فریدون مشیری پشت خرمن های گندم لای بازوهای بید / آفتاب زرد کم کم نهفت بر سر گیسوی گندم زارها / بوسه بدرود تابستان شکفت از تو بود ای چشمه جوشان تابستان / گرم گر به هر سو خوشه ها جوشید و خرمن ها رسید / از تو بود از گرمی آغوش تو هر گلی […]

فریدون مشیری
پشت خرمن های گندم لای بازوهای بید / آفتاب زرد کم کم نهفت
بر سر گیسوی گندم زارها / بوسه بدرود تابستان شکفت
از تو بود ای چشمه جوشان تابستان / گرم
گر به هر سو خوشه ها جوشید و خرمن ها رسید / از تو بود از گرمی آغوش تو
هر گلی خندید و هر برگی دمید / این همه شهد و شکر از سینه پر شور تست
در دل ذرات هستی نور تست / مستی ما از طلایی خوشه انگور تست
راستی را بوسه تو بوسه بدرود بود / بسته شد آغوش تابستان ؟ خدایا / زود بود
درهم شكننده مرزهای موسيقی خاص و عام
۱۱ ژوئيه ۱۹۳۷: ۸۲ سال پيش در چنين روزی جرج گرشوين در هاليوود لس‌آنجلس درگذشت. جرج گرشوين در بروكلين محله فقيرنشين نيويورک زاده شد. خانواده اش از روس‌‌های يهودی مهاجر بوده و هفت سال پيش از تولد او به آمريكا آمده بودند و با شغل‌های گوناگون به سختی زندگی را سر می‌‌‌‌كردند. تا ۱۲ سالگی خيابان‌‌‌گردی می‌‌كرد، از مدرسه می‌گريخت و پدرش دائم می‌گفت:هيچكس باورش نمی‌شود كه از اين بچه چيزی درآيد. ۱۲ ساله بود كه صدای ويولون همشاگردی‌اش ماكس روزِن را شنيد و شيفته موسيقی شد و جلوی گوش‌ها و چشمان خيره با پيانوی برادرش شروع به نواختن ترانه‌های روز كوچه و بازار كرد.
۲۶ ساله بود كه ماندگارترين اثرش «آواز آبی” را در عرض يک ماه ساخت كه آميخته‌ای از موسيقی كلاسيک با سبك جاز است. اين اثر بارها و بارها از نو تنظيم و اجرا شده، «آهنگ آمريكا» نام گرفته و نخستين اثری است كه به آن جايزه پر افتخار پوليتزِر تعلق گرفته است. هر سه ويژگی سرعت، دقت و رقت در اين اثر به گوش می‌رسد و مرزهای ميان موسيقی كلاسيک و جاز را درهم می‌شكند. جرج گرشوين در ۳۸ سالگی در جنوب كاليفرنيا درگذشت.
روز جهانی جمعیت
در سال ۱۹۸۹ دفتر صندوق جمعیت سازمان ملل برای مطرح کردن مشکلاتی که با رشد جمعیت در جهان پدید می‌آید ۱۱ ژوئیه (۲۰ تیر) را «روز جهانی جمعیت» نامید. از جمله مسائل مهم در این رابطه گرسنگی، جنگ، بیماری‌ها و حقوق بشر هستند.چهار میلیارد نفر، یعنی بیش از نیمی از جمعیت دنیا، در آسیا زندگی می‌کنند. جمعیت آفریقا نیز یک میلیارد نفر است. به خصوص در جنوب صحرای بزرگ آفریقا جمعیت به سرعت در حال رشد است. پیش‌بینی می‌شود که جمعیت این منطقه تا سال ۲۰۵۰ به دو و نیم میلیارد نفر برسد و بدین ترتیب دو برابر و نیم جمعیت کنونی آن شود. آسیا در جدول رشد جمعیت پس از صحرای بزرگ آفریقا و در مرتبه دوم قرار دارد.در حال حاضر سه میلیارد و ۸۲۰ میلیون زن و سه میلیارد و ۸۹۰ میلیون مرد بر روی کره زمین زندگی می‌کنند. بنابراین شمار مردان در مجموع نزدیک به ۷۰ میلیون نفر بیش از زنان است. جزیره مارتینیک در آمریکای مرکزی بالاترین درصد شمار زنان نسبت به مردان را دارد (۸۳ مرد در برابر هر ۱۰۰ زن) و قطر بالاترین درصد شمار مردان را نسبت به زنان داراست (۲۹۸ مرد در برابر هر ۱۰۰ زن).بیش از یک چهارم (۲۶ درصد) از هفت میلیارد و ۷۰۰ میلیون انسانی که هم اکنون در جهان زندگی می‌کنند جوان‌تر از ۱۵ سال هستند. ۶۶ درصد جمعیت جهان را افراد بین ۱۵ و ۶۴ سال تشکیل می‌دهند. تنها هشت درصد جمعیت دنیا بالای ۶۴ سال سن دارند. بیشتر کودکان و نوجوانان در کشورهای در حال توسعه به سر می‌برند.پیش‌بینی‌های محققان سازمان ملل نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۵۰ جمعیت کره زمین به حدود ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر خواهد رسید. تا سال ۲۱۰۰ حتی این جمعیت بالغ بر ۱۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون نفر خواهد شد. با این حال کارشناسان معتقدند که جمعیت جهان همیشه و به طور مداوم رشد نخواهد کرد، بلکه پس از رسیدن به ۱۱ میلیارد، ثابت خواهد ماند.