با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه در حال حاضر بازار فرش در استان چهارمحال و بختیاری رونق چندانی ندارد و به دلیل تحریم‌هایی که وجود دارد صادرات فرش استان ۶ سال است که متوقف شده است. استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌هایی است که در حوزه فرش دستباف جزء استان‌های به نام بوده و […]

با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه در حال حاضر بازار فرش در استان چهارمحال و بختیاری رونق چندانی ندارد و به دلیل تحریم‌هایی که وجود دارد صادرات فرش استان ۶ سال است که متوقف شده است.

استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌هایی است که در حوزه فرش دستباف جزء استان‌های به نام بوده و به دلیل اینکه از دیرباز تاکنون در تمام ۹ شهرستان بافنده فرش وجود داشته در حال حاضر حدود ۱۱۰۰ بافنده فرش در این استان وجود دارد، در چهارمحال و بختیاری بیشتر بافندگان زن هستند اما در برخی استان‌ها مانند تبریز، اراک و قم که فرش‌های ابریشم بافته می‌شود بافند مرد هم دارند و به نوعی شغل اصلی آن‌ها محسوب می‌شود.

 

حذف ۳ هزار بافنده فرش از بیمه تأمین اجتماعی

 

علیرضا جیلان رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری در خصوص بیمه بافندگان استان اظهار داشت: حدود ۶ سال گذشته طرحی اجرا شد که بافندگان فرش دستباف بیمه شوند و در استان چهارمحال و بختیاری نیز ۲۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه قرار گرفتند و این نسبت به استان‌های دیگر قیاس خوبی بود.

 

وی افزود: اما طی چند سال گدشته دولت با کمبود اعتبار مواجه شد و می‌گوید نمی‌توانم ۲۰ هزار نفر را در استان پشتیبانی کنم چرا که بخشی از بیمه به صورت سوپسید توسط دولت پرداخت می‌شود.

 

جیلان خاطرنشان کرد: البته ایراداتی وارد است که تأمین اجتماعی فکر می‌کند قالیبافان باید مدام و مستمر کار کنند در حالی که بافندگان هم به تنفس و استراحت نیاز دارند و شاید یک بافنده چند ماهی به دلایلی از جمله بیماری به قالی دسترسی نداشته باشد اما تأمین اجتماعی با افرادی که دار قالی ندارند برخورد می‌کند.

 

 

 

“گل پتو” و “یلمه” ثبت ملی می‌شوند

 

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری با اشاره به سبک فر‌ش‌های تولیدی استان بیان کرد: فرش بختیاری، یلمه، گبه و نائین سبک‌های معروف استان هستند که فرش بختیاری ثبت جهانی و فرش یلمه که جزو فرش‌های قابل اعتماد استان است در صف ثبت ملی قرار گرفته است، این فرش در بروجن بافته می‌شود اما به لحاظ قیمت از فرش بختیاری ارزان‌تر است.

 

 

درب صادرات فرش چهارمحال و بختیاری بسته شد

 

وی گفت: بازار صادرات فرش استان ۶ سال است که متوقف شده است، ما در بازار قبل ادعا می‌کنیم که در بافت ۸۰ درصد فرش‌های تولیدی ما قابلیت صادرات داشت و ما هر فرشی را که نگاه می‌کردیم ۲۰ درصدشان را کنار می‌گذاشتیم و مابقی آن را می‌توانستیم صادر کنیم.

 

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: ۴۰ درصد فرش‌های صادراتی ما به کشورهای امریکای لاتین صادر می‌شد و آلمان یکی از کشورهایی بود که ما آنجا انبار داشتیم اما امروز همه انبار ما در شهر هامبورگ آلمان خالی هستند و این توقف ۶ ساله به دلیل تحریم‌ها بوده است.

 

جیلان بیان کرد: در حال حاضر فروش فرش استان در کشورهای دیگر به صورت کوله‌بری انجام می‌شود و یک فرد تنها یک فر در حد ۲۴ مترمربع را می‌تواند با خودش ببرد آن هم فرشی که سنگین نباشد.

 

وی افزود: به دلیل تحریم‌ها و توقف صادرات فرش بازار هم بی‌رونق است و در بازار خانگی هم خرید فر به اقتصاد مردم باز می‌گردد که اقتصاد فعلی مردم فقط در حد معیشت است.

 

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: اگر دولت اقتصادش را تقویت کرد و پولی به دست مردم رسید شاید توانند به تشریفات منازلشان از جمله خرید فرش برسند و وضعیت فروش فرش خانگی بهتر شود.

 

 

 

اصالت فرش چهارمحال و بختیاری حفظ شده است

 

فرنگیس حیدری استاد دانشگاه و تولید کننده فرش دستباف در چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: فرش استان ما به دلیل اینکه در رنگ و نقشه تغییری نداشته است توانسته اصالت خودش را حفظ کند.

 

وی با بیان اینکه بازار فرش در حال حاضر خوب نیست، افزود: فرش استان ما به دلیل استحکام، کیفیت و رنگ طبیعی که دارد نسبت به استان‌های دیگر فروشش بهتر است و فرش این منطقه را می‌توان به صورت مستمر و مداوم استفاده کزد و فرش تزئینی نیست که در گوشه‌ای از منزل قرار بگیرد.

 

استاد دانشگاه و تولید کننده فرش دستباف در چهارمحال و بختیاری با اشاره به تولید رنگ طبیعی در استان گفت: رنگ‌های طبیعی در استان ما توسط پوست گردو، انار، جفت، گندب و جاشیر تولید می‌شود چون منطقه‌ای سردسیر داریم بافندگان فرش بیشتر از رنگ‌های گرم استفاده می‌کنند.

 

حیدری با اشاره به طرح‌ها و نقش‌ها در فرش بیان کرد: در انگلیس و فرانسه کاج را نماد غم می‌دانند بنابراین فرش‌هایی که کاج داخل آن‌ها استفاده شده را خریداری نمی‌کنند.