«هاشم اورعی»، استاد برق دانشگاه صنعتی شریف، درباره بازگشت خاموشیها و عدم توانایی مدیریت انرژی گفت: «من اصلاً از وضعیت فعلی تعجب نمیکنم. وقتی رییسجمهور دستور داد سه نیروگاه اصفهان و کرج و شازند مازوتسوزی را متوقف کنند، معلوم بود که این دستور پشتوانه ندارد.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: سال آینده به اندازه یک سوم نیاز کشور، ناترازی برق داریم، مگر امداد غیبی رخ دهد که مشکل برق حل شود.»
نکته بسیار خطرناک این است که کسی تحلیل نمیکند این قطعیها که گویا چارهناپذیر است چه اندازه به اقتصاد کشور زیان میرساند و استمرار این ضرر و زیانها چه اندازه به تعمیق دامنه ناترازیها کمک خواهد کرد.
همچنین به این حقیقت واضح نیز کسی توجهی ندارد که تنها راه جبران ناترازی در تولید و مصرف برق و گاز، نه قطع کردن برق و گاز منازل و فعالان صنعتی که افزایش تولید است.
کاهش توان تولید برق در نیروگاهها و همچنین کمبود سوخت مورد نیاز برای نیروگاهها که مشکل پالایشگاههای کشور است که چندین سال است بهروزرسانی نشدند با تکنولوژی فرسوده سه دهه پیش مشغول کار و فعالیت هستند، نشان میدهد کشور در یک بنبست عجیبی از این نظر قرار گرفته است و تنها راه رهایی از این بنبست افزایش تولید است نه قطع برق منازل و مراکز صنعتی.
امروز و برابر تصمیمی هماهنگ مدارس و دستگاههای اداری در چندین استان تعطیل شدند و آمار رسمی نیز نشان میدهد ناترازی روندی فزاینده دارد و ممکن است دولت برای خانوادههایی که به علت کمبود برق، از آنان خواسته است به مدرسه و اداره نروند و در خانه بمانند، گاز لازم را نداشته باشد و گاز منازل نیر قطع شود، در آنصورت چه خواهند کرد ؟
خندهدار است که مردم را به فرزندآوری، تولید مثل و افزایش جمعیت کشور تشویق میکنند و از خطر سالمندی و پیری جمعیت بیم میدهند اما نمیتوانند حداقلهای یک زندگی معمولی را برای شهروندان فعلی و جمعیت حاضر فراهم کنند و در هر موقعیتی، سهم مردم را از برق و گاز قطع میکنند تا ناترازیها جبران شود، ناترازیهایی که تجربه نشان داد جز با افزایش تولید جبران نخواهد شد.
نکته مهم بعدی این است که سال جاری توسط رهبر انقلاب، «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گرفت و دولت و مجلس موظف شدند به حوزه تولید و اشتغال ورود و بستر را برای تحقق شعار سال آماده کنند تا شاهد جهش در تولید داخلی و افزایش نرخ اشتغال باشیم اما در همین حال، برق و گاز فعالان صنعتی فعلی را مستمراً قطع میکنند و پاسخگوی ضرر و زیان وارده به فعالان بخش خصوصی و صنعتگران هم نیستند.
دولت چهاردهم دقیقاً با همان رویه سطحینگرانه و شعارگونه دولت سیزدهم عمل میکند با دستور و فرمان میخواهد مشکلاتی را حل کند که نیاز به برنامه هدفمند و زمان دارد. همین رویه درخصوص بودجه سالانه که به انواع ناترازیها مبتلا است، مشاهده میشود و در حالیکه اعتبار سالانه برخی نهادها و موسسات بیخاصیت چندده برابر شده است، برای افزایش چنددرصدی حقوق کارمندان و بازنشستگان و همچنین افزایش اعتبار برخی طرحهای زیرساختی مقاومت میشود.
بهنظر میآید با یک ناکارآمدی عظیم مواجه هستیم که حاصل سپردن کار به دست افرادی کارنابلد است و در بین راهحلها، نهایت تلاش فکری آنان این میشود که گزینهای را انتخاب کنند که کمترین بازده و بالاترین هزینه را دارد!
برادرانه توصیه میکنیم برای جبران ناترازی بودجه سالانه و جبران بخشی از کسر بودجه کشور در سال ۱۴۰۴ باید اعتبار بنگاهها و موسسات ویژهخوار را کم کرد و برای جبران ناترازی انرژی اعم از برق و گاز حتماً باید به سمت توسعه صنایع پالایشگاهی و نیروگاهی و توجه ویژه به برق خورشیدی رفت و تولید را افزایش داد و برای چنین اقدامی نیز لازم است از نظرات نخبگان و کارشناسان کمک گرفت به جای صادرکردن دستورهای بیپشتوانه.