نیلوفر منصوری دبیر گروه اجتماعی چندسالی بود که به ایده ای خلاقانه و نو در مدارس کشور شکل گرفته بود و آن ایجاد مدارس طبیعت بود، ایده ای که از مدارس کشورهای اروپایی وام گرفته شده بود. این مدارس که مجوزش زیرنظر سازمان حفاظت از محیط زیست صادر می‌ شد، پس از مدتی یکی یکی […]

نیلوفر منصوری
دبیر گروه اجتماعی
چندسالی بود که به ایده ای خلاقانه و نو در مدارس کشور شکل گرفته بود و آن ایجاد مدارس طبیعت بود، ایده ای که از مدارس کشورهای اروپایی وام گرفته شده بود. این مدارس که مجوزش زیرنظر سازمان حفاظت از محیط زیست صادر می‌ شد، پس از مدتی یکی یکی تعطیل شدند. افتتاح اولین مدرسه طبیعت در ایران به سال ۹۳ در مشهد باز می گردد؛ مدرسه کاوی‌کنج مشهد که یکی از فعال ‌ترین مدارس طبیعت ایران بود و قرار بود مدلی برای تشکیل و تأسیس هرچه بیشتر مدارس طبیعت در ایران باشد؛ اما پس از مدتی لغو مجوز و تعطیل شد. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال خبرنگار «جمله» درباره چرایی تعطیلی این مدارس گفت: مدارس طبیعت سه مشکل داشتند مشکل اول اینکه غیر قانونی بودند و مجوز رسمی نداشتند و اگر بچه ها آسیبی می دیدند باید رئیس سازمان دیه می داد یا زندان می رفت. به گفته عیسی کلانتری، مشکل دوم این مدارس تشخیص غیرشرعی بودنشان توسط فتوای مراجع بود. وی گفت: این مدارس طبق فتوای مراجع غیرشرعی بودند و مراجع تشخیص دادند این مدارس ایدئولوژی غیردینی داشتند چون سگ و گربه در این مدارس خواهر و برادر کودکان می شدند و بر اساس این حکم اگر قانونی هم بود باید تعطیل می شدند.
سومین مشکلی که کلانتری به آن اشاره کرد این بود که، دو نفر از کسانی که این مدارس را تشکیل دادند و مجوز دادند، جزو اعضای منحله حزب توده بودند و صلاحیت این کار را نداشتند یکی از این افراد صبح تا شب در تلویزیون است و دیگری در مشهد به سر می برد. از وزارت اطلاعات یک ماه پیش به ما اعلام شد که موسسان این مدارس عضو حزب توده بودند.

سالن جلسات سازمان حفاظت محیط زیست، میزبان خبرنگاران و رسانه ها با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بود. یکی از موضوعاتی که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به آن اشاره کرد، آخرین وضعیت طرح بایوجمی بود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار کشور، آخرین وضعیت اجرای طرح بایوجمی برای رسوب‌زدایی در تالاب انزلی را تشریح کرد و گفت: طرح رسوب‌زدایی در انزلی به دستور دادستانی متوقف است اما دادستانی انزلی اطلاعات علمی کافی در این مورد ندارد.
عیسی کلانتری ادامه داد: تقریبا بیش از ۸۰ تا ۸۵ درصد تالاب انزلی بر اثر افزایش رسوبات خشک شده است. قبلا دانشگاه تهران در مورد راهکارهای احیای این تالاب مطالعه‌ای انجام داده بود.
وی ادامه داد: مشخص شد که ۵۰ هزار میلیارد تومان برای تخلیه مکانیکی رسوبات از تالاب انزلی مورد نیاز است. طبیعی است که امکان مالی و فیزیکی برای اجرای چنین پروژه‌ای وجود ندارد البته عده‌ای به دنبال اجرای پروژه تخلیه رسوبات از تالاب انزلی بوده‌اند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: احتمالا تخلیه مکانیکی از تالاب انزلی برای برخی منافعی داشت اما در هر حال امکان اجرایی کردن این پروژه وجود نداشت. ضمن این‌که اگر پروژه تخلیه مکانیک رسوبات در تالاب انزلی اجرا می‌شد باید ۷۰۰ میلیون تن رسوب معادل ۳۵ میلیون تریلی به مدت ۲۰ سال از تالاب خارج می‌شد.
کلانتری با اشاره به این‌که در سال ۱۳۹۴ شهرک علمی – تحقیقاتی اصفهان پروژه‌ای را به سازمان حفاظت محیط زیست برای حذف رسوبات تالاب انزلی پیشنهاد داد، اظهارکرد: در سال ۱۳۹۶ این پروژه به‌طور پایلوت در چهار استخر اجرا و قرار شد اگر نتایج آزمایشات مثبت بود در استخر بزرگ‌تری حدود ۵۰ هکتار همان پروژه اجرا شود و اگر نتیجه طرح در همان ۵۰ هکتار موفقیت‌آمیز گزارش شد در استخر ۲۰۰ هکتاری انجام شود و در صورت توفیق، طرح ادامه یابد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: طرح بایوجمی برای حذف رسوبات در استخرهای جداگانه در سال ۱۳۹۶ انجام و بعد از بررسی نتایج آن در ۵۰ هکتار از تالاب انزلی عملیاتی شد. این طرح ۱۷ روز طول کشید و به دستور دادستانی متوقف شد جالب آنکه در همان ۱۷ روز عمق تالاب ۳۰ سانتیمتر افزایش یافت و لجن‌ها پایین رفت.
وی تاکید کرد: متاسفانه دادستان انزلی بدون این‌که دانش کافی را در مورد این پروژه داشته باشد با کمک مقامات محلی جلوی پروژه را گرفت، به بهانه اینکه مواد نانو و اکسید تیتانیوم که سرطان‌زاست در تالاب ریخته می‌شود.

غیرعلمی بودن ادعای سرطان‌زایی طرح
کلانتری افزود: ادعای سرطان‌زای طرح بایوجمی مبنای علمی ندارد. این طرح همچنان متوقف است تا مجریان طرح ثابت کنند که این طرح هیچ آسیبی به محیط زیست نمی‌رساند و خطرناک نیست. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به افزایش جمعیت ماهیان در بخش‌هایی از تالاب انزلی که طرح بایوجمی در آن اجرا شده است، اظهارکرد: متاسفانه در مورد این موضوع با مسائلی غیرعلمی مواجه هستیم.

خطرات آب گیری سد ایلیسو
به گفته عیسی کلانتری؛ ترکیه از زمان جنگ ایران و عراق شروع به ساخت شبکه های سد سازی کرد و بر اساس قانون گاپ بیش از ۵۰ میلیارد مترمکعب از آب های خروجی خود را مهار کرده و مشکلاتی پیش آورده بود ولی به علت اینکه قوانین بین الملل درباره آب های مرزی شفافیت ندارد و برای کشورها خط کشی های لازم صورت نگرفته با این مشکلات رو به رو هستیم البته این مسئله را در شرق افغانستان و عراق هم داریم و لذا چون قانون آب های بین المللی شفافیتی ندارد هر کشوری هر جور دلش می خواهد با آب های خروجی خود برخورد می کند و ایلیسو هم مشمول همین مسئله است. ترک ها این مساله را حق خود می دانند.