با وجود اینکه حدود ۱۰ روز از کنفرانس ورشو می گذرد، همچنان واکنش ها و تحلیل های زیادی در مورد این کنفرانس ارائه می شود. برخی تحلیل ها حاکی از آن است که به رغم محوریت ضد ایرانی کنفرانس، مسأله اعراب و اسرائیل و عادی سازی روابط میان ها، دستور اصلی کنفرانس بوده است. به […]

با وجود اینکه حدود ۱۰ روز از کنفرانس ورشو می گذرد، همچنان واکنش ها و تحلیل های زیادی در مورد این کنفرانس ارائه می شود.

برخی تحلیل ها حاکی از آن است که به رغم محوریت ضد ایرانی کنفرانس، مسأله اعراب و اسرائیل و عادی سازی روابط میان ها، دستور اصلی کنفرانس بوده است. به همین جهت، بسیاری از ناظران رژیم اسرائیل را برنده اصلی این نشست دانسته اند!

در این رابطه، وبگاه آمریکایی «المانیتور»  نوشته است: اردنی‌ها به شدت از حضور کشورشان در نشست ورشو که با حمایت آمریکا در ۱۴ فوریه در لهستان برگزار شد، عصبانی هستند. آن‌ها بر این باورند که هدف اصلی کنفرانس ایجاد اتحاد میان اعراب و اسرائیل برای مقابله با ایران نبوده و از سوی دیگر، مخالفت خود را با حضور نتانیاهو در کنار وزرای خارجه کشور‌های عربی در یک اتاق را اعلام کردند و از آن به عنوان گامی برای عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشور‌های عربی نام بردند.

این در حالی است که «أیمن الصفدی» وزیر خارجه و امور مهاجران اردن با اعلام حضور در این کنفرانس گفته بود که هدف از مشارکتش در نشست ورشو تأکید بر موضع ثبات اردن درباره قضیه فلسطین است.

الصفدی در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «به همراه نمایندگان هفتاد کشور در کنفرانس «تقویت آینده صلح و امنیت منطقه» در ورشو شرکت می‌کنم تا بر موضع ثابت اردن تأکید کنم و آن اینکه هیچ صلح فراگیری بدون تحقق حق آزادی ملت فلسطین و تشکیل دولت فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس وجود ندارد.»

اردن این دیدگاه ایالات متحده و کشورهای خلیج فارس را نپذیرفته که ایران دلیل شماره یک بی ثباتی منطقه است. پادشاه عبدالله همواره تأکید کرده که حل و فصل اختلافات فلسطینی و اسرائیل با یک راه حل دو جانبه، دروازه ورود به ثبات و صلح منطقه ای است. اردن در عین حال که از سیاست های منطقه ای ایران انتقاد کرده است، اما ترجیح داده عضوی از اتحاد ضد ایران نباشد.

ذکر این نکته اهمیت دارد که اردنی ها چاره ای جز شرکت در کنفرانس نداشتند؛ به این جهت که آمریکا بزرگترین پشتیبان مالی و نظامی اردن است که در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱٫۵ میلیارد دلار به این کشور کمک کرده است.

در حالی که مفسران و تحلیلگران اردنی بر این باورند، کنفرانس ورشو یک شکست بوده است و هیچ توافق رسمی در مورد هیچ مسأله ای وجود نداشت، بیشتر آنان بر این باورند که این کنفرانس، گام نخست برای تحقق «معامله قرن» ترامپ برای سازش میان اعراب و اسرائیل بوده است.

جرارد کوشنر، مشاور ارشد و داماد ترامپ نیز در این کنفرانس حضور داشت و اعلام کرد پس از انتخابات ماه آوریل اسرائیل، از طرح معامله قرن رونمایی خواهد شد. براساس گزارش هایی، قرار است کوشنر در همین ماه به کشورهای عربی خلیج فارس سفر کند تا اجزای اقتصادی این طرح را افشا نماید. این در حالی است که این طرح با در نظر گرفتن منافع اسرائیل، با منافع اردن تعارض جدی دارد و می تواند امنیت و تمامیت ارضی اردن را خدشه دار کند.

به همین جهت، اردنی ها به شدت از مخالفت با این طرح و واکنش احتمالی ترامپ به هر گونه مخالفت از سوی امان نگران هستند. در این رابطه، باسم التوویسی، تحلیلگر سیاسی اردنی، خاطرنشان کرد، تنها برنده در کنفرانس ورشو، اسرائیل بود. وی افزود: پرسش بزرگ اکنون این است که آیا ایالات متحده موفق به تشکیل یک ناتو عربی خواهد شد که شامل اسرائیل برای مقابله با ایران نیز باشد؟

به نظر می رسد، اردن باید در ماه های آینده شاهد فشار از سوی آمریکایی ها برای پیوستن به ائتلاف ضد ایرانی و پذیرش طرح معامله قرن ترامپ خواهد بود.