اشاره/ در مجاورت بسیاری از شهرها و روستاهایی که به زیر سیل رفتند و خسارات جدی دیدند از مازندران و گلستان در شمال کشور تا پلدختر در خوزستان، رودخانهای وجود داشت که در اثر بارش زیاد و در برخی موارد نیز تنگ و لاغر شدن بستر، طغیان کرد و فاجعه آفرید. به همین دلیل […]
اشاره/ در مجاورت بسیاری از شهرها و روستاهایی که به زیر سیل رفتند و خسارات جدی دیدند از مازندران و گلستان در شمال کشور تا پلدختر در خوزستان، رودخانهای وجود داشت که در اثر بارش زیاد و در برخی موارد نیز تنگ و لاغر شدن بستر، طغیان کرد و فاجعه آفرید.
به همین دلیل میتوان چنین نتیجه گرفت که از این به بعد و در صورت تکرار بارشهای مستمر، تند و رگباری، هر شهر و روستایی که در مجاورت رودخانه باشد، ممکن است با طغیان رود و سیل مواجه شود.
با توجه به هشدارهای هواشناسی خراسان رضوی مبنی بر شدت بارندگیها، برخی از شهرستانهای استان مانند گناباد نیازمند تمهیدات بیشتری هستند.
از ابتدای سال ۹۸ کلمه سیل به سینهای سفره هفت سین هموطنانمان در کشور اضافه شده و هر روز شاهد اخباری از خسارتهای بجا مانده از سیل در کشور هستیم.
شهرستان گناباد در مسیر رودخانه است و ممکن است برخی از روستاهای آن دچار سیل شوند که در این گزارش به بررسی آن پرداختهایم.
* چهار رودخانه گناباد را محاصره کردهاند
شاهرخی کارشناس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد اظهار داشت: ۲۲ سد خاکی در بخش براکوه با گنجایش یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب است که اکنون بیش از ۵۰ درصد ظرفیت آن تکمیل است. همچنین در مسیر رودخانههای منتهی به گناباد که به ۴ رودخانه اصلی با نامهای «کال بهاباد»، کال «ناصر خسرو»، کال معروف به «خرکُش» و کال «شش انگشتی» تبدیل میشود؛ بیش از ۷۰ بند سنتی خاکی موجود است؛ در نتیجه ۴ رودخانه شهر گناباد و روستاهای اطراف را تهدید میکند.
ابتدا کال بهاباد که توسط سیل بند مسیر آن تغییر میکند اما به دلیل خاک نرم امکان دارد در صورت حجم وسیع آب بخشهایی (مسکونی، کشاورزی و دامداری) از منطقه کوی شرقی( قصبه شهر ) و روستای بهاباد دچار خسارات جدی شود.
کال ناصرخسرو در صورت وقوع سیل و عدم بهرهمندی از دیوار ساحلی در نقاطی از مسیر رودخانه منطقه مسکونی خیابان غفاری، ناصر خسرو و سعدی به ویژه حاشیه رودخانه بدون شک تخریب خواهند شد.
مسدود شدن راههای ارتباطی بیمارستان بهلول که البته با اسقرار هلیکوپتر اورژانس نگرانی برای دسترسی به تنها بیمارستان مجهز شهرستان نیست اما عبور کال ناصر خسرو از نزدیکی این بیمارستان و عدم وجود دیوار ساحلی میتواند ساختمان بیمارستان را به علت هجوم سیل مورد تهدید قرار دهد.
اما در انتهای کال ناصرخسرو شهرک توحید بیشترین آسیب را خواهد دید، ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه به کلی نابود خواهد شد و در ادامه سیلاب روستاهای مند و بخش کشاورزی روستای دلویی را تهدید میکند.
آب از وسط شهرک سعدی، بخشی از خیابان جانبازان و شهدا، خیابان عدالت، سلمان فارسی و حتی بخشی از بلوار طالقانی در ادامه، بلوار معلم، آیت الله هاشمی رفسنجانی، مالک اشتر، فاز ۳ فرهنگیان به سمت زیرگذر که در اصل زیرگذر پل احداثی در مسیر این رودخانه است و در انتها بخشهای کشاورزی روستاهای بیلند و باغ آسیا عبور میکند!
اما در همان ابتدا دیوار ساحلی و سیل بند واقع در شهرک سعدی میتواند از هجوم سیلاب البته سیلاب نه چندان وسیع به سمت داخل شهر جلوگیری کند.
کال شش انگشتی به مراتب کم خطرتر از مابقی رودخانههاست چرا که حاشیه شهر گناباد عبور میکند و در مسیر جاده ارتباطی گناباد بجستان، روستای قنبرآباد و مزارع کشاورزی را مورد تهدید قرار میدهند. هرچند که ادغام کال خرکش با این رودخانه میتواند خسارات سنگینتری را به همراه داشته باشد.
- آمادهباش تمامی دستگاههای شهرستان گناباد
حامد قربانی فرماندار گناباد در زمینه آمادگی برای مقابله با سیل اظهار کرد: با توجه به افزایش بارشها تمامی مدیران ستادی شهرستان گناباد در آمادگی کامل قرار دارند.
وی اضافه کرد: مسئولان ستاد مدیریت بحران باید مکانهای اسکان اضطراری را پیش بینی کنند و در زمان وقوع هر نوع خسارتهای احتمالی آمادگی اسکان سریع آسیبدیدگان را داشته باشند و همه ماشینآلات سنگین هم باید در خدمات این ستاد قرار گیرد.روسای همه دستگاههای اجرایی باید از مرخصی بازگشته و به صورت ۴۸ ساعته در محل خدمت خود حضور داشته باشند.
فرماندار گناباد خاطرنشان کرد: با پیش بینیهای صورت گرفته تمامی تمهیدات لازم دیده شده و در شرایط مناسبی برای مقابله با سیل احتمالی قرار داریم.
مهران حسین زاده شهردار گناباد نیز درباره وضعیت شهر برای مقابله با سیل و اقدامات صورت گرفته اظهار کرد: پیرو هشدارهای اخیر کارشناسان هواشناسی و احتمال وقوع سیل در منطقه، شهرداری گناباد در جهت مقابله با سیل احتمالی و وقوع خسارات به حالت آماده باش درآمد است.
وی افزود: با توجه به اقدامات پیشگیرانه انجام شده وضعیت رودخانههای فصلی به جهت هدایت سیلابها و جلوگیری از ورود سیلاب به داخل شهر مطلوب است.