سرمایه گذاری در بورس همواره یکی از مهم ترین روش های موجود به منظور افزایش میزان سرمایه در بازارهای جهانی است. در حقیقت سرمایه گذاری در بورس وخرید سهام می تواند نتایج مثبت وسازنده ای را برای سرمایه گذار در پی داشته باشد.در ایران با توجه به اینکه حجم انبوهی از نقدینگی طی سالهای گذشته […]
سرمایه گذاری در بورس همواره یکی از مهم ترین روش های موجود به منظور افزایش میزان سرمایه در بازارهای جهانی است. در حقیقت سرمایه گذاری در بورس وخرید سهام می تواند نتایج مثبت وسازنده ای را برای سرمایه گذار در پی داشته باشد.در ایران با توجه به اینکه حجم انبوهی از نقدینگی طی سالهای گذشته در بانک ها به منظور اخذ سود بانکی از سوی مشتری بلوکه شده است به نظر می رسد با تزریق نقدینگی به بازارهای اقتصادی از سکه وارز گرفته تا مسکن وخودرو شاهد رشد شاخص بورس طی سال جاری باشیم. درواقع با کاهش نرخ سود بانکی از یک طرف وخروج پول از بانک ها از طرف دیگر باید در انتظار تزریق نقدینگی وخرید سهام های مختلف از طریق مشتریان بورسی کشور باشیم.
البته اگر نگاهی به بورس تهران کنیم متوجه می شویم شاخص بورس اوراق بهادار تهران که اسفندماه سال گذشته رکورد ۹۹ هزار واحدی را زد،این روزها در سراشیبی افتاده است.درست به همان میزان که تحلیلهای نگران کنندهای از بازار سرمایه به گوش می رسد،تحلیلهای خوشبینانه ای هم مطرح می شود که نشان میدهد شرایط بازار سرمایه آنچنان هم بد نیست.
البته بخشی از این کاهش ناشی از تحولات بین المللی است؛مثل خروج دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا از برجام واعمال تحریم های گسترده بر ایران است.
شاید برآیند عمومی این باشد که این تهدیدها بر اقتصاد ایران تاثیر منفی می گذارد، اما بنا به گفته اقتصاددانان این تحولات مقطعی است و تلاطم ارزی و یا کاهش شاخص بورس موقتی است.
به منظور بررسی بازار بورس در سال جاری با کارشناسان وفعالان این بازار گفتگو کرده ایم تا از نظرات آنها درباره این موضوع مهم مطلع شویم.
رشد شاخص بورس در آینده نزدیک
حمید میرمعینی تحلیلگر بازار سرمایه درباره تحولات بورس گفت: ریزش شاخص بورس ناشی از جو روانی نیست. هرچند که افزایش قیمت دلار سبب شده تا بسیاری از شرکتهای پذیرفته شده در بورس از تغییرات مثبت نرخ ارز عمدتا متاثر شده و سودآوری آنها مثبت شود، اما این سودآوری به تنهایی کافی نیست.
وی افزود: اگرچه مولفه ارز سبب رشد شاخص بورس شده است ،اما سایر مولفهها از جمله ریسک سیاسی،محدودیتهایی که ناشی از خروج از برجام ، افزایش تنشهای سیاسی و افزایش قیمت ارز جو ناامنی ایجاد کرده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه این ناامنی در سرمایهگذاری داراییهای مالی را هم متاثر کرده است،عنوان کرد: این داراییهای مالی عمدتا در بخش سهام ،اوراق مشارکت و اوراق بدهی هستند که با توجه به ناامنی انتظاری که ایجاد شده و هم انتظار تورمی که بابت افزایش نرخ ارز ایجاد شده ، افت ارزش داشته اند.
میرمعینی گفت:بازار سهام در آینده یکی از بازارهایی مناسب برای سرمایه گذاری است؛ در بلند مدت هم سودآوری شرکتها به واسطه افزایش نرخ ارز و هم ارزش جایگزینی شرکت ها به لحاظ ترازنامه ای و نگاه دارایی محور افزایش مییابد که باعث می شود قیمت سهام آنها جذابیت پیدا کند.
وی افزود:پیشبینی میشود که بازار سرمایه حداکثر از دوماه آینده برای سرمایه گذاری محل مناسبی باشد؛ مگر اینکه اتفاق سیاسی خیلی شدیدی بیفتد که دارایی های مالی دیگر امن نباشند.
این کارشناس سرمایه عنوان کرد: اگر ناامنی سیاسی به چالشهای سیاسی ختم نشود و تنشهای منطقهای حاد نشود، بازار سرمایه جا برای رشد خواهد داشت.
عبورچشم انداز بورس از کانال دلار
حسام حسینی کارشناس فعال در بازار بورس گفت:قبل از تکنرخی شدن ارز و اعلام قیمت ۴۲۰۰ تومانی برای دلار بیشتر کارشناسان معتقد بودند که صنایع کالایی در صدر صنایع پربازده امسال قرار میگیرند.این ارزیابیها بعد از تکنرخی شدن ارز نیز تغییر محسوسی نکرد و دلیل آن را میتوان در سابقه بورسبازان ازسیاستهای دستوری در بازار ارز طی سالهای اخیر جستوجو کرد.
وی گفت:بعید بهنظر میرسد که تصمیم سیاستگذار در راستای تکنرخی شدن ارز پایدار بماند، علت این است که این امر ابهامات و مشکلات زیادی در اقتصاد بهوجود میآورد. از اینرو بهنظر میرسد با گذشت زمان در نهایت نرخ دلار در مسیر صحیح خود حرکت کند. این امر میتواند بار دیگر وضعیت صنایع کالایی را بهبود دهد.در نهایت مسیر بورس طی سال جاری نیز از ناحیه رشد مناسب نرخ دلار رقم خواهد خورد.
بازار ارز پیشتاز بازارها خواهد بود
محمد گرجی آرا دیگر کارشناس فعال بازار بورس با اشاره به اینکه پیشبینی میشود، بازار سهام تا پایان سال جاری بازدهی حدود ۳۰ درصدی را نصیب سهامداران خود کند گفت: بر همین اساس نیز گفته میشود بورس اوراق بهادار تهران در سال جاری عقب ماندگی خود را از سایر بازارها مانند ارز، طلا و مسکن جبران خواهد کرد وعلاوه بر این صنایع کالایی از جمله پتروشیمی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی همچنان جزو صنایع پیش رو بازار در سال جاری خواهند بود. از جمله دلایل جذابیت سهام شرکتهای کالایی به ویژه تولیدکنندگان مواد خام، فروش صادراتی این شرکتها به دلار است.
وی تاکید کرد:جایی که به اعتقاد فعالان اقتصادی کشور در نهایت قانون فروش دلار ۴۲۰۰ تومانی (نرخ تعیین شده توسط دولت) به واردکنندگان از طرف شرکتهای صادراتی با توجه به نرخ دلار بازار آزاد امکانپذیر نخواهد بود و سرانجام دولت نرخ ارز رسمی و نحوه فروش آن را تعدیل خواهد کرد. در بررسی وضعیت بازارهای مختلف سرمایهگذاری نیز به نظر میرسد با توجه به تحولات ادامه دار سیاسی طی سال جاری و عدم اطمینان موجود در بازار سهام، بازار ارز (دلار) به عنوان عامل حفظ ارزش داراییها همچنان در بین سایر بازارهای مختلف کشور پیشرو باشد. به عبارت دیگر درسال جاری به دلیل ابهاماتی که پیرامون بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد، سرمایهگذاران به بازار دلار اقبال بیشتری نشان خواهند داد.
سخن آخر
بنابراین با توجه به نظرات کارشناسان وفعالان بازار بورس به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور با تزریق نقدینگی به بازار بورس شاهد رشد شاخص بورس در کشور باشیم هر چند نباید از ذکر این نکته مهم غافل شد که همواره حوزه بورس در ایران از تغییرات قیمت دلار وسکه وحتی خودرو تاثیر گرفته است. در حقیقت باید به این نکته مهم اشاره کنیم که رقابت بورس با سایر بازارهای اقتصادی به منظور جذب سرمایه همچنان به قوت خود باقی است.از سوی دیگر سیاست گذاری در بازار بورس می تواند نقش مهمی در جذب سرمایه داشته باشد به طوری که اگر شاهد واگذاری سهام شرکت های دولتی ونیمه دولتی در بورس باشیم واین سهام از سوی شرکت های خصوصی یا افراد حقیقی خریداری شود به طور قطع جذب بیشتر نقدینگی در بازار بورس را شاهد خواهیم بود.