طرحِ صیانت، تَرَک برداشت !
طرحِ صیانت، تَرَک برداشت !
روز گذشته روز خوبی بود، هم برای بخش کثیری از مردم و هم برای جریان آزاد اطلاعات و هم برای عقلانیت در حکمرانی.

از دو روز قبل اعلام شده بود که جلسه شورای عالی فضای مجازی عصر دوشنبه تشکیل خواهد شد و درخصوص رفع فیلترینگ، تصمیماتی به سود مردم اتخاذ خواهد شد و همه در انتظار بودند که ببینند دولت چهاردهم چه اندازه به وعده مهم انتخاباتی خود وفادار است.

از ساعاتی قبل هم جبهه مخالف که نمایندگان مجلسِ حداقلی بودند طی نامه‌ای نسبت به رفع فیلتر هشدار داده و در نامه‌ای سه‌صفحه‌ای تبعات این اقدام را به شورای عالی فضای مجازی گوشزد کرده بودند.

۱۳۶ نماینده‌ که مشخص است از تندروهای مجلس و طیف پایداری بودند در این نامه ضمن انتقاد از رفع فیلترینگ، طرح چنین موضوعی را «هدیه شگفتانه به دشمنان در جنگ نرم» خوانده‌ و از شورای عالی فضای مجازی خواسته‌بودند تا تحت تاثیر «فضای هیجانی و احساسی» قرار نگیرد.

به نظر می‌رسید این نامه از جمله آخرین فشار‌های مخالفان رفع فیلترینگ بر اعضای شورای عالی فضای مجازی پیش از جلسه تعیین‌کننده عصر روز سه‌شنبه این شورا بود و حتی گمان می‌رفت با چنین اقدامی از طرف تندروها، باز هم تلاش دولت برای رفع فیلتر تا مدتی به محاق خواهد رفت تا این‌که حوالی ساعت ۶ عضر خبرها از رفع فیلتر «واتس‌اَپ» و «گوگل‌پلی» رسماً تأیید شد.

با این اتفاق می‌توان گفت دومین طرح پایداریچی‌ها که برخلاف مذاق جامعه و همچنین حکم عقل سلیم است، تَرَک خورد. لازم به توضیح است که جبهه پایداری بارها بر این موضوع تأکید کرد که «قانون حجاب» و «طرح صیانت» دو طرح ابتکاری این جبهه سیاسی بوده است، دو طرحی که هم با روان مردم بازی کرده و هم کسب و کارهای بسیاری را بر هم ریخت اما تا این لحظه هیچ خروجی مثبت دینی و تربیتی نداشته است و حتی موجبات دوقطبی‌های کاذب و تعمیق شکاف دولت-ملت را فراهم ساخت.

قانون حجاب هفته گذشته و پس از آن‌که معلوم شد اجرای آن هزینه‌های بسیار دارد و دولت چهاردهم هم زیر بار آن نرفت، با مصوبه شورای عالی امنیت ملی متوقف شد و مقرر شد بررسی‌های بیشتری درخصوص برخی بندهای آن اجرا شود و روز گذشته هم با این اقدام شورای عالی فضای مجازی، طرح صیانت ترک برداشت.

درخصوص نام طرح صیانت نیز باید گفت «طرح محدودیت» چون با این طرح و بستن این پلتفرم‌ها، اکثریت قریب به اتفاق شهروندان ناچار شدند فیلترشکن تهیه کنند و برابر آمار رسمی چیزی حدود ۸۰ درصد از کاربران فضای مجازی از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

روز گذشته «رضا علی‌زاده» رییس کمیسیون صنایع و‌ معادن مجلس شورای اسلامی درهمین زمینه گفت: فیلترینگ واقعا در حاکمیت و حکمرانی فضای مجازی کارآیی ندارد و عملاً آن که چیزی که قصد و نظر حاکمیت است با فیلترینگ برآورده نمی‌شود.
این نماینده مجلس تأکید کرد: فیلترینگ چیز بی‌خودی است و ما باید مدیریت بهینه فضای مجازی و حکمرانی فضای مجازی را در اولویت داشته باشیم اما راهش فیلترینگ نیست.

وی تاکید کرد: وزیر ارتباطات هم معتقد است که فیلترینگ حاکمیت حکمرانی فضای مجازی را بهتر نمی‌کند و بدتر هم می‌کند.

البته کسی موافق با رها کردذن فضای مجازی نیست و هر فردی در هر جایگاهی مرتکب خطا و بی‌قانونی شد حتماً باید با وی برخورد قانونی کرد اما نه با بستن پلتفرم‌های پرطرفدار خارجی و هدایت مردم به نمونه‌های داخلی و بی‌کیفیت مانند آنچه که در صنعت خودروسازی انجام شد.

لقب دوران مدرن، «عصر اطلاعات» است و گردش آزاد اطلاعات امری نیست که قابل کتمان باشد و همه شهروندان حق دارند به این رودخانه عظیم متصل باشند و نمی‌توان با قرائت‌های تنگ و مُضَیّق از قانون یا برداشت‌های تند سیاسی، شهروندان را از این حق محروم کرد.

بارها از سوی فعالان صنفی اعلام شد که فیلترینگ چه اندازه به کسب و کارهای مردم آسیب رسانده است و چه اندازه زمینه‌ساز مهاجرت شهروندان به‌ویژه جوانان و متخصصان شد اما طرفداران طرح صیانت، گوش خود را بر این حقایق بستند و حتی به هشدارهایی که درخصوص آثار زیان‌بار تربیتی استفاده جوانان و نوجوانان از فیلترشکن می‌دادند نیز توجهی نمی‌کردند گویا که خود در تجارت فیلترشکن‌ها ذینفع بودند.

بهرحال پس از متوقف شدن طرح حجاب، گام نخست در زمینه آزاد کردن اینترنت هم با پافشاری دولت چهاردهم انجام شد و باید صبورانه در انتظار برداشتن گام‌های بعدی باشیم.