در سازوکار پیشبینی شده با توجه به اطلاعیه عرضه که در روزهای گذشته توسط شرکت ملی نفت ایران منتشر شد، امکان تسویه حساب نقدی و اعتباری وجود دارد و خریداران میتوانند تمام مبلغ را به صورت ریالی بپردازند و مدت تسویه حساب از زمان بارگیری ۹۰ روز است. گفتنی است؛ یکم بهمن ماه سال جاری […]
در سازوکار پیشبینی شده با توجه به اطلاعیه عرضه که در روزهای گذشته توسط شرکت ملی نفت ایران منتشر شد، امکان تسویه حساب نقدی و اعتباری وجود دارد و خریداران میتوانند تمام مبلغ را به صورت ریالی بپردازند و مدت تسویه حساب از زمان بارگیری ۹۰ روز است. گفتنی است؛ یکم بهمن ماه سال جاری که نفت خام سبک برای سومین بار در بورس انرژی به میزان یک میلیون بشکه عرضه شد، در نهایت مشتری نداشت و معاملهای در این راستا صورت نگرفت.
معامله نفت در بورس ضدرانت و در خدمت شفافیت است
عضو کمیسیون انرژی مجلس، سازوکار خریدوفروش نفت در بورس را ضد رانت و در خدمت شفافیت خواند و گفت: زیرساختهای بازار سرمایه بهخوبی امکان فروش نفت را فراهم میکند. بهروز نعمتی اظهارکرد: با توجه به شرایط فعلی تحریم و مشکلات پیشروی صنعت نفت، مجلس و دولت اقداماتی را درزمینهٔ فروش نفت در دستور کار دارند و راههای متعددی را پیشبینی کردهاند که یکی از روشها برای فروش نفت، بورس انرژی است. سخنگوی هیئت رئیسه مجلس افزود: اگر قرار است فروش نفت به بخش خصوصی واگذار شود، این موضوع بهتر است در فضایی بسیار شفاف و از طریق بورس صورت گیرد. عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اعتماد دولت به بخش خصوصی اظهار داشت: دولت باید به بخش خصوصی این اطمینان را بدهد که فروش نفت فقط برای یکزمان محدود و خاص نیست و ازلحاظ زمانی محدودیتی برای عرضه نخواهد گذاشت. در اینصورت است که شرکتهای خصوصی راحتتر میتوانند به بازار نفت ورود پیدا کنند. نعمتی به تجربه دیگر کشورها در این زمینه اشاره کرد و افزود: باید به این نکته توجه داشت در فضایی که همه دنیا معاملات خود را از طریق بازار سرمایه و بورس انجام میدهند و تجربیات خوبی هم به دست آوردهاند، ما نیز به این سمت حرکت کرده و معاملات خود را در بورس انجام دهیم.
وی سپس به برخی سخنان غیررسمی درباره معامله نفت در پشت درهای بسته، پشت کریدورها و تأثیر آن بر ثبات بازار اشاره کرد و گفت: بیژن زنگنه و دیگر دوستان در وزارت نفت بارها در جلسات کمیسیون انرژی با صراحت و شفافیت بر این مسئله تأکید کردهاند که هرگز با هیچکس در پستوها مذاکره نمیکنند و عرضه نفت در بورس از ثبات کامل برخوردار خواهد بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پایان تصریح کرد: خریدوفروش نفت در بورس، در کنار رونقبخشی به این بازار در روزهای تحریم، باعث خواهد شد بحث شفافسازی و حذف رانتها نیز بهخوبی مدیریت شود.
بیرغبتی وزارت نفت برای دادوستد طلای سیاه در بورس
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: یکی از مهمترین عوامل فروش نرفتن نفت در بورس، بیتجربگی کارگزاران در فروش طلای سیاه در بورس است.
مرتضی بهروزیفر، با اشاره به اینکه در شرایط کنونی یکی از مهمترین عوامل فروش نرفتن نفت در بورس، بیتجربگی کارگزاران است، گفت: البته نباید از مشکلاتی همچون حملونقل و بیمه برای انتقال نفت از سوی بخش خصوصی به کشورهای دیگر در زمان تحریم غافل شد.
وی با بیان اینکه مشخص نبودن بازارهای صادراتی برای بخش خصوصی از عوامل دیگر فروش نرفتن نفت در بورس است، گفت: تسویه ۱۰۰ درصد ریالی برای خریدار نفت با دشواریهایی همراه است. این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به ضعف اطلاعرسانی و آموزش ندیدن کارگزاران برای فروش نفت در بورس انرژی تصریح کرد: قوانین و مقررات بورس انرژی در تمام کشورهای دنیا متفاوت است اما در ایران متأسفانه این قوانین بهطور دقیقی تعریف نشده است. بهروزیفر اضافه کرد: متأسفانه وزارت نفت هم چندان نسبت به فروش طلای سیاه در بورس رغبتی نشان نداده است. وی ازموازیکاریهای وزارت نفت در فروش طلای سیاه ایران در بورس انتقاد کرد و افزود: بسیاری از مشتریان نفت ایران ترجیح میدهند که این کالا را بدون دردسر از شرکت ملی نفت ایران بهصورت مستقیم خریداری کنند و خود را درگیر قوانین بورسی نکنند.
مسئولان بورس انرژی با مشتریان بالقوه خرید نفت مذاکره کنند
عضو سابق شورای عالی بورس گفت: برای فروش نفت در بورس، مسئولان بورس انرژی با مشتریان بالقوه مذاکره کنند.
قاسم محسنی، با اشاره به اینکه از زمان راهاندازی بورس انرژی و فروش نفت در آن شاهد موفقیت اینگونه عرضه نفت در بازار نبودهایم،گفت: در حقیقت مسئولان وزارت نفت و بورس انرژی باید با مشتریان بالقوهای قصد خرید نفت در بورس انرژی را دارند، مذاکره کنند.
عضو سابق شورای عالی بورس با اشاره به اینکه در شرایط کنونی فروش نفت ایران با توجه به اتخاذ تحریمهای نفتی علیه کشورمان بسیار دشوار است، گفت: اگر کسی نفتی را که در بورس انرژی خریداری میکند، بتواند در بازارهای بینالمللی بهفروش برساند مجدداً برای خرید طلای سیاه در بورس انرژی اقدام خواهد کرد اما اگر چنین اتفاقی رخ ندهد، بهطورقطع تبعات زیادی برای بورس انرژی خواهد داشت.
محسنی با بیان اینکه شفافیت بورس در عرضه نفت یکی از دلایلی است که مشتریان خرید نفت در آن نمیپسندند، گفت: با توجه به اینکه تا قبل از راهاندازی بورس انرژی، بسیاری از مشتریان بهطور مستقیم با شرکت ملی نفت ارتباط برقرار میکردند و از آنها نفت خریداری میکردند، اینک همان مشتریان باید بدون چانهزنی در بورس انرژی اقدام به خرید نفت با قیمتهای دستوری کنند که وقوع این اتفاق بهطورقطع فروش طلای سیاه در تالار شیشهای را با مشکلاتی روبهرو خواهد کرد. وی بیتجربگی مسئولان بورس انرژی در فروش نفت را از عوامل مهم موفق نبودن بورس انرژی در فروش طلای سیاه دانست و افزود: بهنظر من کارگزاران در بورس انرژی همان بازاریابهایی هستند که در بورس کالا اقدام به فعالیت میکنند اما نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که سازوکار بورس انرژی با بورس کالا متفاوت است که در این زمینه باید مسئولان ذیربط این نکته را به کارگزاران متذکر شوند.
عضو سابق شورای عالی بورس تصریح کرد: مسئولان بورس انرژی و وزارت نفت باید با شناسایی مشتریان بالقوه نفت، قبل از انجام خرید بهطور رسمی در بورس، با آنها مذاکره کنند تا در آینده شاهد رونق بیشتر خرید نفت از سوی مشتریان بخش خصوصی در بورس باشیم.