به اعتقاد کارشناسان امروزه یکی از جاذبه های گردشگری در بسیاری از کشورها ایجاد فضایی متنوع با استفاده از ماهیان زینتی است.پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغالزایی در حفظ تنوع‌ زیستی و افزایش جاذبه‌های گردشگری موثر بوده و از این طریق نقش بسزایی در جهش اقتصادی بسیاری از کشور‌های توسعه یافته دارد.سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه […]

به اعتقاد کارشناسان امروزه یکی از جاذبه های گردشگری در بسیاری از کشورها ایجاد فضایی متنوع با استفاده از ماهیان زینتی است.پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغالزایی در حفظ تنوع‌ زیستی و افزایش جاذبه‌های گردشگری موثر بوده و از این طریق نقش بسزایی در جهش اقتصادی بسیاری از کشور‌های توسعه یافته دارد.سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه ماهی زینتی در ایران تولید می‌شود و به اعتقاد کارشناسان، خلیج فارس زیستگاه بیش از ۲۵۰ گونه از ماهیان زینتی است که تاکنون تعداد کمی از آنها شناسایی شده است. ماهیان زینتی که در آبسنگ‌های مرجانی زندگی می‌کنند و از گونه‌های سطح زی هستند، ذخایر فراوان تری در خلیج فارس دارند. بیشترین گونه‌های ماهیان زینتی «دوشیزه و ملوان ماهیان» هستند و «دلقک ماهیان، طوطی ماهیان و جراح ماهیان » که با مرجان‌ها و شقایق‌ها همزیستی دارند فراوانی کمتر اما اهمیت اکولوژیکی بیشتری دارند.

 

۷۰۰ هزار قطعه بچه ماهی زینتی در هرمزگان تولید شده است

استان هرمزگان در جنوب ایران از جمله استان‌های مهم و راهبردی در حوزه شیلات است که ظرفیت‌های ویژه‌ای در جهت توسعه اقتصادی و اشتغالزایی داشته و همواره طرح‌های این بخش از جمله پرورش ماهی در قفس و توسعه مزارع پرورش میگو مورد توجه ویژه قرار دارد.

اما یکی از فرصت‌های خوب حوزه شیلات هرمزگان در جهت اشتغالزایی، تکثیر و پرورش ماهیان تزیینی (آکواریومی) با توجه به ظرفیت‌های موجود در این استان است. رئیس اداره توسعه ماهیان دریایی شیلات هرمزگان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: تکثیر و پرورش ماهیان تزیینی فرصتی مناسب، مطمئن و زود بازده برای سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان شیلات و علاقه مندان این صنعت است.

عبدالرسول دریایی بیان داشت: هم اکنون در استان هرمزگان شش مرکز تولید ماهیان زینتی آب شور و شیرین وجود دارد که سال گذشته افزون بر ۷۰۰ هزار قطعه بچه ماهی در این مراکز تولید شده است.

وی افزود: از این شش مرکز سه مرکز در قالب آب شور و سه مرکز در قالب آب شیرین در حال فعالیت است و ماهیان زینتی از هرمزگان به سراسر کشور به ویژه استان‌های فارس، تهران و اصفهان ارسال می‌شود.

دریایی بیان داشت: مراکز آب شور هرمزگان در سال‌های اخیر موفق به تولید انواع ماهیان زینتی دریایی و انواع دلقک ماهیان شده‌اند که این موفقیت‌ها خودکفایی استان در این حوزه را در پی داشته است.

وی تاکید کرد: حمایت‌های دولت و شیلات ایران در ممنوع کردن ورود ماهیان زینتی که در داخل کشور تولید می‌شود گامی مهم برای توسعه بازار و حمایت از تولیدات داخلی هرمزگان است.

رئیس اداره توسعه ماهیان دریایی شیلات هرمزگان گفت: با افزایش توسعه این مراکز و حمایت شیلات از سرمایه گذاران این صنعت، آینده خوبی برای این صنعت متصور هستیم.

دریایی از علاقه‌مندان خواست جهت ورود به این صنعت و کسب اطلاعات بیشتر به معاونت آبزی پروری اداره کل شیلات هرمزگان مراجعه کنند.

 

توسعه صنعت پرورش ماهیان تزیینی نیازمند حمایت است

یک دانش آموخته رشته شیلات در هرمزگان معتقد است: توسعه تولید ماهیان زینتی گامی موثر در راستای اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال است. رضا مکیلانی بیان داشت: با تکثیر و تولید این ماهیان در هرمزگان فشار از روی ذخیره طبیعی این گونه‌ها در آبهای خلیج فارس برداشته می‌شود. وی ادامه داد: اما لازمه تحقق این موضوع حمایت ویژه از فعالان این بخش و ارایه تسهیلات مورد نیاز با شرایط آسان و رفع کمبودهای موجود از جمله نبود کلینیک‌های تخصصی آبزیان در هرمزگان است.

مکیلانی تصریح کرد: برخی‌ها می‌گویند که با داشتن حداقل امکانات از قبیل فضای ۱۲ مترمربعی، آب در حد مصرف خانگی و انشعاب برق خانگی، می‌توان برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی در این حوزه اقدام کرد، در حالی که در عمل اینگونه نبوده و نیازمند فراهم بودن امکانات بیشتری است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر باید فرآیند کسب مجوزهای لازم از دستگاه‌های مربوطه را نیز در نظر گرفت که گاهی به دلیل طولانی بودن و ایرادهای وارده فرد از ادامه کار ناامید می‌شود.

 

فرصت اشتغالزایی با پرورش ماهیان زینتی را جدی بگیریم

در سال‌های اخیر با توجه به توسعه آپارتمان نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به گونه‌ای رقم خورده که بازار ماهی‌های زینتی رونق گرفته و زمینه ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است.

امروز شاهد آن هستیم که در بسیاری از شهرها ده‌ها مغازه به خرید و فروش این آبزیان زینتی اشتغال دارند و سود قابل توجهی نیز از این صنعت کسب می‌کنند. هم اینک با افزایش فرهنگ نگهداری آکواریوم و ماهیان زینتی، تقاضا برای تهیه این گونه ماه بیشتر شده که این مساله پرورش این ماهیان را در صورت حمایت‌های بیشتر، به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه کرده است.