یک مطالعه ژنیتک در انگلیس، اسرار چگونگی مرگ انسان توسط انگل مالاریا را فاش ساخت. این بیماری در سال ۲۰۱۶ موجب مرگ حدود نیم میلیون نفر در سراسر جهان شد و اکثر قربانیان، کودکان زیر پنج سال بودند. محققان در یک موسسه پژوهشی در کمبریج بریتانیا برای ردیابی شجره خانوادگی مالاریا، هفت نوع این انگل‌ها […]

یک مطالعه ژنیتک در انگلیس، اسرار چگونگی مرگ انسان توسط انگل مالاریا را فاش ساخت. این بیماری در سال ۲۰۱۶ موجب مرگ حدود نیم میلیون نفر در سراسر جهان شد و اکثر قربانیان، کودکان زیر پنج سال بودند. محققان در یک موسسه پژوهشی در کمبریج بریتانیا برای ردیابی شجره خانوادگی مالاریا، هفت نوع این انگل‌ها را باهم مقایسه کردند. ایرنا به نقل از بی‌بی‌سی نوشت: یافته‌های این تحقیق که در مجله علمی نیچر میکروبیولوژی Nature Microbiology منتشرشده است نشان داد که حدود ۵۰ هزار سال پیش، این انگل‌ها منشعب شدند و یک «شاخه» آن به کشنده‌ترین نوع مالاریا تکامل یافت. درنتیجه این تغییرات ژنیتکی، این نوع مالاریا قادر شد تا گلبول‌های قرمز انسان را آلوده کند – مطالعات قبلی نشان می‌داد که واکسن ضدمالاریا می‌تواند «قطعه کشنده دی‌ان‌ای» را هدف قرار دهد.

به گفته سازمان جهانی بهداشت، هرسال بیش از ۲۰۰ میلیون نفر دچار بیماری مالاریا می‌شوند. مالاریای «پلاسمودیوم فالسیپاروم» از علل عمده مرگ‌ومیر در سراسر جهان است. هرچند اغلب مردم از طریق گزیده شدن توسط پشه آنوفل مؤنث به این نوع انگل کشنده دچار می‌شوند، اما بسیاری از گونه‌های مرتبط دیگر نیز وجود دارند که شامپانزه‌ها و گوریل‌ها را هدف قرار می‌دهند. برای مطالعه آن‌ها، محققان با تیمی همکاری کردند که از میمون‌های مجروح و یتیم در یک پناهگاه در گابن مراقبت می‌کردند. کارکنان دامپزشکی به‌عنوان بخشی از بررسی سلامت حیوانات، نمونه‌های خون را از آن‌ها دریافت کردند.

دکتر بریمان به بی‌بی‌سی گفته: به نظر می‌رسد که حیوانات سالم در خون خود سطح بالایی از انگل‌ها را دارند. [این حیوانات] از ارزش علمی که در خون آن‌ها نهفته است، آگاهی ندارند. نمونه‌های خون، مجموعه‌ای از کدهای ژنتیکی مالاریایی را ارائه می‌کنند که دانشمندان با استفاده از آن‌ها می‌توانند تاریخ تکاملی این انگل‌ها را ردیابی ‌کنند. ما فسیل‌هایی برای ردیابی گذشته انگل را نداریم.

محققان هفت نوع مختلف مالاریا را موردبررسی قراردادند که شش مورد آن مربوط به شامپانزه‌ها و گوریل‌ها می‌شود؛ مورد هفتمی، انسان‌ها را به بیماری خطرناک مالاریا مبتلا می‌کند. دانشمندان کشف کردند که نسل تکاملی که منجر به پلاسمودیوم فالسیپاروم شد، ۵۰ هزار سال پیش ظهور کرده بود، اما تا حدود چهار هزار سال پیش به‌عنوان نوع انگل مختص انسان شناخته‌نشده بود.

دکتر بریمان در این رابطه می گوید: افزایش اخیر جمعیت انسان‌های مدرن برای انگل‌ها زمینه‌ای را مساعد کرد تا آن‌ها بتوانند به‌طور غیرقابل‌برگشت، به یک فرم مخصوص انسان تبدیل شوند.