سرپرست میراث فرهنگی بافق با بیان اینکه این اداره در جریان کامل موضوع کشف دو اسکلت در قلعه تاریخی رضاآباد این شهرستان نیست، گفت: قطعاً تا قبل از انجام آزمایشات روی استخوانهای کشف شده نمیتوان در مورد قدمت آنها اظهارنظری کرد. لیلی رنجبر در مورد اسکلتهای مکشوفه در جریان مرمت این بنای تاریخی، به […]
سرپرست میراث فرهنگی بافق با بیان اینکه این اداره در جریان کامل موضوع کشف دو اسکلت در قلعه تاریخی رضاآباد این شهرستان نیست، گفت: قطعاً تا قبل از انجام آزمایشات روی استخوانهای کشف شده نمیتوان در مورد قدمت آنها اظهارنظری کرد.
لیلی رنجبر در مورد اسکلتهای مکشوفه در جریان مرمت این بنای تاریخی، به واقع شدن قبرستانی در مجاورت این قلعه اشاره کرد و گفت: احتمال دارد این استخوانها که در حین گودبرداری کشف شده و از خاک بیرون آمدهاند، متعلق به بخشی از این قبرستان باشد ولی میراث فرهنگی هنوز در جریان کامل این موضوع نیست.
اخیراً «محمدرضا آیتاللهی» مسئول پزشکی قانونی بافق اظهار کرده است که این اسکلتها مربوط به روستاییان ساکن در نزدیکی قلعه و قدمت آنها بین ۵۰ تا ۱۰۰ سال پیش بوده است.
۸۰۰ سال از احداث نخستین رصد خانه ایران گذشت
۸۰۰ سال پیش، در روزگاری که هنوز خبری از تلسکوپ و دوربین های نجومی نبود، خواجه نصیرالدین طوسی رصدخانه ای را بنا کرد که سال ها به عنوان پیشرفته ترین رصد خانه جهان شناخته می شد و محلی برای مطالعات فصلی و نجومی دانشمندان ایرانی به حساب می آمد.
این رصد خانه یادگاری از دوران طلایی علم و فرهنگ ایران در دنیا به حساب می آید و یکی از یادگارهای علمی و فلکی خواجه نصیرالدین طوسی، فیلسوف، ریاضیدان و منجم بزرگ دوره ایلخانی و صاحب رساله مشهور اخلاق ناصری و زیج معروف ایلخانی است که به دست او، با همراهی عده ای از فضلا و دانشمندان بنا شده است.
کارشناسان بر این باورند که در زمان الغ بیگ ( پادشاه سلسله تیموری) و با احداث رصد خانه سمرقند به دستور او، دانشمندان مراغه تشویق می شوند که به سمرقند بروند اما آنها از این امر سر باز می زنند و ترجیح می دهند برای انجام مطالعات خود در رصد خانه مراغه بمانند.
هم اکنون این اثر باستانی همه روزه توسط گردشگران داخلی و خارجی مورد بازدید قرار می گیرد و استقبال خوبی نیز برای دیدن این اثر باستانی کشور به ثبت رسیده است.
تمبک قجری ساخته شد
تمبکی با الهام از تمبک دوره قاجار در راستای حفظ، احیا و اشاعه هنر های سنتی ایران، توسط سید محمد طباطبایی هنرمند کارگاه ساز پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ساخته شد.
سید عبدالمجید شریف زاده گفت: مطالعه و ساخت این تمبک توسط این هنرمند با درجه یک هنری که سابقه ۲۰سال ساخت ساز را در کارگاه ساز پژوهشکده هنرهای سنتی دارد صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه تاکنون اغلب سازهای دوره قاجار مانند تار، سه تار، سنتور و کمانچه نمونه سازی شده افزود: تا پیش از این اقدامی برای ساخت تمبک این دوره و زنده کردن این هنر انجام نشده بود.
شریف زاده تصریح کرد: از اینرو با استفاده از منابع تصویری، تحقیق میدانی، مصاحبه با اساتید این رشته و الهام از تمبک های موجود در موزه های تهران این ساز در کارگاه ساز پژوهشکده هنر های سنتی ساخته شد.
رئیس پژوهشکده هنر های سنتی پژوهشگاه ،گفت: جنس این ساز از چوب گردو و تکنیک ساخت آن به صورت دو تکه است که از لحاظ فنی قدری مشکل تر از ساخت تمبک یکپارچه است.