«باید تا وقت بود از استراتژی مدرن و مشخصی استفاده می کردیم این در حالی است که حالا در دقیقه ۹۰ در حال جمع و جور کردن برنامه های اقتصادی خود هستیم. اگر این روند ادامه داشته باشد، صادرات نفت ما کاهش مییابد و درآمدهای ارزی ما دچار خسارت خواهد شد. این موضوع باعث خواهد […]
«باید تا وقت بود از استراتژی مدرن و مشخصی استفاده می کردیم این در حالی است که حالا در دقیقه ۹۰ در حال جمع و جور کردن برنامه های اقتصادی خود هستیم. اگر این روند ادامه داشته باشد، صادرات نفت ما کاهش مییابد و درآمدهای ارزی ما دچار خسارت خواهد شد. این موضوع باعث خواهد شد تا دولت نتواند بودجه برای کارهای داخلی کشور اختصاص دهد و عدم تخصیص این اعتبارات به بخش های عمرانی باعث خواهد شد تا اشتغال بهشدت کاهش یابد.»
محمد خوشچهره نماینده سابق مجلس در گفت و گو با جمله با طرح اظهارات بالا به پرسش ها پاسخ میگوید:
*نقش مهمی را در بازارهای جهانی انرژی دارد، در صورت تحریم ها کدام یک از کشورها توان پر کردن خلا نفتی ایران در بازارها را خواهند داشت؟
مقامات روسی اعلام آمادگی کرده اند تا میزان عرضه خود را یک میلیون در روز افزایش دهند، ولی به هر حال ما باید در این زمینه تلاش کنیم و اجازه ندهیم که کشورهای دیگر جای ما در بازارهای جهانی را پر کنند. شاید در کوتاه مدت بازارهای جهانی از خروج ایران ضربه بخورند اما در طولانی مدت این ضربه به خود ما وارد می شود که باید سعی کنیم مشتریهای خود را از دست ندهیم. در واقع خروج ما از حوزه صادرات، هزینه بسیار زیادی برای اقتصادمان خواهد داشت که باید از آن جلوگیری کنیم. به عقیده بنده باید بیشتر در این زمینه رایزنی کنیم و کشورهای وابسته به نفت خود را در بازارهای جهانی از دست ندهیم زیرا دود این خروج در نهایت چشم ما را میسوزاند. با انجام رایزنی ها تلاش کنیم تا به ابزارهایی متوسل شویم که بر اساس آن میزان تولید خود را تعدیل کنیم یا با خواسته های کشورهای وابسته به نفت مطابقت دهیم. در کل باید بازار خود را حفظ کنیم و اجازه ندهیم کسی جای ما را بگیرد. زیرا در حال حاضر تولید نفت اوپک و غیر اوپک بالا رفته و تولید نفت کانادا، آرژانتین و برزیل نیز میزان عرضه نفت را بالا برده است و در این زمینه کمبودی وجود ندارد. یادمان باشد که ما در زمان ملی شدن صنعت نفت یک مشکل اساسی داشتیم و آن نداشتن مشتری در بازارهای جهانی بود که حالا باید تلاش کنیم تا با مذاکره بازار خود را حفظ کنیم.
* اقتصاد ایران این روزها دستپاچه است. در صورت کاهش فروش نفت، مسئولان چه برنامههایی در دست اجرا دارند؟
به عقیده بنده مسئولان امر در رابطه با بازگشت تحریم ها بسیار خوش بینانه پیش رفته اند و آنگونه که باید کاهش میزان درآمدهای ارزی خود برنامهریزی جدی نکرده اند. جدی نگرفتن تحریمها باعث شده تا آمادگی لازم برای مواجه با مشکلات ناشی از بازگشت تحریم ها را نداشته باشیم و در این رابطه بی برنامه حرکت کنیم. متاسفانه ما در شرایطی که نیاز مبرم به اندوخته ارزی داشتیم، نیز به درستی عمل نکردیم و در طول این مدت که تهدیدها در رابطه با تحریم ها به گوش میرسید، بهجای اینکه با نگاه سیاسی پیش برویم و برای مقابله با کاهش درآمدهای ارزی برنامه ریزی کنیم، تحرکی از خود نشان ندادیم. واقعیت این است که در شرایطی که بازار با کمبود ارز مواجه بود و قیمت ارزها در حال افزایش بود، بخش عمده ای از این درآمدها را به بازار سرریز کردیم و منابع خود را به درستی مدیریت نکردیم، این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دیگر این گونه نیست که بااندوخته ارزی هر گونه که خواستند رفتار کنند و مردم در خانه های خود دلار یا یور نگه داری کنند. باید گفت که ما در این زمینه خوب عمل نکردیم و حالا در دقیقه ۹۰ می خواهیم همه این مشکلات را یکجا حل کنیم که این منطقی نیست.
*در طول مدتی که زمزمه های بازگشت تحریم ها به گوش می رسید تا به امروز که هنوز چند ماهی تا انزوای اقتصادی ایران زمان باقی مانده، از چه راهکارهایی می توانستیم استفاده کنیم که از آن ها غفلت شده است؟
ما فرصت های بسیاری را در عرصه های بین الملل از دست داده ایم؛ براي مثال در زمینه کار با شرکت های کوچک میتوانستیم هوشمندانه تر عمل کنیم که اینگونه نشد و عملکردمان مطلوب نبود. باید تا وقت بود از استراتژی مدرن و مشخصی استفاده می کردیم این در حالی است که حالا در دقیقه ۹۰ در حال جمع و جور کردن برنامه های اقتصادی خود هستیم. اگر این روند ادامه داشته باشد، صادرات نفت ما کاهش مییابد و درآمدهای ارزی ما دچار خسارت خواهد شد. این موضوع باعث خواهد شد تا دولت نتواند بودجه برای کارهای داخلی کشور اختصاص دهد و عدم تخصیص این اعتبارات به بخش های عمرانی باعث خواهد شد تا اشتغال بهشدت کاهش یابد.