محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی جمعه شب بود که توییت وحید یامین پور از مجریان اصولگرای صداوسیما درباره دیدار رئیس جمهوری سابق با شهردار پیشین تهران، حاشیه ساز شد. گرچه یامین پور این دیدار را رو به جلو و سازنده توصیف کرده اما ساعاتی بعد محسن پیرهادی دبیرکل جمعیت پیشرفت و عدالت و از […]

محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی

جمعه شب بود که توییت وحید یامین پور از مجریان اصولگرای صداوسیما درباره دیدار رئیس جمهوری سابق با شهردار پیشین تهران، حاشیه ساز شد. گرچه یامین پور این دیدار را رو به جلو و سازنده توصیف کرده اما ساعاتی بعد محسن پیرهادی دبیرکل جمعیت پیشرفت و عدالت و از نزدیکان قالیباف این دیدار را صرفا عیادت تعدادی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام از محمود احمدی نژاد دانسته است. اما واقعیت این دیدار چیست؟

 

به گزارش «جمله» به نقل از خبرگزاری ها، شدت حساسیت‌های انتخاباتی بر سر ائتلاف و وحدت میان جریان‌های سیاسی کشور به قدری است که هر نوع دیداری حتی از نوع غیرسیاسی هم گمانه زنی‌هایی را شکل می‌دهد.
اتحاد جریان‌های سیاسی برای پیروزی در انتخابات حتی با وجود فرسنگ‌ها فاصله در ایدئولوژی و روش سیاست ورزی، بعید نیست اما ائتلاف جریان بهار و نواصولگرایی با وجود عضویت این جریان در شورای وحدت تا چه اندازه امکان ظهور دارد؟ شواهد نشان می‌دهد شهردار پیشین تهران پس از ناکامی چند ساله در انتخابات ریاست جمهوری، برای انتخابات مجلس یازدهم در پی انداختن طرحی نو است. اینکه اما در چنین طرحی جریان بهار که اصولگرایان آن را انحرافی هم می‌دانند چه نقش و جایگاهی خواهد داشت، جای ابهام بسیار دارد.
پس از انتشار توئیت یامین پور بلافاصله ،محسن پیرهادی در توئیتی خبر یامین‌پور را تکذیب کرد و اعلام کرد که این دیدار مربوط به اواخر فروردین است و جنبه انتخاباتی هم نداشته است. این چهره حامی قالیباف مدعی شد: «گویا آقای احمدی نژاد چند جلسه مجمع نیامده بودند، آقای قالیباف پیگیری کردند و متوجه شدند ایشان بیمارند و با جمعی از دوستان به عیادت ایشان رفتند».
او هم‌چنین با کنایه به یامین‌پور نوشت که «‏یادمان باشد همه چیز در دنیا سیاست بازی، انتخابات و حاشیه نیست».
ملاقات بود نه عیادت!
واکنش‌ها به دیدار جنجالی قالیباف و احمدی‌نژاد به همین‌جا ختم نشد. صبح روز گذشته یکی از نزدیکان رئیس‌جمهور سابق که نامی از او برده نشده بود، در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا دیدار این دو چهره را تائید کرد و گفت: «آقای قالیباف به منزل آقای احمدی‎نژاد رفتند و با ایشان ملاقات کردند.» او البته بر خلاف محسن پیرهادی، اعلام کرد که علت این دیدار، بیماری احمدی‌نژاد نبوده است، «دلیلش را نمی‎دانم، اما این که علت این ملاقات، بیماری آقای احمدی‌نژاد اعلام شده، صحت ندارد».
این منبع آگاه تاکید کرد که «اصل این جلسه که اعلام شده‎ است، خبر کذبی نیست و صحت دارد، اما خبرها درباره محتوای جلسه کذب است».
تاکید این چهره نزدیک به احمدی‌نژاد، بر اینکه دیدار قالیباف با احمدی‌نژاد عیادت نبوده است، دوباره با واکنش پیرهادی مواجه شد. دبیرکل جمعیت پیشرفت و عدالت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، گفت که دیدار قالیباف، یک احوال‌پرسی ساده و عیادت از احمدی‌نژاد بوده است. او که خود در این دیدار حضور نداشته است، گفت: «تا جایی که می‌دانم، جمعی از مدیران بوده‌اند، اما گویا سایر عیادت کنندگان همراهشان هم از اعضای مجمع نبوده‌اند».
او باز هم اصرار داشت که این دیدار «با اهداف سیاسی و انتخاباتی برگزار نشده و تمام گمانه زنی‌ها در این زمینه غلط است».
اشتراکاتی برای ائتلاف
دو جریان قالیباف و احمدی نژاد نقاط مشترکی هم دارند؛ هر دو پس از حذف و شکست در انتخابات ریاست جمهوری در پی گشودن مسیری تازه در سیاست ورزی ایران برآمدند با یک تفاوت بزرگ؛ اظهارنظرها و اقدامات قالیباف در چارچوب بود و احمدی نژاد اما نقاب مخالف ملایم سیاست های موجود را بی آنکه جوابگوی تصمیمات پیشین خود باشد؛ به صورت زد. جریان بهار هم می‌خواهد مانند طیف شهردار پیشین تهران؛ چهره ای متفاوت از خود به مردم ارائه کند و مصداق آن جریان سوم مشهور باشد. نقطه هدف هر دو جریان هم قشر آسیب پذیر و محروم جامعه است. قالیباف با تفکیک جامعه به ۴ درصدی و ۹۶ درصدی؛ خود را حامی این ۹۶ درصد محروم می‌داند و احمدی نژاد هم سال هاست به نام عدالت و مهرورزی خود را حامی محرومان معرفی می‌کند.
با وجود این نقاط اشتراک اشاره شده، همین چندماه گذشته بود که خبرهای تایید نشده از سخنرانی تند قالیباف علیه احمدی نژاد منتشر شد و نزدیک به پنج سال است که جریان فکری نزدیک به رئیس جمهوری سابق عطای حضور در جبهه های متنوع اصولگرایان را به لقایش بخشیده و بارها از تریبون های مختلف نسبت به این جبهه ها و عملکرد آن ها انتقاد داشته است. آنچه ائتلاف این دو جریان را با وجود تمام مشترکات ناممکن جلوه می دهد همان مشکل مزمن در جناح اصولگرایی یعنی دشواری وحدت است.

او با کسی ائتلاف نمی کند!
در همین رابطه ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با پایگاه خبری انتخاب اظهار داشت:« اخبار منتشر شده پیرامون دیدار قالیباف و احمدی‌نژاد اساسا اهمیت ویژه‌ای ندارد. از این دیدارها نباید خبر ساخت یا خبر تحلیل کرد. واقعیت این است این دیدار در ماه جاری یا در ماههای گذشته اتفاق افتاده باشد، به صورت یک نشست جدی و به منظور رایزنی و تحلیلی وضعیت سیاسی نبوده است. در این دیدار نه توافقی حاصل شده و نه مذاکره سیاسی‌ای به منظور بازیگری در آینده تحولات سیاسی کشور اتفاق افتاده است.»
وی با اشاره به فعالیت های احیر قالیباف تحت عنوان جریان نواصولگرایی اظهار کرد:« واقعیت این است که قالیباف بر این امر تاکید کرده راه گذار و درست را در ایجاد تفسیری جدید از اصولگرایی می‌داند که بر اساس تعاریف خود آن را «نواصول‌گرایی» نامیده است. اینکه بتوان چنین دیداری را در راستای جذب حمایت قالیباف برای جریان تحت رهبری خود قلمداد کنیم، نادرست به‌نظر می‌رسد. احمدی‌نژاد از اساس اصول‌گرایی را قبول ندارد تا چه رسد به نواصول‌گرایی.»
ایمانی در پاسخ به این سوال که آیا این دیدار می تواند نقش تعیین کننده ای در انتخابات ۱۴۰۰ داشته و پیش زمینه ای برای ائتلاف باشد، پاسخ داد: «کسانی که چنین استدلالی را مطرح می‌کنند مشخص است که حداقل شناخت را از محمود احمدی‌نژاد ندارند. احمدی‌نژاد با هیچ شخصی نه ائتلاف کرده و نخواهد کرد. او موضوع و جایگاه خود را بسیار متفاوت از آن می‌بیند که با شخص یا جریانی خاص توافق کند».
با این تفاسیر امکان ائتلاف میان این دو جریان سیاسی بعیدتر از همیشه به نظر می رسد و شاید به همین دلیل است که پیرهادی از نزدیکان قالیباف با تاکید بر اینکه در دیدار اخیر هیچ اظهارنظر سیاسی و انتخاباتی درباره ائتلاف و وحدت نشده است؛ خاطرنشان می کند: هر دو جریان فکری نزدیک به قالیباف و احمدی نژاد، نسبت به یکدیگر شناخت دارند، مبانی و روش‌های یکدیگر را می دانند، هواداران این دو جریان مشخص است و از اختلاف نظرها و سلیقه های یکدیگر آگاه هستند بر همین اساس صرف حضور و دیدار چند دقیقه ای نمی‌تواند دلیل شروع جریان جدید باشد. بر این اساس برای رسیدن به یک نتیجه دقیق می بایست دیدارها، ملاقات ها و یا عیادت های این دو چهره را رصد و بر اساس آن گمانه زنی کرد.