شاید هوش هیجانی یا هوش عاطفی یا EQ مفهوم جدیدی به نظر بیاید، اما واقعیت این است که همین مفهوم، با نام‌های متفاوت، بیش از یک قرن دغدغه‌ی روانشناسان بوده است. ادوارد تورندایک (Edward Thorndike) از روانشناسان برجسته قرن بیستم در حوزه‌های یادگیری، آموزش و هوش، در سال ۱۹۲۰ مفهومی به نام هوش اجتماعی […]

 

شاید هوش هیجانی یا هوش عاطفی یا EQ مفهوم جدیدی به نظر بیاید، اما واقعیت این است که همین مفهوم، با نام‌های متفاوت، بیش از یک قرن دغدغه‌ی روانشناسان بوده است.

ادوارد تورندایک (Edward Thorndike) از روانشناسان برجسته قرن بیستم در حوزه‌های یادگیری، آموزش و هوش، در سال ۱۹۲۰ مفهومی به نام هوش اجتماعی یا Social Intelligence را به صورت زیر تعریف کرد:

«هوش اجتماعی یعنی توانایی درک و مدیریت کردن مردان، زنان، دختران و پسران، برای رفتار خردمندانه در روابط انسانی.» همان‌طور که می‌بینید این تعریف‌ها، به آن‌ چیزی که امروز به عنوان هوش هیجانی یا هوش عاطفی می‌شناسیم بسیار نزدیک هستند. هوش هیجانی یکی از ویژگی های اساسی در موفقیت های شغلی، عاطفی،اجتماعی و خانوادگی است که باعث کسب رضایتمندی از خود و روابط با دیگران و در نتیجه تقویت و رشد فردی و سلامت روان می گردد. افرادی که هوش هیجانی پایینی دارند، دارای علائم و نشانه هایی هستند که این علائم موانع اصلی در ارتباط با دیگران به حساب می آید..

۱٫ این افراد اصلاً عصبانی نشده یا به ندرت اتفاق می افتد.

افرادی که هوش هیجانی بالا دارند در شرایط مختلف قادر به ابراز احساسات مثبت و منفی خود هستند؛ در حالی که قدرت ابراز احساسات چه مثبت و چه منفی در افراد با هوش هیجانی پایین یا وجود ندارد یا بسیار کم است..

۲٫ این افراد به راحتی و در موقعیت های مختلف دچار اضطراب می شوند..

هوش هیجانی بالا به فرد کمک می کند در موقعیت های بحرانی ،شرایط اوضاع را کنترل کرده و قبل از تبدیل شدن به اضطراب ، مدیریتی درونی داشته باشد؛ در حالی که فرد با هوش هیجانی پایین این قدرت را ندارد.

۳٫ این افراد نمی توانند از خود دفاع کنند..

هوش هیجانی بالا باعث می شود افراد در مقابل آزار و اذیت دیگران واکنش نشان داده و از خود دفاع کنند؛ در حالی که افراد با هوش هیجانی پایین این امکان را در خود نمی بینند و تسلیم خواسته ی دیگران می شوند.

۴٫ این افراد بیان ضعیفی دارند و در اصل دایره لغات احساسی آن ها محدود است..

افراد با هوش هیجانی بالا به راحتی از حالات روحی خود صحبت کرده و بیانی صریح و شفاف دارند؛ در حالی که این توانمندی در افراد با هوش هیجانی پایین ضعیف است.

۵٫ این افراد بدون در نظر گرفتن همه جوانب قضاوت کرده و بر روی فرضیه های خود تعصب دارند..

انعطاف پذیری منطقی در موقعیت ها و سازگاری معقولانه از نشانه های افراد با هوش هیجانی بالاست.

۶٫ این افراد زودرنج بوده و به راحتی تحت تاثیر عوامل مختلف قرار می گیرند..

افرادی که هوش هیجانی بالا دارند ،دارای اعتماد به نفس مطلوب و عزت نفس بالایی هستند ،از شوخی های دیگران نرنجیده و مرز بین شوخی،تمسخر و تخریب را تشخیص می دهند.