خرید تضمینی گندم کشت شده در ۳۹۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان همدان آغاز شد اما در این میان جلوگیری از عرض اندام واسطه ها و دلال ها در این مبادله امری ضروری است. طبق آنچه کارشناسان عنوان کرده‌اند از ابتدای مهر سال گذشته تاکنون که یک سال زراعی را در بر […]

خرید تضمینی گندم کشت شده در ۳۹۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان همدان آغاز شد اما در این میان جلوگیری از عرض اندام واسطه ها و دلال ها در این مبادله امری ضروری است.
طبق آنچه کارشناسان عنوان کرده‌اند از ابتدای مهر سال گذشته تاکنون که یک سال زراعی را در بر می‌گیرد در استان همدان ۵۵۹ میلی‌متر بارش ثبت شده به طوری که بارندگی‌های استان همدان نسبت به مدت‌مشابه سال زراعی گذشته ۱۹۵ میلی‌متر و نسبت به بلندمدت ۲۲۳ میلی‌متر افزایش داشته است.
بارندگی‌های امسال میزان تولید برخی محصولات کشاورزی را افزایش و برخی را کاهش داده است بارندگی‌ها در نقاط مختلف کشور و به تبع آن در استان همدان میزان تولید برخی محصولات کشاورزی را افزایش و برخی را کاهش داده است به طوری که پیش بینی‌ها در استان همدان از کاهش تولید گندم و در کشور از افزایش آن خبر می‌دهد تا جایی که تولید و برداشت گندم در کشور تا ۱۴.۵ میلیون تن پیش‌بینی شده است.
برداشت گندم در کشور از اواخر اسفندماه سال گذشته آغاز شده و رفته رفته در استان‌ها یکی پس از دیگری انجام می‌شود به طوری تا امروز که حدود ۳ ماه از فصل برداشت در کشور می‌گذرد محصولات تولیدی گندم جنوب کشور برداشت شده و برداشت گندم در استان‌های دارای اقلیم گرم و خشک خاتمه یافته است. همچنین برداشت گندم در استان‌های دارای اقلیم معتدل آغاز و از نیمه‌های تیرماه نیز استان‌های با اقلیم سرد برداشت گندم را آغاز می‌کنند که استان همدان در بین این گروه قرار دارد و طی یکی دو روز اخیر برداشت گندم در این استان همدان کلید خواهد خورده است. ۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشور تحت پوشش کشت گندم قرار گرفته است طبق آمار به دست آمده طی سال زراعی جاری افزون بر ۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشور تحت پوشش کشت گندم قرار گرفته است که از این میزان ۲ میلیون هکتار آن آبی و ۴ میلیون هکتار گندم دیم است.
طی چند سال اخیر نیاز گندم کشور از محل تولید داخلی تأمین شده و خود کفا بوده‌ایم که با توجه به میزان تولید گندم در سال جاری انتظار می‌رود امسال هم برای چهارمین سال متوالی از نظر تولید گندم خودکفا شویم و کل نیاز داخلی از محل تولید داخل تأمین شود.
نگاهی به وضعیت تولید این محصول در استان همدان بیانگر آن است که گندم کاران رفته رفته خود را برای برداشت محصول آغاز می‌کنند تا نتیجه دسترنج خود را ببینند.
اما با آغاز فصل برداشت گندم مسائلی مطرح می‌شود که از جمله آن حضور واسطه‌ها و دلال‌ها برای خرید گندم از کشاورزان است که از قضا هر سال هم تکرار می‌شود.
قیمت پایین خرید تضمینی راه را برای دلالان باز می‌کند
کارشناس کشاورزی استان همدان در این خصوص با اشاره به رشد روزافزون هزینه‌های کاشت، داشت و برداشت گندم تعیین قیمت هزار و ۷۰۰ تومانی خرید تضمینی این محصول را تیشه به ریشه خودکفایی دانست و گفت: تعیین این نرخ نتیجه‌ای جز کاهش انگیزه در کشاورز برای تولید و قاچاق محصول را در پی نخواهد دشت. معاون امور اقتصادی استاندار همدان ادامه داد: حذف واسطه‌ها درروند خرید تضمینی گندم از اولویت‌های کاری ماست. وی تاکید کرد: بر اساس دستورالعمل خرید تضمینی باید تا حد امکان از ذخیره‌سازی گندم در فضاهای باز جلوگیری و از تمام ظرفیت‌ها استفاده شود.
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۳ در خصوص ممانعت از خروج گندم از استان همدان عنوان کرد: خوشبختانه با نیروی انتظامی همکاری لازم وجود دارد و در صورت مشاهده هرگونه تخلفی گندم مربوطه به مراکز اصلی عودت داده می‌شود.
علی رحمانی‎فر با اشاره به اینکه فهرست نهایی اسامی سیلوها و مراکز خرید در اختیار نیروی انتظامی قرار می‌گیرد، عنوان کرد: بر این اساس نزدیک‌ترین مرکز خرید ملاک عمل برای عودت بار خواهد بود. مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۱۳ با اشاره به اینکه قیمت خرید تضمینی گندم یک هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده‌است، گفت: برای ممانعت از ورود دلالان به خرید گندم، خرید توافقی از طریق ارائه بخشنامه در دستور کار ما قرارگرفته به‌طوری‌که در این روش، تنها تشکل‌های صنفی و انجمن‌ها همچون کارخانه‌های آرد و ماکارانی باید از طریق ثبت در سامانه خرید تضمینی گندم اقدام به خرید محصول از کشاورزان به قیمتی بالاتر از نرخ تضمینی کنند. بااین تفاسیر آنچه مسلم است اینکه با توجه به فرا رسیدن فصل برداشت گندم در استان همدان و مراجعه زارعین و کشاورزان برای تحویل گندم مازاد بر نیاز خود به مراکز خرید دولتی و تعاونی‌های روستایی باید با افزایش نظارت و بازرسی، مانع از ورود افراد سود جو برای خرید گندم مورد نیاز استان شد/مهر.