچی در این دیدارها همواره بر دو نکته تأکید داشت نخست این‌که جمهوری اسلامی ایران از صلح پایدار در منطقه دفاع می‌کند و خواهان گسترش جنگ و درگیری نیست و دوم این‌که تهران به هر نوع تجاوزی از سوی هر کشوری ازجمله اسراییل و آمریکا پاسخی قاطع خواهد داد.
وزیر امور خارجه دولت سیزدهم همچنین تأکید داشت تهران طی ۴۴ سالی که از عمر انقلاب اسلامی گذشته است، هرگز به هیچ کشوری حمله نکرده است و حمله دهم مهر به اراضی اشغالی، برابر قوانین بین‌المللی حق دفاع مشروع بود و در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه که مهمان رسمی جمهوری اسلامی ایران بود، توسط اسراییل انجام گرفت. قویاً باور داریم سفرهای شبانه‌روزی وزیر امور خارجه به این کشورها برای همه این نکته را روشن کرد که تهران به دنبال تشدید تنش در منطقه نیست اما این موضوع را برای برخی کشورهای منطقه شفاف کرد که نباید به جنگنده‌های اسراییل اجازه استفاده حریم هوایی خود بدهند و در این صورت خود را به هدف بالقوه تهران تبدیل خواهند کرد.
اظهارات سلبی و ایجابی توأمان سید عباس عراقچی و اصطلاحاً گاز و نازی که وی در مذاکرات خود به‌عنوان سیگنال ارسال می‌کرد موجب شد مواضع صلح‌طلبانه تهران برای همه روشن شود تا جایی‌که برخی تحلیل‌ها حکایت از آن دارد که حتی دولت جو بایدن نیز موافق با حمله اسراییل نبود و فاش شدن نقشه حمله و اهداف اسراییل نیز برای عقب‌انداختن این حمله بود.
نکته مهم در پیوند با موضوع این بود که این سفرها، همچنین در میان کشورهای منطقه با تهران نوعی همدلی ایجاد کرد و محکوم کردن این حمله توسط بسیاری از کشورهای عربی را باید نتیجه همین همدلی دانست این در حالی که در گذشته کمتر شاهد بودیم حملات این‌گونه توسط کشورهای عربی اسلامی منطقه محکوم شود.
ظن قریب به یقین داریم که این تحرکات دیپلماتیک در وزارت امور خارجه دولت چهاردهم و با نقش‌آفرینی سید عباس عراقچی ادامه خواهد یافت و همین تحرکات، میدان را برای نتانیاهو تنگ‌تر خواهد کرد.
در دنیایی زندگی می‌کنیم که استفاده درست از ظرفیت‌های میدان و دیپلماسی بر همدیگر اثر متقابل افزایشی خواهند داشت و به موازات فعال بودن میدان، دیپلماسی را نیز باید فعال‌تر نگاه داشت تا به نتیجه دل‌خواه رسید.
با توجه به این‌که انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا چند روز آینده انجام خواهد شد و بسیاری از پیش‌بینی‌ها بر پیروزی دونالد ترامپ، تأکید دارد و همچنین با توجه به سیاست‌های ماجراجویانه ترامپ، ادامه این روش و نزدیکی بیشتر تهران با کشورهای منطقه و همچنین برخی دول اروپایی، امری حیاتی است و همه جریان‌های سیاسی داخل دولت نیز باید در این زمینه، به وزیر امور خارجه کمک کنند.
نکته آخر این‌که این روزها در هفته ملی پدافند غیرعامل قرار داریم و لازم است یادآور شویم وزارت امور خارجه به مدیریت سید عباس عراقچی می‌تواند چنین کارکردی داشته باشد و با تحرکات دیپلماتیک منطقه‌ای فضا را به شکلی مدیریت کند که رژیم صهیونیستی دیگر جرأت نکند به حریم کشور تجاوز کند و اگر چنین قصدی داشت، کشورهای منطقه در صف نخستی باشند که علیه این‌گونه ماجراجویی‌ها موضع انتقادی می‌گیرند.