گفت وگوی «جمله» با بنیانگذار و پدر انرژی صوتی و فرآیند تولید برق از صوت در جهان: در یک کلام رمز موفقیتم پدرم بوده است و بس
گفت وگوی «جمله» با بنیانگذار و پدر انرژی صوتی و فرآیند تولید برق از صوت در جهان: در یک کلام رمز موفقیتم پدرم بوده است و بس

نابغه ای جوان با تفکراتی طلایی و خاص در همین خیابان‌های اطراف شهرمان قدم می‌زند و آنقدر نبوغش مثال زدنی است که به جای اینکه با صدای گوش خراش ترافیک و بوق ماشین‌ها مثل خیلی از ماها آزار ببیند با نبوغش از این صداها برق تولید می‌کند. دکتر مرتضی چمن آرا تا به امروز نزدیک […]

نابغه ای جوان با تفکراتی طلایی و خاص در همین خیابان‌های اطراف شهرمان قدم می‌زند و آنقدر نبوغش مثال زدنی است که به جای اینکه با صدای گوش خراش ترافیک و بوق ماشین‌ها مثل خیلی از ماها آزار ببیند با نبوغش از این صداها برق تولید می‌کند. دکتر مرتضی چمن آرا تا به امروز نزدیک به ۲۰ هزار اختراع و ایده در زمینه‌های مختلف دارد که در دنیا بی نظیر است. مرتضی در همین گوشه و کنار در بین ما زندگی می‌کند و بدون هیچ خواسته ای از این کشور در حال خدمت کردن به مردم است. گفت وگویی خودمانی با این مرد بزرگ جهان ترتیب داده ایم که از نگاهتان می‌گذرد:

دوران کودکی مرتضی چمن آرا که امروزه مفتخر به جوایز زیادی است چگونه گذرانده شده است؟
همه چیز از یک اتفاق جالب و هیجان انگیز برای من شروع شد. من از دوران پنج سالگی از پدر خدا بیامرزم درخواست کردم که برای من یک اسباب بازی هوشمند تهیه کنند. پدرم یک اسباب بازی به نام آسانیک که آموزش الکترونیک خانه سازی به زبان ساده بود را برای من تهیه کرد. خاصیت این اسباب بازی به گونه ای بود که مهارت را در کودکان و نوجوانان تقویت و بالا می‌برد و همین اسباب بازی باعث شد تا من آزمایشگاه خانگی داشته باشم. من از همان دوران بچگی محیط اطرافم را طور دیگری می‌دیدم و همیشه با اینکه سن زیادی نداشتم در خانه آزمون و خطا می‌کردم تا به یک خلق جدیدی برسم.
یک کودک پنج ساله معمولا به دنبال شیطنت‌ها و بازی‌های کوچه و خیابان آن زمان بوده است. شما چگونه متفاوت فکر می‌کردید؟
زیر فرش خانه ما را وقتی بالا می‌زدید پر از سیم و کابل و این گونه وسایل بود و من با همان اسباب بازی فرستنده و گیرنده طراحی کرده بودم و جالب است هنوز سواد خواندن و نوشتن و مدرسه رفتن را نداشتم. من مدارهای اسباب بازی را با تمرین هوشی به مدارهای بزرگ تر طراحی کرده بودم و این باعث شده بود تا از همان ابتدای کودکی نبوغ خودم را به عرصه نمایش بگذارم.
از کی نخبه بودن شما جدی تر شد و شما با نگاه حرفه ای به این راه ادامه دادید؟
هجده ساله بودم که برای دوران کارورزی به یک مرکز تاسیساتی رفته بودم. مدیر آن مرکز از من چنین درخواستی داشت که برایش ریموتی طراحی کنیم که با آن بتوانم.یک کنتور آب را هوشمند کنم و با ریموت شیر آب اصلی کنتور آب را باز و بسته نمایم این خیلی سوال بود که این وسیله را برای چی می‌خواهد و این فرد به من گفت من می‌خواهم این وسیله را ثبت اختراع کنم. یعنی اداره ای به عنوان اداره ثبت اختراعات در کشور وجود دارد که می‌خواهم کاری که شما برای من ساخته اید را به اسم خودم ثبت کنم همان لحظه انگار آب سردی بالای سرم ریخته شد و شوک بسیار عجیبی بود که در ایران سازمانی به عنوان اداره ثبت اختراعات است همان لحظه با خودم فکر کردم من می‌توانم یک مخترع باشم.
اولین اختراعی که ثبت کردید؟
آذرماه سال ۱۳۸۵ بود که توانستم با یک سوئیچینگ مخابراتی جدید لوازم برقی و صنعتی در راه دور و نزدیک را با کامپیوتر و گوشی همراه با یک روشی جدید از راه دور خاموش و روشن نمایم اما متاسفانه این اختراع من دزدیده شد.
دکتر چه جمله ای به جوانان امروز پیشنهاد می‌کنید؟
برای موفقیت باید زحمت کشید. بدون تلاش و زحمت شبانه روزی نمی‌توان نابغه و مخترع شد. من سالیان سال از دوران کودکی زحمت کشیدم و اگر امروز اختراعات زیادی را انجام داده ام ماحصل زحمت و تلاش و خودباوری بوده است.
دوران مدرسه دکتر چمن آرا، مخترع بزرگ جهان خیلی خوب بوده است؟
من اگر واقعیت را بگویم شاید کسی باور نکند که من کلاس اول معدلم شانزده شد و من پایین ترین سطح معدل بین هم کلاسی‌هایم بودم تا جایی که معلم کلاس اولم خانم محمود زاده و مدیریت تصمیم گرفتند برای اینکه من سرخورده نشوم در کنار معدلین بیست تشویقم نمایند
باور نکردنی است یک نابغه جهانی، کلاس اول را با معدل شانزده گذرانده باشد. چگونه می‌شود؟
سوال خیلی خوبی پرسیدید، در اینجا مشخص می‌شود که نابغه شدن و مخترع بودن هیچ ارتباطی با دوران درسی مدرسه ندارد. امروزه نوجوانانی هستند که معدلشان کم است و حتی تجدید هم می‌آوردند اما درونشان چیزی به عنوان نبوغ است که ممکن است روزی مخترع جهانی شوند. باید به استعداد بچه‌ها توجه کرد. انقدر کلیشه ای فرزندانمان را تربیت نکنیم. بگذاریم استعداد فرزندمان کشف شود و در مسیر استعداد برنامه ریزی شود. شاید یک روزی فرزند شما هم حسابی‌ها و …شود.
تا به امروز دکتر چمن آرا چه تعداد اختراع داشته است؟
اگر بخواهم با ایده‌ها همگی را حساب و تجمیع کنم نزدیک به بیست هزار اختراع می‌شود اما بیشتر تمرکز را به همراه استاد دکتر محترمی عزیز روی انرژی صوتی گذاشتیم و تولید برق از صوت ، تولید برق از صوت ناشی از واکنش‌های شیمیایی و انرژی هسته ای،حتی از صدای مورچه‌ها و گیاهان را به ثبت اختراع ملی ایران رساندیم و مفتخریم به عنوان بنیانگذاران این علم در جهان پیشتاز باشیم.
چه خاصیتی این انرژی صوتی برای بشر دارد؟
بخشی از مشکلات درمان سلول‌های سرطانی را می‌توان با انرژی صوتی برطرف کرد که متاسفانه امروزه خیلی‌ها را درگیر کرده است. انرژی صوتی کاربرد بسیار گسترده ای دارد که بحث و فواید آن خارج از حوصله خوانندگان است اما به زبان عامیانه بگویم که ما می‌توانیم از همین صدای آزار دهنده صدای بوق و تردد ماشین‌ها برق تولید کنیم. یا از صدای مورچه‌ها یا گیاهان که در اطرافمان هستند برقی تولید کنیم که هزینه‌های انرژی کاهش پیدا کند.
چه چیزی دکتر چمن آرا را اذیت می‌کند؟
اینکه آدم‌ها شبیه هم باشند و نخواهند در خود تغییر و تفاوت ایجاد کنند. من هر جا می‌روم محیط را متفاوت می‎‌بینم. همیشه سعی کرده ام که متفاوت فکر کنم، متفاوت رفتار و متفاوت اختراع کنم. من اخلاق شخصی ام اینگونه است که دوست دارم همیشه یاد بگیرم و هیچ وقت خودم را استاد خطاب نمی‌کنم. من شبانه روز در حال یادگیری هستم و این اخلاق را به همه نوابغ ایرانی توصیه می‌کنم.
از مدال‌های جهانی که کسب کردید بفرمایید؟
من به همراه استاد دکتر محمدرضا محترمی و همکارانم، نشان ویژه طلای جهانی در مسابقات جهانی اختراعات ارشمیدس مسکو و یک مدال طلا و دو تا مدال نقره و یک برنز جهانی را در کارنامه خودم ثبت کنم.
دکتر لحظه ای شده که به فکر رفتن باشید مثل خیلی از مخترعین دیگر؟
دعوت نامه‌های زیادی برای من فرستاده شده است با بهترین امکانات اما بزرگترین ادعا و افتخار من ایرانی بودن من است و علت بزرگ آن این است که اگر بروم، بسیاری از مخترعین و افراد هوشمند تنها می‌مانند و واقعا نمی‌توان بچه‌ها را رها کنم و دلیل دیگر آن است که می‌خواهم بنیاد جهانی هوش EIM را د رکشورم ساماندهی و راه اندازی کنم.
چه اختراعی دوست دارید انجام دهید که هنوز انجام نداده اید؟
من دوست دارم از صدای محیط، برق باطری‌های پیس میکر قلب تامین شود. بیماران زیادی داریم که قلبشان با باطری تامین و شارژ می‌شود و من می‌خواهم با صدای محیط به قلب این افراد انرژی بدهم که از زندگی بهتر لذت ببرند.
رمز موفقیت دکتر چمن آرا؟
رمز موفقیت من پدرم خدابیامرز بوده است.
چه پیشنهادی برای خانواده‌های ایرانی دارید که دوست دارند فرزندشان نابغه و مخترع شود؟
توصیه من این است که در بنیاد جهانی هوش EIM ما که مدیریت آن با خودم است ثبت نام کنند و ابتدا فرزندشان ثبت نام شوند و بعد هوش فرزندان توسط کارشناسان تست گرفته می‌شود و بر اساس نتیجه حاصله برای این عزیزان برنامه ریزی می‌کنیم. نابغه و مخترع شدن سخت نیست اما مخترع ماندن سخت است و کافی است پدر و مادرها به بچه‌هایشان و استعداد و توانایی که دارند توجه کنند.
جا دارد در این مصاحبه از خانواده ام، استاد محمد رضا محترمی عزیز، دکتر حمید قره باغی، و همکارانم در شرکت ساینا صنعت تشکر ویژه داشته باشم و یک تشکر ویژه از آقای حامی کوماهی که ایشان با هوش و استعدادی که دارند بسیار به من مخترع در برخی کارها و مسیرها کمک فراوانی کرده اند.