ذخایر شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه ارس که تنها منبع پرورش این آبزی کشور به شمار می رود کاهش یافته و این آبزی در معرض انقراض است. در حال حاضر برند جهانی شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه پشت سد ارس و به نام آذربایجان غربی به ثبت رسیده اما از سال […]
ذخایر شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه ارس که تنها منبع پرورش این آبزی کشور به شمار می رود کاهش یافته و این آبزی در معرض انقراض است.
در حال حاضر برند جهانی شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه پشت سد ارس و به نام آذربایجان غربی به ثبت رسیده اما از سال ۹۳ تاکنون به دلایل مختلف از جمله تردد غیرمجاز صیادان میزان تولید و همچنین ذخایر آن به شدت کاهش یافته و موجب نگرانیهایی در خصوص خطر انقراض آن شده است.
دریاچه پشت سد ارس پلدشت که در شمال آذربایجان غربی و هم مرز با جمهوری خود مختار نخجوان قرار دارد تنها منبع آب شیرین پرورش شاه میگوی دراز کشور است و هم اکنون میزان تولید این آبزی از ۲۷۰ تن در سالهای گذشته به ۵.۵ تن کاهش یافته است.
هر چند تولید ۲۷۰ تنی این آبزی مربوط به سالهای بسیار دور است و در سالهای اخیر میزان برداشت سالیانه شاه میگوی سد ارس به ۶۰ تن میرسید اما تهدیدات زیاد و عوامل انسانی از جمله افزایش ترددهای غیرمجاز صیادان و مردم در این دریاچه موجب شده میزان تولید سال گذشته به ۵.۵ تن برسد.
سالیانه ۶۰ تن شاه میگوی دراز آب شیرین از سد ارس برداشت و به کشورهای مختلف دنیا به خصوص کشورهای اروپایی، آسیایی صادر و هر سال ارزآوری خوبی را نصیب کشور و استان میکرد اما از سال ۹۳ به خصوص سال ۹۶ تاکنون نه تنها میزان تولید این آبزی کاهش یافته بلکه سیر نزولی ذخایر آن آغاز و همچنان تداوم دارد.
آذربایجان غربی که هم اکنون نیز رتبه نخست در تولید شاه میگوی دراز آب شیرین را داراست امروز با تهدید جدی خطر انقراض این گونه ارزشمند و اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و در صورت غفلت و بی توجهی باید منتظر بحران جدی تر در زمینه تولید و پرورش شاه میگوی سد ارس بود.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت شاه میگوی سد ارس گفت: از سال ۹۳ تاکنون سیر نزولی ذخایر شاه میگوی سد ارس آغاز شده و از سال ۹۶ این روند نزولی تشدید شده است.
فصیح با بیان اینکه از سال ۹۳ تاکنون با ورود و افزایش تردد صیادان غیرمجاز به سد ارس عملاً تولید و پرورش شاه میگو دچار مشکل اساسی شده است عنوان کرد: صید بی رویه و غیرمجاز شاه میگو در کنار سایر آبزیان در این منطقه موجب بروز بحران اساسی در زمینه ذخایر شاه میگوی سد ارس شده است.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با بیان اینکه علت اصلی در خصوص کاهش ذخایر این آبزی و ادامه روند نزولی آن توسط مؤسسه تحقیقات آرتمیای کشور در دست مطالعه و بررسی است گفت: ترددهای غیرمجاز صیادان و ایجاد استرس به شاه میگو همچنین سبب فرار این آبزی به سمت آبهای کشور آذربایجان شده است.
فصیح با بیان اینکه در صورت بهبود شرایط نیز تولید بر اساس نیاز و بازاریابیهای انجام شده صورت میگیرد گفت: مجوز صید به شرکتهای بهره بردار در دریاچه پشت سد ارس دو ماهه است و بر اساس نیاز بازارهای صادراتی اجازه برداشت شاه میگو داده میشود.
وی در خصوص حرف و حدیثهایی در زمینه پایین بودن کیفیت آب سد ارس و ارتباط آن با کاهش ذخایر شاه میگو اظهار داشت: آب دریاچه سد ارس به دلیل بالا بودن میزان جلبک قابل شرب نیست اما برای صنعت آبزی پروری بسیار مناسب و غنی است و این اظهارنظر را قبول ندارم.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با بیان اینکه این موجود باید به صورت زنده صادر شود گفت: شاه میگو در خارج از فصل صید به صورت فرآوری شده ارائه میشود و آذربایجان غربی در خارج از فصل صید به دلیل بالا بودن هزینههای تولید نمیتواند از نظر قیمت با سایر تولیدکنندگان رقابت کند.
فصیح با اشاره به میزان اشتغالزایی بیان کرد، همزمان با صید شاه میگو در دریاچه پشت سد ارس برای ۷۰ نفر به صورت مستقیم و برای ۷۰ نفر دیگر به صورت غیر مستقیم شغل ایجاد میشود.
اظهارات مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی در خصوص کاهش ذخایر شاه میگو در حالی عنوان میشود که مدیر مرکز تحقیقات آرتمیای کشور پایین بودن کیفیت آب سد ارس و نیز کاهش ارتفاع آن را یکی از مهمترین دلایل کاهش ذخایر شاه میگو عنوان میکند.
مدیر مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با هشدار به خطر انقراض شاه میگوی سد ارس گفت: زنگ خطر انقراض این آبزی از سال ۹۳ به صدا در آمده و در صورت بی توجهی باید شاهد از بین رفتن این گونه ارزشمند در سد ارس باشیم.