به دنبال خشکسالی شدید در استان کرمان و خشک شدن چشمه سارها و مراتع عشایر استان در مشکل ناشی از کم آبی گرفتار شده و نیازمند تدبیر دولت برای حل مشکلات متعددشان هستند. کاهش ۶۹ درصد بارندگی و تشدید خشکسالی در کرمان باعث بروز مشکلات فراوان شده است. بروز پدیده ریزگردها، آثار سوء محیط زیست، […]
به دنبال خشکسالی شدید در استان کرمان و خشک شدن چشمه سارها و مراتع عشایر استان در مشکل ناشی از کم آبی گرفتار شده و نیازمند تدبیر دولت برای حل مشکلات متعددشان هستند.
کاهش ۶۹ درصد بارندگی و تشدید خشکسالی در کرمان باعث بروز مشکلات فراوان شده است. بروز پدیده ریزگردها، آثار سوء محیط زیست، خشک شدن مزارع، مهاجرت روستاییان و گسترش حاشیه نشینی تنها گوشه ای از پیامدهای سوء خشکسالی به شمار می آیند.
به گفته علی رشیدی نژاد مدیرعامل آبفار کرمان ۸۴۹ روستای استان کرمان با کمبود شدید آب مواجه هستند؛ همچنین مجتبی ابراهیم نژاد معاون بهره برداری امور آب و فاضلاب استان کرمان هم اعلام کرده که در صورت بی توجهی به مدیریت مصرف آب در تابستان امسال ۹ شهر استان کرمان دچار بحران شدید آبی خواهند شد.
علی عرب پور معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان کرمان هم گفته است: بیشترین کاهش بارندگی در کشور در سال آبی امسال مربوط به سیستان و بلوچستان و بعد از آن کرمان است و کرمان مقام دوم را با منفی ۶۹ درصد کاهش بارندگی به خود اختصاص داده است.
کم آبی ۷۰ درصد جمعیت عشایر را تهدید می کند
چندی پیش شاهپور علایی مقدم، قائم مقام سازمان امور عشایر ایران با حضور در شورای مدیریت بحران استان کرمان گفت: ۷۰ درصد جمعیت عشایری استان کرمان و همچین ۷۰ درصد دام های آنها به دلیل خشکسالی و کمبود مراتع در معرض خطر جدی قرار دارند.
علایی مقدم با اشاره به اینکه جامعه عشایری در بخش خشکسالی به شدت آسیب پذیر است و مستقیما با اقلیم سر و کار دارد، افزود: اگر در کرمان نگاه ویژه ای به مشکلات بخش عشایری نشود ۷۰ درصد عشایر استان شغل خود را از دست می دهند و معضلات اجتماعی، حاشیه نشینی و … بیشتر خواهد شد.
دردهایی که خشکسالی بر دل عشایر گذاشت
یکی از عشایر بم اظهار کرد: مشکلات فراوانی بر اثر کاهش بارندگی و خشکسالی در مناطق عشایری به وجود آمده است؛ تمام چشمه سارها خشک شده اند و با کمبود آب مواجه هستیم.
مشکلات فراوانی بر اثر کاهش بارندگی و خشکسالی در مناطق عشایری به وجود آمده است؛ تمام چشمه سارها خشک شده اند و با کمبود آب مواجه هستیم
وی گفت: محل نگهداری دام ها مورد هجوم حشرات موذی به ویژه پشه، کنه و کَک قرار گرفته به گونه ای که داخل کرک و روی پوست گوسفندان مملو از کَک است. این حشره موذی حتی خانه ها را هم آلوده کرده و احتمال بروز بیماری وجود دارد و در این خصوص از مسئولان یاری می طلبیم.
هجوم حشرات موذی به محل نگهداری احشام
در این خصوص با معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایری استان کرمان به صحبت نشستیم او با اشاره به وضعیت خشکسالی در کرمان اظهار کرد: مشکلات مناطق عشایری به دلیل وابستگی آنها به آب های سطحی و مراتع طبیعی نسبت به جوامع روستایی و شهری در بخش کشاورزی و باغداری بسیار محسوس تر و اثرگذارتر است.
سالاری با اشاره به اینکه خشکسالی مشکلات فاحشی برای مراتع طبیعی استان کرمان به وجود آورده است، گفت: برای تامین آب این خانوارها در بحث شرب و دام و تامین علوفه دام از مراتع؛ اداره کل امور عشایر استان کرمان با هماهنگی سازمان مرکزی، استانداری و سازمان مدیریت برنامه و بودجه بحث خشکسالی را در دست پی گیری دارد.
دامها تلف می شوند
یکی از عشایر رودبار جنوب در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه خشکسالی های پی در پی مشکلات زیادی را برای عشایر به وجود آورده است، اظهار کرد: تقریبا هر عشایر حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ راس دام برای نگهداری دارند که همین تعداد هم به دلیل خشکسالی در حال تلف شدن هستند.
وی با گلایه از مسئولان به دلیل عدم رسیدگی به مشکلات حوزه دامداری شهرستان رودبارجنوب افزود: اگر از هر روستا و عشایری در رودبارجنوب در خصوص وضعیتشان سوال شود متوجه می شوید که تعدادی از گوسفندان به دلیل نداشتن علوفه تلف شده اند و این در حالیست که هیچ کمکی هم از سوی مسئولان دریافت نمی کنند.
مدیرکل امور عشایری جنوب استان کرمان هم در گفتگو با مهر اظهار کرد: امسال به دلیل کاهش نزولات آسمانی و روییده نشدن علوفه در مراتع شرایط سختی برای عشایر منطقه ایجاد شده است.
اسلام شاهرخی از انجام پی گیری های متعدد برای حل مشکلات عشایر از جمله چندین نوبت بازدید از مناطق عشایری، برگزاری جلسه شورای عشایری شهرستان و جلسات ستاد بحران استان خبر داد و افزود: هیئت دولت مصوباتی برای کمک رسانی در بحث علوفه و آب شرب داشته اما هنوز اعتبارات تخصیص نیافته است.