رضا شریعتی، روزنامهنگار: اردیبهشت ماه امسال بود که عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور، گفت: در سال گذشته ۶۴۰ نفر در اثر مسمومیت با قرص برنج در کشور جان خود را از دست دادهاند. کامبیز سلطانینژاد متخصص سم شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور، با […]
رضا شریعتی، روزنامهنگار:
اردیبهشت ماه امسال بود که عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور، گفت: در سال گذشته ۶۴۰ نفر در اثر مسمومیت با قرص برنج در کشور جان خود را از دست دادهاند.
کامبیز سلطانینژاد متخصص سم شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور، با اشاره به آمار مرگ و میر سال گذشته براثر استفاده از قرص برنج گفت: در سال گذشته ۶۴۰ نفر در کشور بر اثر مسمومیت با قرص برنج جان خود را از دست دادند، این رقم در مقایسه با سال قبل از آن که آمار تلفات قرص برنج در کشور، ۵۹۸ نفر بود، هفت درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: بیشترین آمار تلفات در سال گذشته به ترتیب مربوط به استان های تهران با ۱۳۴، مازندران با ۸۸ و گیلان با ۶۹ فوتی بوده است.
متخصص سم شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی توضیحاتی درباره قرص برنج ارائه داد و گفت: یک گروه از عوامل دفع آفات که به علت اثربخشی زیاد و قیمت ارزان به عنوان جونده کش و فومیگانت در برخی از کشورها از جمله ایران مورد استفاده قرارگرفتهاند، فسفیدهای فلزی مانند فسفید آلومینیوم، فسفید روی و فسفید منیزیوم است.
سلطانینژاد با اشاره به مصرف قرص برنج در نگهداری از محصولاتی مانند برنج تصریح کرد: قرص های حاوی فسفید آلومینیوم در کشور ما، به ویژه در نواحی شمالی کشور تحت عنوان ” قرص برنج” جهت نگهداری برنج و سایر غلات در انبارها و جلوگیری از تاثیر مخرب حشرات موذی، نسبتا رایج است. این فرآورده تولید داخلی نداشته و بیشتر با نام تجاری Phostoxin® وارد کشور می شود.
*رنج خودکشی
دکتر رضا جانبراری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با جمله با بیان اینکه قرص برنج پادزهر ندارد، گفت: با مصرف این ماده فرد مسموم شده احساس تشنگی کرده و با مصرف مایعات سرعت مرگش تشدید مییابد.
وی با بیان اینکه با مصرف این قرص فرد دچار تنگی نفس میشود، اظهار کرد: ایست قلبی تنفسی و مشکلات کبدی و کلیوی از راههای تشخیص مسمومیت قرص برنج است
جانبراری با تاکید بر اینکه مصرف کننده دچار حالت تهوع، درد از ناحیه شکم، اسهال، تنگی نفس، نارسایی قلبی و عروقی میشود، اظهار کرد: فرد مصرف کننده کبود شده و احساس خفگی میکند و خودکشی از این طریق رنج زیادی دارد.
*استشهاد برای خرید قرص برنج
در همین رابطه علی بیشهسری، فروشنده برنج در گفت وگو با جمله با بیان اینکه از قرص برنج برای جلوگیری از ایزی زدن برنج –شپشک- در استانها استفاده میشود، گفت: بسیاری از خانوادهها در مناطق خشک و مرطوب این قرص را در برنجهای خود میگذارند تا دچار آفت نشود.
وی با بیان اینکه این قرص در عطاریها و داروخانهها به فروش میرسد، اظهار کرد: برخی فروشندگان برای آنکه قیمت این قرص پائین بوده اما کشنده است، از فرد درخواست استشهاد نامه از شورای محل میکنند تا مبادا مشکلی پیش بیاید.
*سود فروش قرص برنج به قیمت جان افراد
رضا ناصری، عطار هم در گفتوگو با جمله با تاکید بر آنکه اقدام به فروش این قرص به افراد جوان نمیکنیم، اظهار کرد: اما متاسفانه برخی همکارانمان این موضوع را جدی نمیگیرند و به فکر سود چند هزار تومانی هستند.
این عطار با تاکید بر آنکه امیدوار است تا مسئولان به این موضوع رسیدگی کنند، افزود: افسردگی افراد و رابطه آن با خودکشی در آمار مصرف این قرص موثر است.
ناصری همچنین از فروشندگان بازار سیاه این قرص به عنوان افرادی مجرم یاد کرد و خواستار رسیدگی مسئولان شد.
*دسترسی محدود اما آسان!
قرص برنج، حاوی فسفید آلومینیوم است که در نواحي شمال كشور به منظور حفظ و نگهداري برنج در انبارها و جلوگيري از تخريب آنها توسط حشرات و همچنين دفع آفات ساير غلات انبار شده استفاده ميشود. معضل خودکشی دردناک با این قرص در جامعه از سرنوشتهای شومی خبر میدهد که مرگشان از سرگذشتشان هولناکتر است. این آمار تا اندازهای وحشتناک است قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت خرداد ماه به رئیس قوه قضائی نامه مینویسد و از این موضوع ابراز تاسف میکند. او در قسمتی از این نامه مینویسد که متاسفانه برخی از خرده فروشان دسترسی به این قرص را آسان کردند.علیرغم آنکه برای دسترسی به این قرص سختگیریهایی هم صورت میگیرد اما در اردیبهشت ماه همین امسال در شهرستان نقده استان آذربایجان غربی سه دانشآموز دختر مقطع اول متوسطه به صورت همزمان اقدام به خودکشی کردند. با این تفاسیر لازم است تا مسئولان نسبت به برخورد با فروشندگان غیر مجاز و یا سهل انگار برخورد قانونی داشته باشند.