رئیس اداره فرش دستباف سازمان صنعت معدن و تجارت استان یزد گفت: در چند سال گذشته با ورود جوانان به این عرصه و ایجاد کارگاه های جدید و با خوش فکری‌ها و نوآوری‌های آن‌ها شاهد طرح‌ و تولیدات بیشتری در استان هستیم به طوری که اکنون یزد در بین ۱۰ استان برتر تولید فرش دستباف […]

رئیس اداره فرش دستباف سازمان صنعت معدن و تجارت استان یزد گفت: در چند سال گذشته با ورود جوانان به این عرصه و ایجاد کارگاه های جدید و با خوش فکری‌ها و نوآوری‌های آن‌ها شاهد طرح‌ و تولیدات بیشتری در استان هستیم به طوری که اکنون یزد در بین ۱۰ استان برتر تولید فرش دستباف در کشور قرار گرفته است.

محمدمهدی نبی‌زاده با اشاره به رونق صنعت فرش دستباف در استان یزد گفت: در چند سال گذشته به دلایلی شاهد رونق و ارتقای فرش دستباف در استان یزد هستیم. اداره فرش‌ دستباف سازمان صمت استان سیاست‌هایی را در دستور کار خود قرار داده است که به ارتقاء کیفیت، ریزبافتی و هنری شدن فرش‌ها کمک کرده و سعی شده هنرمندان و تولیدکنندگان استان را به سمت افزایش کیفیت تولیدات سوق دهد.
وی با بیان این که ریز بافی در استان افزایش یافته است گفت: زمانی رجشمار فرش های دستباف یزد ۲۳ الی ۲۵ بود اما اکنون به حداقل ۳۰ رج افزایش یافته و حتی بعضا تا ۶۰ رج نیز در استان بافت می شود که این خود بر افزایش کیفیت فرش تاثیر به سزایی داشته است.
نبی‌زاده اظهار داشت: قبل از ثبت جهانی شهر یزد، فرش یزد و اردکان ابتدا به ثبت ملی و بعد به ثبت جهانی رسیده است و در واقع این یک برند تثبیت شده در معاملات بین المللی است که می تواند به صادرات و رونق فرش استان کمک کند.

فعالیت ۴۰ هزار بافنده در استان یزد
وی اذعان داشت: در چند سال گذشته با ورود جوانان به این عرصه و ایجاد کارگاه های جدید و با خوش فکری‌ها و نوآوری‌هایی که داشتند شاهد طرح‌ و تولیدات بیشتری در استان هستیم به طوری که اکنون یزد در بین ۱۰ استان برتر تولید فرش دستباف در کشور قرار گرفته است.
رئیس اداره فرش دستباف یزد با بیان این که سرشماری دقیقی از بافندگان و کارگاه های فرش دستباف انجام نشده است گفت: برآوردها حاکی از آن است که قریب به ۴۰ هزار بافنده در استان یزد فعال هستند که در بیش از ۶۷ کارگاه متمرکز و غیرمتمرکز در استان تولید دارند و علاوه بر آن ۱۰ شرکت تعاونی روستایی فرش دستباف به ازای هر شهرستان یک شرکت در زمینه تولید فرش دستباف در استان فعالیت دارند.
نبی‌زاده با بیان این که سالانه حدود ۲۰۰ هزار متر مربع فرش و تابلو فرش در استان بافته می شود اظهار داشت: از میان طرح های متنوعی که در استان بافت می شود فرش یزد و اردکان بیشترین فروش را دارند و از آن‌ها استقبال بیشتری می شود و سایر فرش ها نیز مشتریان خاص خود را دارند.

قیمت هر متر فرش دستباف یزد حداقل ۵/۱ میلیون تومان
وی با بیان این که فرش دستباف یک هنر صنعت محسوب می شود و نمی توان آن را قیمت گذاری کرد افزود: بسته به تعداد رج، مواد اولیه، ابریشم به کار رفته، طرح و نقشه ای که فرش دارد قیمت گذاری انجام می شود. در بازار فعلی حداقل قیمت هر متر مربع فرش دستباف از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع می شود حتی در نمایشگاه فرش دستباف یزد فرشی به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان نیز فروخته شد.

دلال بازی در بازار فرش دستباف یزد رایج نیست
نبی‌زاده اظهار داشت: بعضی از تولیدکنندگان مستقیما فرش خود را در بازار می فروشند و عده ای در قالب تعاونی برای فروش اقدام می کنند اما بسیاری از بافندگان خانگی آشنایی زیادی با بازار ندارند و حتی توانایی مالی برای خرید مواد اولیه فرش را ندارند از این رو است که به صورت دستمزدی کار می کنند.
وی در خصوص وجود دلالان و واسطه ها در بازار فرش دستباف گفت: در بازار فرش دستباف یزد مانند استان‌های دیگر دلالی و واسطه گری زیاد دیده نمی شود و رایج نیست. به طور کلی در زنجیره تولید فرش دستباف، افراد زیادی از طراح، بافنده، تاجر و …. وجود دارند تا یک فرش بافته شود و به فروش برسد.

تحریم‌ها تاثیر چندانی بر صنعت فرش دستباف یزد نداشته است
رئیس اداره فرش دستباف سازمان صمت یزد اظهار داشت: اعمال تحریم‌های آمریکا و قطع صادرات فرش ایران به این کشور بازار فرش در سطح کل کشور را تحت تاثیر خود قرار داد و استان یزد نیز از این موضوع بی نصیب نماند؛ اما از آنجایی که عمده تولیدات استان یزد در بازار داخل مشتری خاص خود را دارد این تحریم‌ها تاثیر چندانی بر بازار فرش دستباف استان یزد نداشته است.
نبی‌زاده با اشاره به ویژگی‌های منحصر به فرد بافت فرش دستباف تاکید کرد: صنعت فرش دستباف یک فعالیت کاملا منطبق با اقتصاد مقاومتی است که با هزینه بسیار کم اشتغال‌زایی دارد و می توان به عنوان یک شغل به آن نگاه کرد.