گروه جامعه: زنان نقش بسیار مهمی در آموزش جامعه و در سطح اولیه در خانواده خود دارند و به دلیل جایگاه و نقش بارز و مشخصی که در تربیت و رشد نسل‌های آینده دارند، از مهم‌ترین عوامل منتقل‌کننده فرهنگ و یا به عبارتی آفرینش انگارهای فرهنگی به شمار می‌روند. بنیان جامعه، خانواده است و خانواده‌های […]

گروه جامعه: زنان نقش بسیار مهمی در آموزش جامعه و در سطح اولیه در خانواده خود دارند و به دلیل جایگاه و نقش بارز و مشخصی که در تربیت و رشد نسل‌های آینده دارند، از مهم‌ترین عوامل منتقل‌کننده فرهنگ و یا به عبارتی آفرینش انگارهای فرهنگی به شمار می‌روند. بنیان جامعه، خانواده است و خانواده‌های آموزش‌دیده، جامعه‌ای آموزش‌دیده را در پی دارند. از منظری دیگر، اگر آموزش را از ارکان توسعه بدانیم بدون در نظر گرفتن زنان که نیمی از جمعیت کشور هستند، دستیابی به توسعه و آموزش عمومی میسر نخواهد بود. هرچند زنان در کابینه دولت دوازدهم سهم چندانی را به خود اختصاص ندادند اما در پست های آموزشی و شورای شهر توانستند عرض اندامی کنند و جایگاه خود را تثبیت کنند. برگزیده شدن یک بانو در انتخابات صندوق ذخیره فرهنگیان یکی از اتفاقات مهم هفته گذشته در آموزش و پرورش بود. این انتخاب همت امروز زنان برای حضور در پست های مدیریتی را نشان می دهد.

 

مهمترین رویداد هفته گذشته انتخاب نمایندگان وزیر آموزش و پرورش در صندوق ذخیره فرهنگیان بود.  طبق نتایج شمارش آراء، “لیلی نظرپور” از استان خوزستان با ۲۴ رای، “امین الله سالاری” از استان کرمان با ۲۳ رای و “محسن مسعودی” با ۲۱ رای به عنوان نمایندگان فرهنگیان به هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان راه یافتند. از نکات قابل توجه انتخابات این دوره از صندوق در انتخاب سه نفری که به هیات امنای صندوق اضافه می شوند و نمایندگان وزیر هستند، انتخاب بانویی از خطه خوزستان به عنوان نفر اول با کسب ۲۴ رای بود.

در مرحله اول انتخابات نماینده فرهنگیان در هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان در مجموع، سه هزار و ۵۵۷ نفر از فرهنگیان سراسر کشور نامزدی خود را اعلام و ثبت نام کردند. پس از انجام رای گیری در نهایت ۸۳ نفر که حائز بیشترین آراء بودند به مرحله دوم راه یافتند تا در نهایت از میان آنها سه نفر انتخاب و به مدت چهار سال به عنوان عضو و بازرس در صندوق ذخیره فرهنگیان فعالیت کنند. گفتنی است تاکنون انتخاب هیات امنای صندوق به صورت انتصابی بوده است.

در مرحله نهایی انتخابات میان ۸۳ برگزیده نهایی تنها ۵ بانو حضور داشتند که انتخاب یکی از این ۵ نفر در صدر لیست انتخابات نشانه ای از تغییر رویکردها به مدیریت زنان در آموزش و پرورش اشت.

 

نتایج شگفت انگیز

پیش از برگزاری انتخابات فرحناز مینایی‌پور مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده به وزیر آموزش و پرورش پیشنهاد داده بود تا یکی از نمایندگان وی در صندوق ذخیره فرهنگیان زن و یکی مرد باشد که البته به دلیل اینکه دیگر بخشنامه ها به استان ها ابلاغ شده بود این امر میسر نشد و در نهایت تعداد کمی از بانوان به مرحله نهایی راه پیدا کردند اما نتیجه به نوعی شگفتی را رقم زد و یکی از همین ۵ بانو، نفر اول لیست شد که البته ائتلاف خوزستان، فارس و کرمان در نهایت برنده انتخابات بود که سر لیست آن با انتخاب لیلی نظر پور از خوزستان شد.

لیلی نظرپور در گفتگو با مهر پس از انتخابات با بیان اینکه یک ترس واقعی در دل دارد که نتواند پاسخگوی همکارانش باشد، گفت: به نظرم فارغ از اینکه من در این انتخابات به عنوان یک زن انتخاب شدم، اینکه یک زن رای بالایی می آورد نشان دهنده توسعه کشور است. بسیاری از مردها اذعان دارند که مدیریت زنان بسیار بهتر است چون نه اهل لابی گری هستند و نه پارتی بازی. اما امروزه نقششان در مدیریت ها کمرنگ است. من هم اگر الان انتخاب شدم در واقع انتصاب نشدم بلکه در یک انتخابات به من رای داده شده است.

وی در پاسخ به اینکه مهمترین کاری که در دوره حضور خود در صندوق ذخیره فرهنگیان انجام خواهید داد در چه خواهد بود نیز بیان کرد: تصمیم دارم نظارتی درست بر سرمایه های فرهنگیان داشته باشم. در واقع سرمایه ما گاه دارد جایی هزینه می شود که سوداوری برای فرهنگیان ندارد. باید به این موارد رسیدگی شود و به صورت شفاف به همکاران فرهنگی اطلاع رسانی شود. اصل شفاف سازی رویکرد ما در این دوره است.

فرحناز مینایی پور معتقد است زنان ما به این علت عموما در جایگاه مدیریتی قرار نمی گیرند که رای زنی و لابی گری را بلد نیستند. او معتقد است ما در آموزش و پرورش زنان بسیار توانایی داریم. وی در این باره به خبرنگار مهر گفت: از یک میلیون کارمند زن در کشور ۵۰۰ هزار نفر در آموزش و پرورش هستند و این یعنی یک پتانسیل بالایی که آموزش و پرورش دارد. ضمن اینکه شما ببینید هر مدیر زنی در کشور عقبه اش به حضور در آموزش و پرورش بر می گردد. الان هم ما باید زنان را به وزارتخانه های دیگر صادر کنیم نه اینکه از جاهای دیگر زنان مدیر بیاوریم.

 

بکارگیری بانوان در پست های مدیریتی

وی در پاسخ به این سوال که چه میزان نگاه امروز کشور و خصوصا آموزش و پرورش به استقبال از مدیریت زنان را مثبت می بینید، بیان کرد: من آینده روشنی می بینم. الان ریاست جمهوری بحث به کارگیری بانوان در پست های مدیریتی را ابلاغ کردند و وزیر نیز به استان ها آن را ابلاغ کردند. ضمن اینکه هر سال استان ها در ارزیابی عملکرد بر اساس شاخص هایی ارزیابی می شوند که امسال در این ارزیابی عملکرد یکی از شاخص ها مدیریت زنان در آن استان است.

وی اضافه کرد: حتما با این اتفاق استان ها برای اینکه شاخص های خود را بالا ببرند از زنان در پست های مدیریتی استفاده خواهند کرد. الان داستان مانند ماشینی می ماند که تازه دارد استارت می خورد اما به زودی راه می افتد همه استان ها انتصاب بانوان را آغاز کردند اما استعلام ها چند مدت زمان می برد. اما حرکت شروع شده است.