اشاره کاوه ایرانی روزنامه نگار ماجرای ساقط شدن پهپاد متجاوز آمریکایی توسط پدافند ایران همچنان موضوع اول رسانه های جهان است. این در حالی است که دولت آمریکا به شدت برای بازسازی وجهه جهانی خود در تلاش است. مقامات آمریکایی در روزهای گذشته همزمان با تبلیغات گسترده ضد ایرانی، تحرکات دیپلماتیک خود را نیز افزایش […]

اشاره

کاوه ایرانی
روزنامه نگار

ماجرای ساقط شدن پهپاد متجاوز آمریکایی توسط پدافند ایران همچنان موضوع اول رسانه های جهان است. این در حالی است که دولت آمریکا به شدت برای بازسازی وجهه جهانی خود در تلاش است. مقامات آمریکایی در روزهای گذشته همزمان با تبلیغات گسترده ضد ایرانی، تحرکات دیپلماتیک خود را نیز افزایش داده اند. این در حالی است که روز دوشنبه رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده که در واکنش به ساقط کردن پهپاد متجاوز آمریکایی توسط ایران، فرمان اعمال تحریم‌های جدیدی را علیه ایران صادر کرده است.

به گزارش «جمله» به نقل از یورونیوز، دونالد ترامپ با تاکید بر این ادعا که ایران باید از حمایت از تروریسم دست بردارد، از تمایل بالایش برای توافق با تهران خبر داد و بار دیگر مدعی شد: «به دنبال درگیری با ایران نیست ولی اظهار داشت که با دستور اجرایی صادر شده افزون بر رهبر ایران و دفتر او حتی نزدیکان رهبر ایران مشمول تحریم‌ها می‌شوند و دسترسی آنها به منابع مالی اصلی و حامی آنها مسدود خواهد شد.» در همین حال، استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز در تشریح ابعاد تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران گفت که فرمان آقای ترامپ میلیاردها دلار از دارایی‌های ایران را مسدود می‌کند. وزیر خزانه‌داری آمریکاهمچنین تصریح کرد که محمد جواد ظریف، نیز در هفته جاری در فهرست تحریم‌های جدید آمریکا قرار می‌گیرد. منوچین در تشریح ابعاد دیگر تحریم‌های تازه آمریکا گفت که هشت فرمانده سپاه پاسداران ایران نیز مشمول تحریم‌های ایالات متحده شده‌اند. به گفته وزیر خزانه‌داری آمریکا، محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی، علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی و امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه از جمله این هشت فرمانده هستند. او خطرنشان کرد که آمریکا در مورد تحریم‌های جدید ایران با متحدانش مشورت نکرده و در عین حال یاد آور شده که طراحی این تحریم‌ها پیش از هدف قرار دادن پهپاد آمریکا توسط ایران و بر پایه اقدامات پیشین این کشور آغاز شده بود.

راه هایی که بسته می شوند
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بامداد سه‌شنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «تحریم بی‌حاصل رهبری ایران و نیز فرمانده دیپلماسی کشور یعنی بسته شدن همیشگی راه دیپلماسی با دولت مستاصل آمریکا. دولت ترامپ در حال نابودی همه سازوکارهای جا افتاده بین‌المللی برای حفظ صلح و امنیت جهانی است.»
پیش از این مجید تخت‌روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، عصر دوشنبه در نیویورک در اظهار نظری در این زمینه گفته بود: «تصمیم امروز آمریکا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران نشانه دیگری است که آمریکا برای قوانین بین‌المللی و دیدگاه اکثریت جامعه بین‌الملل احترامی قايل نیست.» حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان نیز در واکنش به تحریم‌های اعلام شده آمریکا علیه مقام معظم رهبری، وزیر امور خارجه و ۸ تن از فرماندهان سپاه این تصمیم جدید کاخ سفید را «وقیحانه» و «احمقانه» خواند. رئیس جمهور که روز سه‌شنبه در جمع گروهی از مدیران ارشد نظام سلامت در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سخنرانی می‌کرد، با اشاره به تحریم‌های جاری و جدید آمریکا علیه ایران گفت: «هیچ حکومتی اگر یک ذره خرد و تدبیر داشته باشد نمی‌آید بالاترین مقام یک کشور را تحریم کند. آن هم نه تنها مقام سیاسی، بلکه مقام دینی، مقام اجتماعی و مقام معنوی، نه یک فرد که فقط رهبر ایران است که رهبر عاشقان ایران انقلاب اسلامی و شیعیان در جهان اسلام در سراسر جهان است. رهبر ایران فقط متعلق به ایران نیست این همه مردم در لبنان سوریه و عراق افغانستان پاکستان و کویت شیعه و غیر شیعه علاقه‌مند عاشق و مطیع هستند.»
آقای روحانی در سخنرانی خود بدون نام بردن از رئیس جمهوری آمریکا گفت: «یک آدمی بیاید یک کار وقیحانه و احمقانه انجام دهد؟ که چی؟ رهبر کشور را بگوید تا مثلا تحریم می‌کنم که نیاید آمریکا؟ خوشمزه است! ما آنها را راه نمی‌دهیم بعد می‌گویید شما نیایید؟» وی در مورد ضبط اموال موضوع قانون تحریم آمریکا تصریح کرد: «اموال رهبری را می‌خواهید تصرف کنید؟ اموال رهبری یک حسینیه و یک خانه ساده است. رهبران ما که مثل رهبران بقیه کشورها نیستند که در حساب‌های خارجی‌شان میلیاردها پول داشته باشند که بخواهید آنها را تحریم و تصرف کنید.» آقای روحانی تحریم‌های آمریکا علیه ایران را «جنایت بشری» خواند و افزود: «اقدامات اخیر آمریکا نشانه قطعی شکست آنهاست. اقدامات جدید کاخ سفید نتیجه سرخوردگی و سردرگمی در برابر ایران است. کاخ سفید معلولیت ذهنی دارد.» وی همچنین با یادآوری خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، خطاب به مسئولان آمریکایی گفت: «خودتان اعتبار خودتان را باطل کردید و از مذاکره عقب نشستید.»
واکنش های جهانی به سخنان رئیس جمهور
سخنان رئیس جمهور کشورمان در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفت.
رویترز یکی از رسانه هایی بود که به انتشار سخنان رئیس‌جمهور ایران پرداخت. در این خبر آمده است رئیس‌جمهور ایران درباره تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران گفت که این اقدام ترامپ نشان داد که آنها درباره تمایل به مذاکره با ایران دروغ می‌گویند.
خبرگزاری فرانسه هم در اخبار امروز خود سخنان رئیس‌جمهور ایران را منتشر کرد و در این باره نوشت: «رئیس جمهور ایران، با انتقاد از تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تحریم‌های جدید را نشان‌دهنده سردرگمی ترامپ دانست.» در ادامه این خبر آمده است که رئیس‌جمهور ایران با تاکید بر ناتوانی ذهنی ترامپ برای اعمال تحریم‌ها گفت: «رهبر ایران حساب بین‌المللی ندارد و مانند سایر رهبران دنیا نیست.» واشنگتن پست هم سخنان رئیس‌جمهور ایران منتشر کرد. در این خبر آمده است: «رئیس‌جمهور ایران در مورد تحریم‌های جدید گفت که ترامپ دچار ناتوانی ذهنی شده است و با اعمال تحریم علیه وزیر خارجه ما نشان داده است که تمایلی برای مذاکره با ما ندارد.» جروزالم‌پست هم در خبری سخنرانی امروز حسن روحانی را پوشش داد و در این باره نوشت: «روحانی تحریم‌های آمریکا را بی‌اهمیت دانست و در ادامه دولت آمریکا را عقب‌مانده دانست.» سی‌ان‌ان هم خبری را به این سخنرانی اختصاص داد و در این باره نوشت: «رئیس‌جمهور ایران، در مورد تحریم‌های جدید گفت که این تحریم‌ها نشان‌دهنده دروغ‌گویی ترامپ برای آغاز مذاکره با ایران است.» د نیشن هم رسانه دیگری بود که به سخنان روحانی پرداخت. در این خبر، آمده‌ است که رئیس‌جمهور ایران تحریم‌های آمریکا علیه ایران را نشان‌دهنده سرگردانی دولت ترامپ دانست.

بی ثباتی و سرگردانی ترامپ
دونالد ترامپ شاید به عنوان یک تاجر، شخص موفقی باشد اما با نگاهی به عملکرد دو سال گذشته او می توان به صراحت گفت که او در عرصه سیاست ناموفق ظاهر شده است. او در این مدت به طور همزمان از گزینه های نظامی، تحریم و کذاکره سخن می گوید که هرکدام دیگری را نفی می کنند. از سوی دیگر او در داخل آمریکا هم با چالش های فراوانی مواجه است. ترامپ در آخرین موضع خود در گفت‌وگو با شبکه هیل، وابسته به کنگره آمریکا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا او باور دارد بدون تائید کنگره می‌تواند دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند، گفت: «بله، چنین اختیاری دارم. اما کنگره به‌طور مرتب در جریان آنچه انجام می‌دهیم، قرار می‌گیرد و من فکر می‌کنم که آنها قدردان این موضوع هستند. من واقعاً مایل هستم آنها را در جریان بگذارم اما به لحاظ قانونی الزامی ندارم.» رئیس جمهور آمریکا درباره اظهارات نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که گفته بود ترامپ برای هر گونه اقدام خصمانه علیه ایران به مجوز کنگره نیاز دارد، اظهار داشت: «نه من مخالفم. ظاهراً اغلب مردم نیز با این حرف مخالفند.»
تناقض‌گویی و رفتار چندگانه ترامپ در روزهای اخیر نشان دهنده نوعی سردرگمی در هیات حاکمه آمریکا در قبال ایران است که این می‌تواند دلیلی بر بی‌کفایتی و بی‌ثباتی شخصیتی شخص اول این هیات باشد و او تنها در حال پیشروی به منطقه صفر است.