طبق گفته کارشناسان ايراني ها يک چهارم ميانگين جهاني شير، ماست، پنير، دوغ و… مصرف مي کنند در حالیکه هر ایرانی در روز باید حداقل ۲۵۰ گرم شیر مصرف کند. دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، نیز با تایید این مطلب گفت میزان مصرف اکنون ۱۹۰ گرم در روز و ۷۰ […]
طبق گفته کارشناسان ايراني ها يک چهارم ميانگين جهاني شير، ماست، پنير، دوغ و… مصرف مي کنند در حالیکه هر ایرانی در روز باید حداقل ۲۵۰ گرم شیر مصرف کند. دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، نیز با تایید این مطلب گفت میزان مصرف اکنون ۱۹۰ گرم در روز و ۷۰ کيلوگرم در سال براي هر فرد است. البته اگر اين ميزان شير را هم مصرف کنيم هنوز با توصيه سازمان بهداشت جهاني که هر فرد در سال حداقل بايد ۱۶۵ کيلوگرم شير بخورد و به طور کلي ۳۵۰ کيلوگرم لبنيات مصرف کند، فاصله زيادي داريم. یکی از دغدغه های وزارت بهداشت در حوزه سلامت پایین بودن میزان مصرف لبنیات است. موضوعی که با دلایلی مثل کمبود بودجه، یارانه شیر و ارائه شیر رایگان در مدارس حذف شد که به گفته کارشناسان باید منتظر بالا رفتن هزینه های ناشی از درمان کمبود مصرف لبنیات باشیم.
یکی از زنجیره های اصلی غذایی استفاده از لبنیات علی الخصوص شیر است که در سنین کودکی و نونهانی بسیار مهم است و اگر به هر نحوی استفاده از لبنیات از زنجیره غذایی سبد خانوارها حذف یا کاهش پیدا کند، به طور قطع تاثیرات مخربی را بر جای گذاشته و سلامتی افراد را دچار خطر می کند که باید از این کار جلوگیری شود. بر همین اساس کارشناساسان می گویند شیر و سایر لبنیات مانند ماست، پنیر و دوغ از جمله مواد غذایی هستند که روزانه باید در سبد غذایی هر خانوار وجود داشته باشد ناگفته نماند که از نظر تغذیه ای مصرف یک لیوان شیر معادل مصرف یک لیوان ماست یا دو لیوان دوغ است و طبق تحقیقات انجام شده بهتر است در رژیم های لاغری از ماست استفاده شود شیر و لبنیات حاوی بسیاری از مواد به خصوص مواد معدنی و ویتامین ها می باشد .
تهدیدی برای سلامت جامعه
به گفته نماینده مردم سمیرم در مجلس از کاهش مصرف شیر و مواد لبنی در خانواده ها به عنوان تهدیدی برای سلامتی جامعه نام برد. اصغر سلیمی با اشاره به کاهش سرانه مصرف شیر و مواد لبنی در کشور و لزوم توجه ویژه به این امر برای بالا بردن سلامت جامعه گفت: اثرات عدم استفاده یا استفاده کم از لبنیات به ویژه شیر در آینده آثار سوء خود را نشان می دهد و تبعات درمانی و بهداشتی به دنبال دارد که بیماری های استخوانی و عدم رشد کافی از جمله آنها می باشد و به تبع آن هزینه درمانی ناشی از آن به حدی بالا است که می توان با توجه ویژه به استفاده به اندازه از لبنیات از جمله شیر از هزینه ها در آینده کم کرد و میزان سلامت جسمی افراد در جامعه را افزایش داد.
وی افزود: افزایش قیمت لبنیات تاثیرات بسیار مخربی در میزان استفاده خانواده ها از لبنیات به جای گذاشته است. اگر دولت به هر میزان برای استفاده خانوارها از لبنیات و شیر هزینه کند، به اندازه هزینه کرد درمانی ناشی از عدم استفاده از لبنیات و شیر نخواهد رسید، بنابراین باید قیمت شیر را کاهش داده و مردم را به استفاده از مواد لبنی ترغیب کرده و هم چنین استفاده از شیر را در مدارس الزامی کرده و شیر رایگان در اختیار مدارس قرار دهد که به طور قطع آثار مطلوب آن در آینده نزدیک قابل مشاهده خواهد بود./
مصرف لبنیات در برخی خانوارها هفتگی یا ماهانه شده است
یک کارشناس، با اشاره به هرم غذایی ایرانی، گفت: طبق این هرم غذایی توصیه میشود افراد سالم روزانه ۲ تا ۳ واحد لبنیات مصرف کنند که مواد غذایی همچون شیر، ماست، دوغ، کشک، پنیر و… در این گروه قرار دارند و منبع غنی و اصلی تأمین کلسیم در رژیم غذایی محسوب میشوند. کلسیم یک ماده معدنی است که نقش مهمی در عملکرد بخشهای مختلف بدن مانند عضلات، برخی هورمونها، استحکام استخوانها و دندانها و انعقاد خون دارد.
این کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه نیاز افراد در گروههای سنی مختلف به کلسیم متفاوت است، افزود: کودکان یک تا سه سال در روز به ۷۰۰ میلیگرم کلسیم، ۴ تا ۸ سال ۱۰۰۰ میلیگرم، ۹ تا ۱۸ سال ۱۳۰۰ میلیگرم، ۱۹ تا ۷۰ سال ۱۰۰۰ میلیگرم و افراد بالای ۷۱ سال به ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارند.
هر ایرانی روزانه چقدر لبنیات مصرف میکند؟
این کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، میزان کلسیم در یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست را حدود ۳۰۰ میلی گرم تخمین زد و افزود: در عین حال باید توجه کرد که جذب کلسیم از منابع حیوانی که همان لبنیات است، بسیار بیشتر از سایر منابع است. طبق مطالعه بررسی سبد مطلوب غذایی در سال ۹۰ میانگین مصرف روزانه لبنیات در کشور ما ۱۹۰ گرم در روز گزارش شد؛ یعنی کمتر از یک لیوان شیر، در حالی که مقدار مصرف شیر و لبنیات پیشنهادی در سبد مطلوب حداقل ۲۵۰ گرم و حداکثر ۴۵۰ گرم در روز در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: با نگاه به آمار جهانی در مییابیم که سرانه مصرف لبنیات در سال ۲۰۱۶ در کشورمان در حالی ۲۷ لیتر گزارش شده است که این سرانه مصرف در ایرلند و فنلاند به ترتیب ۱۲۵و ۱۲۰ لیتر بوده است که این اعداد نشان دهنده میزان پایین مصرف ما در لبنیات است.