سه سال از آن صبح تلخی که چشمان داوود رشیدی برای همیشه بسته شد می گذرد، سال هایی که یاد و خاطره این هنرمند فقید در مراسم مختلف هنوز زنده است و همین چند روز پیش بود که شمع تولد داوود رشیدی در نبودش توسط همسر و دخترش لیلی خاموش شد. داوود رشیدی هنرمند محبوب […]

سه سال از آن صبح تلخی که چشمان داوود رشیدی برای همیشه بسته شد می گذرد، سال هایی که یاد و خاطره این هنرمند فقید در مراسم مختلف هنوز زنده است و همین چند روز پیش بود که شمع تولد داوود رشیدی در نبودش توسط همسر و دخترش لیلی خاموش شد. داوود رشیدی هنرمند محبوب کشورمان که در سال های پایانی عمر از بیماری آلزایمر رنج می برد در روز جمعه ۵ شهریور ۱۳۹۵ دار فانی را وداع گفت.
داوود رشیدی حائری (زاده ۲۵ تیر ۱۳۱۲، خیابان ری تهران – درگذشته ۵ شهریور ۱۳۹۵، تهران) هنرپیشه تئاتر، سینما و تلویزیون ایران بود. او بیشتر با نقش‌هایی مانند «آقا حسینی» در فیلم کندو، «مفتش شش‌انگشتی» در سریال هزاردستان و همچنین با بازی تأثیرگذارش در فیلم فرار از تله جلال مقدم شناخته می‌شود. داوود رشیدی همراهِ علی نصیریان، جمشید مشایخی، عزت‌الله انتظامی و محمدعلی کشاورز پنج چهره برجسته‌ای بودند که در دهه چهل شمسی از تئاتر پا به عرصه سینما گذاشتند. وی به‌خاطر فعالیت‌هایش نشان درجه یک فرهنگ و هنر را دریافت کرده بود.
داوود رشیدی در سال ۱۳۱۲ در تهران خیابان ری کوچه آبشار متولد شد. وی از خاندان حایری مازندرانی دارای اصالت بابلی است. پدر او عبدالامیر رشیدی حائری دیپلمات بود و در چند کشور سفیر نیز شد. پدربزرگش علامه شیخ محمد حائری مازندرانی معروف به ابن‌الشیخ از روحانیان مشروطه خواه و جدش زین‌العابدین حائری مازندرانی از مراجع تقلید عصر قاجار بود. داوود رشیدی فارغ‌التحصیل کنسرواترا ژنو در رشته کارگردانی و بازیگری تئاتر و همچنین لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه ژنو بود. رشیدی دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر است. از جمله نمایش‌هایی که اجرا کرده می‌توان به «در انتظار گودو»، «ریچارد سوم»، «پیروزی در شیکاگو»، «منهای دو»، «آقای اشمیت کیه؟ » و … اشاره کرد. از جمله فیلم‌های سینمایی که در آنها بازی کرده می‌توان به آثاری چون «کمال الملک»،«ملاقات با طوطی»،«زمهریر» و … نام برد. او در مجموعه‌های تلویزیونی گوناگونی مانند «ولایت عشق»، «هزار دستان»، «آوای فاخته»، «عطر گل یاس» و … نیز بازی کرده است.
آخرين امپراتور آفريقايی
۲۷ آگوست ۱۹۷۵: ۴۴ سال پيش در چنين روزی هايله سِلاسی در آديس آبابا درگذشت. هايله سلاسی در اِجِرسو در شرق پايتخت اتیوپی زاده شد. نام اصلی‌اش تافاری ماكونِن بود كه در چند ترانه از جمله توسط خواننده بنام باب مارلی يادآوری شده است.
۱۳ ساله بود كه پدرش را از دست داد و به پايتخت و دربار رفت و ۱۷ ساله بود كه جانشين پدرش و فرمانروای سرزمين زادگاهش شد. ۲۴ ساله بود كه او را وليعهد خواندند و مشاور ويژه ملكه قرار دادند. ۳۸ ساله بود كه با درگذشت شهبانوی حبشه جانشين او شد و لقب امپراتوری هايله سِلاسی “نيروی تثليث اقدس” را گرفت. يك سال پس از رسيدن به قدرت، به پيروی از كشورهای اروپایی، قانون اساسی مدونی برای اتيوپی تهيه كرد، برده‌‌داری را برانداخت و نظام كشور را پادشاهی مشروطه خواند. ۴۳ ساله بود كه با اشغال كشورش توسط فاشيست‌‌های ايتاليايی به لندن گريخت اما شش سال پس از آن با تصرف حبشه توسط بريتانيایی‌‌ها در جنگ جهانی دوم باز به تاج و تخت رسيد. از آن پس به ويژه با تشكيل ارتش ملی اتيوپی قدرت بلامنازع در دست او بود. از يكسو به آمريكایی‌ها اجازه برپايی پايگاه نظامی در شمال كشور را داد و از سوی ديگر اجازه احداث بيمارستان بزرگ شوروی‌ها را در پايتخت داد كه نشانه همكاری با كشورهای سوسياليستی به شمار ميرفت. ۷۱ ساله بود كه سران كشورهای آفريقايی را به كشورش دعوت كرد و پايه سازمان وحدت آفريقا را ريخت. گرچه او به هدف وحدت كشورهای آفريقايی نرسيد اما محبوبيت بسياری در ميان مردم آفريقا يافت. ۸۲ ساله بود كه با كودتای نظامی از كار بركنار شد و تا يك سال پس از آن تا پايان عمرش در حصر خانگی بسر برد. هايله سلاسی در ۸۳ سالگی در پايتخت اتيوپی درگذشت.