در آمریکا متداول‌ترین نام خانوادگی موجود «اسمیت» است. مطابق آمار، هشت‌دهم درصد از آمریکایی‌ها با چنین نامی شناخته می‌شوند. با این حال در ویتنام اوضاع درباره پرمتداول‌ترین نام خانوادگی کمی فرق می‌کند. مساله از آنجا ناشی می‌شود که ۳۰ تا ۴۰ درصد کل جمعیت ویتنام نام خانوادگی «وین» (Nguyen) دارند. ماجرا وقتی عجیب‌تر می‌شود که […]

در آمریکا متداول‌ترین نام خانوادگی موجود «اسمیت» است. مطابق آمار، هشت‌دهم درصد از آمریکایی‌ها با چنین نامی شناخته می‌شوند. با این حال در ویتنام اوضاع درباره پرمتداول‌ترین نام خانوادگی کمی فرق می‌کند. مساله از آنجا ناشی می‌شود که ۳۰ تا ۴۰ درصد کل جمعیت ویتنام نام خانوادگی «وین» (Nguyen) دارند.
ماجرا وقتی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم نام خانوادگی بیش از ۹۰ درصد جمعیت ویتنام را تنها چهارده اسم تشکیل می دهد. در بسیاری از کشورها نام خانوادگی معرف حرفه موروثی، روستای پدری یا محل آبا و اجدادی شهروندان است. با این حال در زبان ویتنامی نام خانوادگی «وین» جز اینکه معلوم کند شما ویتنامی هستید معنی بیشتری دربر ندارد.
نام خانوادگی در کل یکی از مشخصه‌های جدید انسان عصر مدرن است که به خصوص در سه سده اخیر در جهان رایج شده است. با این حال در برخی مناطق این اعلام هویتی چندان مهم نیست و ویتنام یکی از این مناطق است. علیرغم اینکه قدمت داشتن نام خانوادگی در این کشور از بسیاری دیگر از کشورهای جهان بیشتر است.
ر واقع سابقه نام‌ خانوادگی در ویتنام به ۱۱۱ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد زمانی که دودمان «هان» در چین به قدرت رسید و برای بیش از هزار سال ویتنام را در تسلط خود داشت. باید دانست حتی اسم ویتنام هم از چینی می‌آید. «ویت» کلمه‌ای با ریشه چینی است که برای توصیف مردمان ساکن در جنوب شرق ایالت «یونان» چین به کار می‌رفته است.
باوجود اینکه در جهان باستان و در نظام‌های عموما پدرسالار آن غالب افراد به اسم کوچک همراه با اسم پدر خوانده می‌شدند، چین در حکمرانی مستعمراتش از روشی دیگر برای نامگذاری افراد استفاده می کرد. در حقیقت برای حاکمان چینی این روشی بود تا بتوانند نواحی را از هم تفکیک کنند و بفهمند مردمان کدام بخش مالیات خود را پرداخت کرده‌اند. چرا که وقتی در دهکده‌ های متفاوت ده‌ها نفر با نام «برادر دونگ» یا «عمو دونگ» خوانده می‌شدند، شناسایی نواحی و حساب‌کشی دقیق از مناطق بسیار دشوار بود.
بخش بزرگی از این نام‌های خانوادگی که توسط چینی‌ها به ساکنان داده می‌شد، ریشه چینی داشتند. در بسیاری موارد این نام‌های خانوادگی اسم حاکمان چینی همان مناطق بود که به مردم تحت قلمرو ناحیه اطلاق می‌شد.

راه‌اندازی خطوط تاکسی آبی به زودی در پاریس

فرانسوی‌ها در کمتر از یکسال آینده میزبان یک وسیله حمل و نقل جدید در پاریس خواهند بود. تاکسی‌های آبی بنا است مسیر شرق و غرب این کلانشهر را به یکدیگر متصل کرده و با یک وسیله نقلیه دوستدار محیط زیست امکان جابه‌جایی شهروندان فراهم آید.
آلن تبو، بنیانگذار این وسیله نقلیه می‌گوید: «دریافت مجوزهای لازم برای اجرایی شدن این پروژه ۶ ماهی به طول خواهد انجامید.»
او در این حال تاکید دارد که این وسیله نقلیه آلودگی صوتی و محیط زیستی ندارد و هر تاکسی می‌تواند چهار مسافر را در مسیر شرقی به غربی رودخانه سن و برعکس جابه‌جا کند. تبو همانطور که مسیر خلوت رودخانه سن را نشان می‌دهد با تاکید می‌گوید: «ما باید از آبراه‌ها استفاده کنیم. بهره‌مندی از این وسیله حمل و نقل به دلیل مسائل محیط زیستی قابل توجه است.»
بال‌های این وسیله نقلیه در زیر آب قرار گرفته و طوری طراحی شده که می‌تواند این وسیله را به سرعت در آب به پیش براند. پاریس یکی از شهرهای عمده مقصد گردشگران در اروپا و جهان به شمار می‌آید. اضافه شدن این تاکسی‌های آبی روی رودخانه‌ها علاوه بر تسهیل آمد و شد شهروندان می‌تواند به یکی از جاذبه‌های توریستی این شهر نیز تبدیل شود.