محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی روز گذشته، یکی از روزهای پر کار نمایندگان ملت در ساختمان بهارستان بود. نمایندگان مجلس طی چند نوبت به بررسی صلاحیت های وزرای پیشنهادی دولت پرداختند تا تکلیف ۴ وزارتخانه حساس کشور را مشخص کرده تا این وزراتخانه ها نیز بار دیگر صاحب وزیر شوند. جلسه دیروز مجلس با […]
محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی
روز گذشته، یکی از روزهای پر کار نمایندگان ملت در ساختمان بهارستان بود. نمایندگان مجلس طی چند نوبت به بررسی صلاحیت های وزرای پیشنهادی دولت پرداختند تا تکلیف ۴ وزارتخانه حساس کشور را مشخص کرده تا این وزراتخانه ها نیز بار دیگر صاحب وزیر شوند. جلسه دیروز مجلس با حضور ۲۰۱ نماینده برای رسیدگی به صلاحیت فرهاد دژپسند، محمد شریعتمداری، رضا رحمانی و محمد اسلامی وزرای پیشنهادی اقتصاد، تعاون، صنعت و راه برگزار شد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور اولین نفری از دولت بود که برای بررسی صلاحیت و رای اعتماد وزرای پیشنهادی در صحن علنی مجلس حضور یافت. هنوز دقایقی از آغاز جلسه علنی مجلس نگذشته بود که حجتالاسلام حسن روحانی در میان استقبال علی مطهری، نایب رئیس دوم مجلس و تعدادی از نمایندگان مجلس وارد مجلس شد. مسعود پزشکیان نیز پس از ورود رئیسجمهور به استقبال وی رفت.
سید محمود واعظی رییس دفتر رییسجمهور، محمدباقر نوبخت معاون رئیسجمهور، سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پروش، معصومه ابتکار معاون زنان و خانواده رییسجمهور، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، انوشیروان محسنی بندپی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سیدتقی نوربخش رئیس سازمان تامین اجتماعی، محمد خزاعی معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهور، حسینعلی امیری معاون پارلمانی و حجتالاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات، رییسجمهور را همراهی میکردند.
فرهاد دژپسند وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی، محمد شریعتمداری وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی، محمد اسلامی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی و رضا رحمانی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت نیز در کنار سایر اعضای کابینه در صحن علنی مجلس حضور داشتند.
پس از استقرار اعضای کابینه در جایگاه اعضای دولت در صحن علنی مجلس، علی اصغر یوسف نژاد عضو هیات رییسه مجلس، سبحانیفر و علیجانی را به عنوان نمایندگان موافق و ساری و کمالی پور را به عنوان نمایندگان مخالف فرهاد دژپسند وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی، شهریاری و یوسف نژاد را به عنوان موافقان و محمود صادقی و احمد بیگدلی را به عنوان مخالفان رضا رحمانی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، محمدعلی پورمختار و حسن سلیمانی را به عنوان موافق و سهراب گیلانی و محمد فیضی را به عنوان نمایندگان مخالف محمد اسلامی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی و بابایی صالح و ظاهری را به عنوان نمایندگان موافق و ولی ملکی و شهاب نادری را به عنوان نمایندگان مخالف محمد شریعتمداری وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد.
حسن روحانی برای دفاع از وزرای پیشنهادی به عنوان اولین نفر پشت تریبون مجلس قرار گرفت. وی به دیدار خصوصیاش با وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و گفت: «به ایشان گفتم اگر ابوذر و سلمان را هم به عنوان مسؤول در پستی گماشتید حتما بعد از یک سال آنها را تغییر دهد. چون اگر یک مدیر هم خودش سالم باشد این اطرافیان کار را خراب میکنند.»
در جریان سخنرانی رییسجمهور زمانی که روحانی درباره افزایش نرخ اشتغال در دولتش صحبت کرد تعدادی از نمایندگان، فریاد «دو-دو» به سر دادند. علی لاریجانی که ریاست جلسه را برعهده داشت خطاب به این نمایندگان گفت: « آقایان اجازه بفرمایید که ایشان سخنانشان را تمام کنند.» روحانی ادامه داد: «برای حدود ۲۰ میلیون نفر شغل ایجاد شده است و من این عدد را گردتر کردم.» در این هنگام برخی نمایندگان فریاد «احسنت احسنت» سر دادند و گفتند «گردترش کن!».
روحانی پس از دفاع یک ساعته خود از چهار وزیر پیشنهادی، دقایقی به سخنان نماینده مخالف وزیر پیشنهادی اقتصاد گوش کرد و پس از آن با همراهی جمعی از نمایندگان جلسه علنی مجلس را ترک کرد. رئیس جمهور پیش از ترک جلسه در جمع تعدادی از نمایندگان به گفت و گو با آنها پرداخت.
در پایان دفاعیه رییسجمهور از وزرای پیشنهادی، نادر قاضیپور و حسینعلی حاجی دلیگانی با در دست گرفتن آییننامه فریاد اخطار اخطار سر دادند و از لاریجانی خواستند تا اجازه دهد صحبت کنند اما رئیس مجلس از موافقان و مخالفان خواست تا به سخنانشان ادامه دهند.
سخنرانی رئیس جمهور در مجلس همچون گذشته خالی از حاشیه نبود. تعدادی از نمایندگان به سخنرانی حسن روحانی درباره افزایش آمار اشتغال در کشور طی دولت یازدهم و دوازدهم، اعتراض کردند و بنا داشتند جلسه را از نظم خارج کنند که این اقدام با تذکر رئیس مجلس خاتمه یافت.
یکی از نمایندگان در این باره میگوید: حسین مقصودی، نماینده سبزوار در مجلس فردی بود که حین سخنرانی رئیس جمهوری اقدام به اعتراض کرد و سپس تعداد محدودی از نمایندگان با او همراهی کردند.
مقصودی ازجمله نمایندگان نزدیک به مستقلین است. وی در ماجرای استیضاح علی ربیعی، وزیر پیشین تعاون، کار و رفاه اجتماعی صحنه گردان بود و بارها خبر استیضاح او را رسانه ای کرده بود.
به گزارش خبرگزاری ها، نمایندگان در نوبت عصر دیروز مجلس صلاحیت فرهاد دژپسند وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی را بررسی کردند. همچنین نمایندگان وارد بررسی صلاحیت محمد شریعتمداری وزیر پیشنهادی تعاون ، کار و رفاه اجتماعی شدند و موافقان و مخالفان این وزیر پیشنهادی سخنرانی کردند، ولی سخنان شریعتمداری به جلسه نوبت شب مجلس موکول شد. جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی تا چند ساعت پس از اذان مغرب نیز ادامه یافت که می توان گفت یکی از طولانی ترین جلسات مجلس بود.
استماع سخنان وزرای پیشنهادی و موافقان و مخالفان این گزینه ها تا ساعت ۲۲ شب گذشته ادامه پیدا کرد و پس از توزیع کارتهای رایگیری بین نمایندگان، نمایندگان سه فراکسیون سیاسی مجلس برای شمارش آرا به هیات رئیسه فرا خوانده شدند.
پس از شمارش آراء علی لاریجانی آراء هر کدام از وزرای پیشنهادی را قرائت کرد که بر اساس آن نمایندگان مجلس بعد از بررسی صلاحیت ۴ وزیر پیشنهادی در دو شیفت ظهر و شب روز (شنبه) با ۱۵۱ رای موافق و ۹۸ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۶۴ نماینده حاضر در مجلس به محمد اسلامی برای وزارت راه و شهرسازی رای اعتماد دادند.
بر همین اساس نمایندگان ملت، محمد شریعتمداری وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی را با ۱۹۶ رای موافق، ۶۳ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۶۴ نماینده حاضر در جلسه به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتخاب کردند. فرهاد دژپسند وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی نیز را با ۲۰۰ رای موافق، ۵۰ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع از مجموع ۲۶۵ نماینده حاضر در جلسه به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی انتخاب کردند.
در نهایت با توجه به اهمیت وزاتخانه های راه و شهرسازی، صمت، اقتصاد و کار و رفاه اجتماعی و تاثیر مستقیم این وزارتخانه ها در معیشت و رفاه ملت، می توان گفت رای دیروز مجلس به گزینه ها، رای دوباره ای بود به تدبیر و امید. شاید این ترمیم و تغییر در کابینه دوازدهم بتواند گره ای از مشکلات اقتصادی و معیشتی ملت را بگشاید و در شرایط حساس کنونی، دولت تدبیر و امید با انگیزه ای بیشتر و توانی مضاعف روزهای بهتری را برای ملت ما رقم زند.