ماهور مهراد بازآفرینی و ساخت مسکن توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران طبق برنامه پیش میرود اما اخیرا این شرکت به دنبال شیوه و برنامهای است که بدون اعتبارات بودجهای دولت بتواند تحقق بازآفرینی شهری را میسر کند. با این حال طبق وعده این شرکت احداث ۲۵ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی به […]
ماهور مهراد
بازآفرینی و ساخت مسکن توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران طبق برنامه پیش میرود اما اخیرا این شرکت به دنبال شیوه و برنامهای است که بدون اعتبارات بودجهای دولت بتواند تحقق بازآفرینی شهری را میسر کند. با این حال طبق وعده این شرکت احداث ۲۵ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی به زودی آغاز میشود و برنامه تکمیل ۷۵۰ پروژه نیمهتمام همچون ورزشگاه، مدرسه و مسجد نیز برای ارتقای کیفیت زندگی ساکنان بافت در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت یازافرینی شهری در این ارتباط گفته است که در آینده بیش از حد انتظار، برنامه بازآفرینی و تولید مسکن را پیش می بریم و کندی بازآفرینی را سرعت می بخشیم. محمد پژمان درباره میزان استقبال سازندگان از طرح اقدام ملی در حوزه بازآفرینی نیز گفت: شرکت بازآفرینی شهری با سازندگان قرارداد مشارکت مستقل تنظیم کرده است. ما ابتدا چندین جلسه هماهنگی با انبوهسازان و توسعهگران برگزار کردیم؛ ضمن اینکه خودمان در این حوزهها صاحب تجربه هستیم با ضرایب و حساسیت آنها آشنایی داریم؛ لذا چارچوبی که ما تنظیم کردیم از دید آنها ایراد خاصی نداشت.
پژمان با بیان اینکه در بافتهای ناکارآمد حدود ۲۰ هزار تسهیلات نوسازی به متقاضیان داده شده است گفت: موارد متعددی فراخوان در دستور کار داریم که مقدمات آن در حال آمادگی است. انتظار داریم حدود ۲۵ هزار واحد را در قالب طرح اقدام ملی در فاصله دو سه ماهه عملیاتی کنیم. مابقی نیز تا پایان کار دولت دوازدهم انجام خواهد شد.
گفتنی است که برای ساکنان بافتهای ناکارآمد تسهیلات ارزان قیمت، پروانه رایگان و خدمات جانبی با تخفیف در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه دولت در بافت، صاحب زمین چندانی نیست، یکی از کارهایی که شرکت بازآفرینی شهری انجام میدهد ایجاد شرایط است. به این ترتیب که ابتدا طرحهای نوسازی را تهیه میکند که متقاضیان با رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی میتوانند اقدام کنند؛ سپس با اقدامات روبنایی و زیربنایی، کیفیت زندگی آنها را ارتقا میدهد.
بازآفرینی تنها وظیفه یک دستگاه نیست
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین درباره ضرورت بازآفرینی بافتهای فرسوده در سفر خود به خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بازآفرینی تنها وظیفه یک دستگاه نیست، گفت: مهندسان در بافتهای هدف این طرح از تعریف پروژههای کلانمقیاس بپرهیزند.
سیدمحمد پژمان در بخشی از این سفر در جلسه ستاد بازآفرینی این استان خطاب به مسئولان مربوطه گفت: به مشاوران دیکته کنید که در بافتهای هدف بازآفرینی، پروژههای کلانمقیاس تعریف نکنند. در تعریف پروژهها باید به دانهبندی و سایر مشخصههای بافتها از جمله معماری توجه کنند.
پژمان افزود: باید بازآفرینی و آسیبهای بافتهای دارای نارساییهای مزمن رفع شود؛ زیرا آسیب و نارساییهای این محدودهها، اولاً موجب آزار ساکنان میشود و دوماً بعضی از آسیبهای بافتهای ناکارآمد این قابلیت را دارند تا به سایر مناطق سرایت کنند.
او عنوان کرد: بازآفرینی بافتهای فرسوده و ناکارآمد، فقط وظیفه یک دستگاه نیست و تمام بخشهای حاکمیت باید به میدان بیایند و به غیر از این به نتیجه مطلوب نمیرسیم.
پژمان افزود: وقتی شهرها را خودمان به شمال و جنوب، شرق و غرب طبقهبندی کردهایم خودمان هم باید این طبفهبندی را اصلاح کنیم.
گفتنی است که شرکت بازافرینی شهری اخیرا پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات ساخت در بافتهای ناکارآمد را به بانک مرکزی داده است. چراکه به لحاظ بار مالی و عملیاتی بازافرینی بافت های فرسوده به عنوان یک حرکت عظیم ملی نمی تواند تنها وظیفه یک دستگاه باشد.
اجرای طرحهای بازآفرینی نیازمند همت و اراده جمعی است
این در حالی است که سیدمحمد پژمان نیز با اشاره به اینکه ۳۷۰۰۰میلیارد ریال از منابع صندوق توسعه ملی به بازآفرینی شهری اختصاص یافته است، گفت: بخشی از این عد در قالب تسهیلات و بخشی نیز به منظور تکمیل پروژههای نیمهتمام مصرف میشود و اجرای این طرحها نیازمند همت و اراده جمعی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی از تعریف ۱۵۰۰ طرح در بافت فرسوده کشور خبر داد پژمان و گفت عملیات اجرایی بخشی از طرح ها آغاز و برخی دیگر در حال انعقاد است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران افزود: با اجازهای که از مقام معظم رهبری اخذ شد، مبلغی در حدود ۳۷۰۰ میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی کشور برداشته شد و در اختیار ما قرار گرفت که تقریباً ۲۲۰۰ میلیارد تومان از این عدد با کمک و افزوده شدن منابع بانکها در قالب تسهیلات به متقاضیان پرداخت میشود.
پژمان با اشاره به اینکه مابقی این مبلغ نیز قرار بوده است که در پروژهها استفاده شود، خاطرنشان کرد: باقی مانده این مبلغ نیز در قالب ۱۵۸۰ پروژه طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن و طرح اقدام مشترک مصرف میشود که در این راستا عملیات اجرایی ۶۱ پروژه آغاز شده و مابقی پروژهها نیز در سال جاری عملیاتی میشود.
وی ادامه داد: قرار بوده است که ۱۵۰۰ میلیارد تومان از این بودجه در پروژهها استفاده شود که ۳۰۰ میلیارد تومان آن سال گذشته تخصیص داده شده و ۱۲۰۰ میلیارد تومان نیز از این ردیف و حدود ۱۶۰ میلیارد تومان نیز از دو ردیف دیگر به این مبلغ اضافه میشود و رقمی در حدود ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیارد تومان مجموع بودجهای است که در حوزه اجرای پروژهها به منظور تکمیل ۷۵۰ پروژه نیمهتمام صرف خواهد شد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: اجرای این طرحها نیازمند همت و اراده جمعی است و وظیفه ماست تا با شناخت کامل و پشتیبانی لازم برای رونق بافتهای فرسوده گام برداریم.
گفتنی است که معابر محدود و باریک در بافتهای فرسوده پاسخگوی نیازهای زندگی امروزی نیست و کمبود سرانه خدماتی در این مناطق مشهود است. بنابراین نیاز است شهرداریها و دولت عرصه های مناسبی از این محدوده ها را برای اینگونه از خدمات در اختیار بگیرند. اگرچه به زعم مدیرعامل شرکت بازافرینی شهری ایران، تنها راه حل پیش رو، حضور و مشارکت مردم در طرح است تا با مشوق های دولت بازآفرینی حاصل شود.
در حال حاضر ۷۵۰ پروژه نیمهتمام در این حوزه در کشور وجود دارد و همچنین هزار و ۵۸۰ پروژه اقدام ملی و مشارکتی نیز در دست اجرا است.