سنگینی بی‌کفایتی، روی شانه‌های خسته‌ مردم‌
سنگینی بی‌کفایتی، روی شانه‌های خسته‌ مردم‌
قطعی برق آن‌هم به‌ بهانه حفظ سلامتی مردم‌ هيچ معنایی جز فریب‌کاری مصلحتی ندارد، زيرا اگر اين ادعا دليل اصلی‌ بود قاعدتا بايد مازوت سوزی در تمامی کشور قطع می‌شد، نه این‌که ۱۱ نیروگاه هم‌چنان با مازوت کار کنند و با قطع مازوت ۳ نیروگاه کل کشور وارد خاموشی روزانه‌ شود.

دليل اصلی‌ اما این است‌ که‌ مسئولان توان توسعه‌ کشور را نداشتند و حالا که کار بیخ پیدا کرده می‌خواهند با بهانه‌تراشی افکار عمومی را قانع کنند. نگاهی گذرا به واکنش مردم در شبکه‌های اجتماعی به‌روشنی نشان‌ می‌دهد که‌ نه‌تنها افکارعمومی اقناع نشده‌، بل‌که مردم‌ احساس می‌کنند به شعورشان توهين شده‌ و دولت‌ قصد فریب آن‌ها را دارد.
اين اتفاق با شخصیت رئیس‌جمهور و وعده‌های او مبنی‌بر برخورد صادقانه با مردم‌ در تضاد است.
اما از اینکه بگذريم باید پرسيد وضعيت تاچه اندازه وخيم است‌ و چرا به چنین بحرانی گرفتار آمدیم.

آمارها نشان می‌دهد که ما اکنون در توربین‌های گاز با افت راندمان حداقل یک تا ۲ درصدی مواجهیم که کاهش تولید بین ۵ تا ۱۰ درصد و حتی تا ۲۰ درصد را در پی دارد، در حال حاضر تقریبا نزدیک ۲ هزار مگاوات نیروگاه قدیمی و با راندمان ۲۰ تا ۲۲ درصد و پایین‌تر داریم که اگر سرمایه‌گذاری شده و تبدیل به سیکل ترکیبی شوند میزان راندمان به بیش از ۵۷ درصد می‌رسد.
به گفته‌ علی نیکبخت رییس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران: همواره وقتی فصل سرد آغاز می‌شود اولویت تامین گاز با بخش خانگی است، زیرا همان‌گونه که در فصل تابستان ناترازی برق داریم در زمستان ناترازی به گاز می‌رسد به طوری که بالغ بر ۲۵۰ میلیون متر مکعبی کسری گاز داریم بنابراین اولین جایی که معمولا با کمبود ارسال گاز مواجه می‌شود؛ نیروگاه‌ها هستند که باید با سوخت دوم تولید انجام دهند.
تامین سوخت دوم طی فرایندی در مهر و آبان ماه شروع می‌شود اما امسال به نظر می‌رسد تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها در زمان‌بندی مورد نظر اتفاق نیفتاده، ضمن اینکه فصل سرد هم زودتر آغاز شده است و این موضوع در کنار بحث تاخیر در تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها باعث شده در فصل زمستان بخش از واحدهای نیروگاهی در مدار نباشند.
به دلیل عقب‌ماندگی در تعمیرات اساسی برخی نیروگاه‌ها در پیک تابستان گذشته؛ نیروگاه‌ها پیک تابستان امسال را با شرایط مشروط و به صورت خاص گذراندند و دلیل آن عدم نقدینگی و همچنین عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران و تولیدکنندگان برق بوده است. در نتیجه اینکه به محض پایان تابستان نیروگاه‌ها از مدار خارج شدند و این باعث شده در این زمان هم خاموشی داشته باشیم، تمام این عوامل دست به دست داده و منجر به این شده ما در فصل زمستان هم با کسری برق مواجه باشیم. علاوه بر این، افزایش استفاده از لوازم و تجهیزات گرمایشی برقی هم باعث شده که در زمستان هم مصرف برق افزایشی باشد.

همانطور که همه می‌دانیم؛ گاز برای تولید نیاز به سرمایه‌گذاری و انجام پروژه‌های فشارافزایی دارد و بهبود وضعیت شبکه انتقال و توزیع گاز و افت قابل ملاحظه‌ای که در این شبکه اتفاق می‌افتد به دلیل راندمان پایینی است که در برخی ایستگاه‌های قدیمی وجود دارد و این باعث می‌شود هر سال به ویژه به دلیل افت فشار چاه‌های گاز؛ کسری تولید افزایش پیدا کند، در مقابل مصرف گاز هم افزایش پیدا می‌کند.
در سمت تولید گاز؛ ده‌ها میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بخش گاز نیاز است که ناترازی را حل کنیم اما به دلیل شرایط اقتصادی کشور مانع بزرگی بر سر جذب سرمایه وجود دارد. در بخش تولید برق هم علاوه بر سرمایه‌گذاری در بخش احداث نیروگاه مشکل تامین سوخت هم داریم بنابراین باید اولویت بالا بردن راندمان نیروگاه‌ها و سیکل ترکیبی کردن بخش بزرگی از نیروگاه‌های گازی باشد؛ در حال حاضر انرژی حرارتی خروجی از اگزوز توربین‌ها تلف می‌شود در حالی که این میزان سوخت می‌توانست به مصرف تولید برق برسد.

بنابراین علی‌رغم لزوم سرمایه‌گذاری در بخش افزایش راندمان نیروگاه‌ها، باید روی افزایش راندمان نیروگاه‌ها و کاهش مصرف سوخت سرمایه‌گذاری ویژه‌ای صورت گیرد و موضوع مهم‌تر سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر است که نیاز به عزم جدی و تصمیم‌گیری عاجل دارد.
اما تحریم‌ها که در ۲۵ سال اخير همواره سیر صعودی داشته‌اند و به‌نظر پایان ناپذیر می‌رسند کمر اقتصاد ایران را شکسته است و با این دست فرمان کوچک‌ترین امیدی به حل مشکلات عدیده کشور، ازجمله ناترازی انرژی نیست.

  • نویسنده : ملیحه منوری _ سردبیر